Grytsbladet 2013 Nr 2

DSCF4584

 Vatten – en självklarhet, eller?

Vi tar det för givet och blir frustrerade när det inte fungerar. När vi  drar på vattenkranen ska det komma rent friskt vatten, eller hur? Men funderar vi på att vara rädda om den resurs som vatten egentligen är? Vatten är det mest viktiga för allt levande, tillsammans med syre. Utan detta kan inget liv existera, även om vi kanske aldrig behöver tänka på det i vårt land. Vi slösar med vatten, medan mera underutvecklade länder inte bara har begränsat med vatten, det är också ofta förorenat. Bara under en resa till Kreta, blev man erinrad om att man inte bör dricka vattnet ur kranen. Man köper sitt dricksvatten i engångsflaskor, vilket i sig bidrar till slöseri av resurser.  Östersjön är en stor tillgång för oss som bor på Ostkusten. Men rapporter visar att havsbotten inte är så frisk. Havsväxterna har blivit sämre och på många ställen obefintliga. Fisket är på upphällningen, kan vi äta fisken här undrar man? Vad beror det på? Fritidsbåtarna med sina små utsläpp, har fått stryka på foten med nya lagar. Men är det där problemet är som störst? Även om alla ska vara med för att göra Östersjön renare, så måste man ge sig på större miljöförstörare än en ynka liten båt.  Vi vill även i fortsättningen ha rent vatten i våra kranar, vi vill kunna äta fisken från sjön utan att behöva riskera livet. Vi vill ha ett rent Östersjön, med frisk tång och fri från gifter. Vi vill också ha rent vatten direkt i kranen för att dricka, duscha och diska i. En självklarhet, eller? Nej, inte för alla.Många länder ligger långt efter Sverige när det gäller miljön. Och för dem är det ingen självklarhet. Tänk på detta nästa gång du tar ett glas vatten.

Sockenföreningen

Sockenföreningen bildades för att bevaka Grytbornas intressen framförallt gentemot kommunen vid kommunsammanslagningen 1972.Idag kan man säga att vi är en remissinstans i många frågor som rör bygden samt att vi försöker vara en part i ett positivt utvecklingsarbete tillsammans med invånare och företag och kommun.”. Valdemarsviks kommun delar ut 100.000:- till försköning för bygden till var och en av de olika kommundelarna. Sockenföreningen, i samarbete med Skärvårdsföreningen, har lagt sitt förslag som innebär ett ansiktslyft för den s.k Stallplanen mitt inne i Gryt. Här behövs en offentlig fräsch toalett för besökare och de boende som lämnar sitt avfall till återvinning. Också finns i förslaget uppsnyggning av själva området runt återvinningsstationen.

Kommunen gick på föreningens förslag:

”Efter samtal med Lars Beckman, Monika Hallberg samt Thomas Örnberg så beslutade vi att åtgärda de förslag som var gemensamma för föreningarna.Det vill säga att vi renoverar byggnaden på ”torget” (byter del av fasad och målar, vi renoverar toaletten, säkerställer taket och gör någon form av snygg fin hårdgjord yta utanför byggnaden samt eventuellt en skylt på taket som markerar att det finns en toalett i byggnaden”.

DSCF4705

Den här byggnaden ska renoveras för att bli offentlig toalett

Hembygdsföreningen

Gryts Hembygdsförening firar i år 60 års-jubileum, föreningen  bildades 1953 och just 1953 var också årets tema för Hembygdsfesten som hölls ute på Björkudden i mitten av juli. Margareta Andersson hade gjort ett gigantiskt arbete med att hitta artiklar och bilder från den tiden. Hela hennes verk kan skådas på Björkudden åtminstone året ut. Hembygdsfesten erbjöd besökarna en strålande solskensdag, men vacker musik, nostalgi när det gäller musik. Tal av vår egen skärgårdsdoktor Sten Lennquist om hur viktigt det är att få snabb hjälp när olyckan är framme. I sitt eget ”behandlingsrum” i en sjöbod behandlar han allt från ormbett till skrapsår.

HÖSTVANDRINGEN 2013

DSCF4603I början av september genomförde hembygdsföreningen den sedvanliga höstvandringen som i år gick till Lilla Vik vid Hummelviksfjärden. Där möttes vi av ägarna Jan Gillquist och Karola Messner  Både Jan och Karola har en bakgrund som läkare, men hittade till Lilla Vik år 1996. Den fastighet de då förvärvade var ett stycke förvildad mark där syrenhäcken växte tätt in på husväggarna. Jan berättar att i dag är ca 95% av den 2,5 ha stora tomten uppodlad. Här prunkar en underbar trädgård med vindlande stigar, flera dammar, och här och där en vilbänk där man kan njuta av dagens sista solstrålar eller försjunka i begrundan vid anblicken av en fantastisk skulptur tillverkad av Karola.  På våren blommar här tusentals lökväxter, nu är det perennerna och rosorna som tilldrar sig vårt intresse. Jan berättar medan vi vandrar runt i den stora trädgården. Här växer träd och buskar av ovanligare art: catalpa, tulpanträd, magnolior. Men fast det nu är höst är det rosorna som tilldrar sig vårt största intresse. Här finns ett tusental rosplantor av 450 olika sorter ordnade i olika formationer.  Här finns  en 30 m lång allé med gammaldags rosor. Här slingrar stigen under  tre meter  breda rosbågar täckta med olika klätterrosor.  Här växer gammaldags rosor sida vid sida med mer modärna sorter. Många av rosorna är importerade från Tyskland, som enligt Jan har de bästa och kraftigaste plantorna. Företagen Kordes och Tantau nämndes.

I sluttningen ner mot havet växer ett stort antal rhododendronbuskar. Beredvilligt lär Jan ut hur man bereder marken inför en nyplantering: Samla alla sorters  avfall från trädgården i högar; ris, löv och grönrens.  Över detta ett lager granris. Till sist täcker Du allt med ett  ca 10-15 cm djupt lager av torv. (torv från torvblock!) Då får Du den mest perfekta bädden för en liten rhododendronplanta. I Lilla Vik finns 500 plantor som sett dagens ljus på det sättet.

Karola Messner är konstnär. Hennes speciella syn på mänsklighetens historia från urtidens början till våra dagar där först hungern på mat och sedan hungern på MAKT varit den stora drivkraften hos mänskligheten – och också bakgrunden till alla krig – avspeglar sig i hennes konst. I en stor monumental målning, som upptar flera kvadratmeter, skildrar hon detta.  Bland vimlet av människor på målningen igenkänner man många ansikten från de personer vi läst om i våra historieböcker.

Karola gör även fantastiska träskulpturer. Ur ett och samma träblock  täljer hon fram figurer – djur och människor – som slingrar sig omkring varandra. Hennes konst gjorde ett djupt intryck.

Till KAROLA och JAN säger vi ett  VARMT TACK!  för er gästfrihet!

Waldemarsviks OstkustRegatta WOR

  Ett av sommarens största seglingsevent gick av stapeln i Gryts skärgård i mitten av augusti. Seglingarna anordnas i samarbete med de lokala segelklubbarna Waldemarsviks Segelklubb och Gryts Segelsällskap. Många åskådare hade samlats på kajen vid Fyrudden när startskottet gick för distansseglingen på lördagen.

Under lördagen seglades det distanssegling nämligen med nästan 40 deltagande båtar i hyggligt seglarväder. Vann gjorde Per Dyberg Axbom, Norrköpings SK med en Aphrodite 29. Sedan följde fyra X-35 med Valdemarsviksteamet på Xperia som tvåa. X-35:orna tävlade sedan vidare på söndagen med banseglingar där vädret till att börja med såg till att skjuta på starten ett tag. Åska med kraftig vind. Tre banrace genomfördes och söndagen blev inte lika lyckad för Valdemarsvikbåten Xperia. 4-5-5 blev deras rad, av fem deltagande X-35:or. I stället tog team North Sails över med två vinster och en trea.

Vi vill ha mer av sådan här segling, och till nästa år hoppas vi att det blir en ny Ostregatta utanför Fyrudden till Gryts varv. Bättre reklam kan vi inte få.

LSS vann dubbelt i Skärgårdscupens segling i Fyruddens vatten

Det var team Larsson med Johan som skeppare, som tog hem segern i årets Skärgårdscup i den deltävling som hölls i Fyrudden 7 september. Tvåa kom en annan Johan, med efternamn Pettersson. Båda seglar för Linköpings segelsällskap, LSS

Johan LarssonJohan Pettersson

Totalvinnare i cupen blev Anders Svensson i sin Express

”Djävla mansfolk” en hyllning till Monica Zetterlund

Fria associationer med avstamp i Värmlands mylla. Klassiska visor ur Monicas repertoar med texter av Hasse & Tage, Povel Ramel, Olle Adolfsson, Beppe Wolgers, Py Bäckman m.fl. med musikalartisten Åsa Bergh med musiker.

Gryts Bygdegård fredag 29 November kl. 19.00   arr. Valdemarsviks Riksteaterförening

Henning Mankell framhöll Lökskär

ute i det yttersta havsbandet av Gryts skärgård som sin favoritö och den ö han absolut besöker en gång varje år. På bästa sändningstid i Go´kväll berättade han om hur just Lökskär blev en favorit bland alla jordens platser. På Lökskär bodde fler människor långt in på 1800-talet, hur de kunde leva på denna karga ö, särskilt under den kalla årstiden är en gåta idag. Henning Mankells bok ”Djup” utspelar sig på Lökskär. Det är inte helt lätt att besöka ön, men…….

 Följ med på Gryts Hembygdsförenings Höstvandring ut till Lökskär nästa höst

Sockenföreningen tog Östgötatrafiken ut i vår fina skärgård

DSCN0438 Harstena

 I september hade vi i styrelsen ett annorlunda styrelsemöte, vi reste med Fyrskär ut till Harstena. Gryts skärgård är unik, det går inte att beskriva i ord utan måste ses. Så många små öar, med riktigt blått vatten slingrande emellan sig, finns inte på så många platser i vårt land. Det vittnar om att Royne bara i juli hade drygt 5.500 passagerare, människor som förstått att njuta av vårt världsarv, Östersjön. Bara att för drygt en tjuga få en sådan här upplevelse, tack vare att Östgötatrafiken nu även finns i skärgården är fantastiskt. Bekväm båt med all komfort. På Harstena  får man några timmar på sig att verkligen strosa omkring innan båten går hem igen till Fyrudden.

  Harstena är och har varit en ö där fisket haft stor betydelse, även om det idag inte finns några som tagit vid livet som fiskare i så stor skala. Tiden har liksom stått stilla på ön, idag finns inte så många fast boende heller. Men det är under sommaren livet återvänder hit ut, och här har många spenderat sina somrar sedan barnsben.

Denna vackra och varma höstdag får vi ta del av den nybyggnation som varit en diskussion om för eller emot bland öborna. Vi finner att det byggs ett antal uthyrningshus och en bagarbod i närheten av den berömda näckrosdammen. I början var det tänkt att det också skulle byggas en konferensanläggning, men det ligger ännu i malpåse. Vi får tillträde att göra ett besök i ett av huset och får se den vackra utsikten som de som ska hyra, kommer att få vakna till varje morgon.

DSCN0421 Harstena  Vi, en förening som är för framåtsträvande och kreativitet, tycker att det känns bra med människor som jobbar för Gryts bästa och dess framtid. Vi behöver mera av sådant här, värna om turismen och göra det möjligt att kunna livnära sig både på land och öarna. Turismen kommer att bli ett av vårt säkraste sätt att vara en levande byggd även i nästa generation. Därför behövs nytänkande och ännu mera kreativitet av oss som bor här och vill satsa för framtiden. Utan framåtanda kommer Gryt och framför allt öarna att avfolkas, om vi inget gör nu. Vi behöver fler betande djur på öarna för att de inte ska växa igen med sly. Vi har duktiga och envetna människor här som går mot strömmen och håller djur ute på öarna, som inte ger upp så lätt. Vi har många hantverkare, många entreprenörer och näringsidkare. Vårt mål är att de ska fortsätta verka här lång tid framöver. Vi behöver vårt äldreboende och en bra hemtjänst, en trygghet för de gamla när de inte orkar längre. Vi behöver skolan, fritis och dagis, trots att det blir mindre antal barn för varje år i Gryt. Men vi ska ha i åtanke att Gryts elever i avgångsklasserna haft de allra bästa betygen i kommunen. Bara det känns som motivation för att behålla skolan. Tyvärr så kommer den med alla säkerhet att läggas ner snart.

Vår dag på Harstena stärkte oss som förening och gör oss mer motiverade att jobba framåt för Gryts bästa även i fortsättningen.

Årets sista segling gick till Häradskär

Det är slutet av augusti, solen ger fortfarande ifrån sig mycket av sin värme. Vinden är relativt svag, när vi drar ut till Häradskär för att njuta av den, kanske sommarens sista, underbara dag på dess varma och många klippor längst där ute i yttersta havsbandet.

DSCF4579

Fyren på Stångskär, som vi faktiskt kan skåda från vårt fönster året runt, tar emot oss med sin charm. I hamnen är det ganska tyst, turistsäsongen är över för i år. Vi träffar Kenneth Magnusson på väg in till land. Han bor här ute större delen av året. Han berättar om det ideella arbetet som utförs för att hålla hamnen igång. Häradskär ägs av Staten, förvaltas av Statens Fastighetsverk vilket man hoppas ska bestå. Om Häradskär säljs till t.ex en enskild privatperson kan det betyda att ingen har rätt att besöka Häradskär. Redan Gustav Vasa, på sin tid, antydde att Häradskär skulle vara i Statens ägo.

Vi tar en promenad ut till Stångskär, fram till de numera renoverade fyrvaktarbostäderna som idag används för uthyrning. Där träffar vi på två andra Grytsbor som också tagit sin båt ut till bryggan nedanför. De kom hit för att avnjuta sin lunch och för att känna på den friska luften och de enormt vackra vyerna.

Vi går vidare ut mot de kala klipporna på ostsidan. Det är som att komma till en annan värld här. Vattnet är så otroligt blått, så rent och tång som är frisk. Vi siktar en segelbåt långt borta, med sin spinnaker på väg in till Fyrudden, efter en seglats på sådär 10 timmar, från Gotland. Vi ser det rika fågellivet och får känna på vågorna som slår och leker mot klipporna. Vattnet är alldeles ljummet.

Efter eftermiddagskaffet är det dags att släppa tamparna, hissa segel och ta den sista segelturen hem till hamnen i Fyrfjärden. Vi tar en extra sväng för att liksom förlänga den fina sommardagen. Vi går förbi mellan Gubbön och Fångö, inte så mycket båtar ute men flera som paddlar i den lätta varma vinden.

DSCF4581Det här är dagar man minns länge. Samtalen med de som bor här ute stor del av året, vänligheten och välkomnandet. Att flera Grytsbor tar sin båt hit för att äta sin lunch. Långt ifrån avgaser och stress.

Vi kommer att angöra Häradskär nästa höst igen, det är då ön är som vackrast.

Boule en allvarligt ”kul” lek

DSCF4572Tisdag och torsdag, när vädret tillåter, samlas ett gäng på boulebanan i Gryt för att spela ”kula”. Denna dag då Grytsbladet träffade de envetna spelarna var det lite manfall på grund av sjukdom. Andra dagar är det ganska många som passar på att kasta sina klot, ge och ta för att sedan fika tillsammans.

– Träffa klotet, säger Stig till sin lagkamrat. Men Yngve träffar tyvärr fel och skickar iväg Stigs klot till lite skratt från motståndarlaget som idag består av Elsie och Birgitta.

Vi vill ha flera som spelar boule, medelåldern är hög här och vi behöver föryngra oss. Men åldern har ingen betydelse, när man kan ha så här roligt tillsammans.

DSCF4570

Alla som vill prova på att spela boule är välkommen mellan kl. 10.00-12.00 tisd. och torsd.

Fast att det är vinter, hindras inte de här människorna av att spela. Man spelar då tillsammans med Gusum, Ringarum och Hannäs. Inte för tävling skull, utan mer för den fina gemenskapen. Man turas då om att spela på de inomhusbanor som finns. Gryt har ingen egen sådan, så man får spela i bl.a. Kulträffen i Gusum.

Elsie, liksom  Stig är gamla Grytsbor. Vem minns inte Stig i charken och de väl tilltagna fläskkotletterna? Birgitta och Yngve är halvtidsboende i Lundby, Gryt, men känner sig mest som riktiga Grytsbor.

Kurs i möbeltapetsering

Intresset var stort att renovera och bevara kära gamla möbler, så stort att kursen blev fulltecknad snabbt och man var tvungen att tacka nej till ett antal som anmält sig.

DSCN0625I Gryts Bygdegård råder det en febril verksamhet, med Louise Flygt som lärare, när ”eleverna” ska försköna stolar och fåtöljer som kanske stått undangömda i ett förråd bara för att de kanske inte varit så fräscha.

DSCN0623

T v. Ingrid Magnusson kommer  att ersätta det gamla tyget med eget hemvävt tyg så småningom

T h. koncentration! Vem bryr sig då om en fotograf?

Karl-Johan följde sitt hjärta, blev öbonde

Att vara 22 år och ensam kille på Gräsmarö, inte så många avundas honom kanske. Men Karl-Johan ”Kalle” Gustafsson förverkligade sin dröm och blev bonde med ett femårigt arrende.

carl-johanHan har idag 21 dikor och 2 tjurar av Herefordrasen, Simmental och Angus. Lägg därtill 25 får och lamm, som alla huserar i den relativt nya kostallet. Att stallet är nybyggt gjorde saken lättare att ta över djuren från tidigare ägare, bekvämare att utfordra djuren.

Det är mycket att sköta på en gård, djur som ska forslas ut på beten på andra öar. Stängsel ska byggas och lagas, maskiner ska fungera. Förberedelser för sådd och skörd. Kalle har aldrig ångrat det val han gjort, att bli bonde har funnits ett tag i hans liv. Framöver är ev. målet att ta över föräldragården på land, som följt släkten i flera generationer. Rent ekonomiskt är väl ett sådant här projekt inte så fett, men Kalle har fått göra det han vill och han är öppen med att kunna utföra andra sysslor som tillhör skärgården.

– Kul att göra något eget, att uppskatta friheten i att vara sin egen. Kalle är inte ensam på Gräsmarö, här bor några fast boende kvar, bl.a Hasse Johansson med familj, som tidigare brukade jorden och skötte djuren, Hasse har idag andra sysslor.

Kalle som ännu är ensamstående, har fått frågan ett antal gånger: Har du sökt till ”Bonde söker fru…” kanske vi får följa något TV-team ute på Gräsmarö framöver?

Den kreativitet som Kalle visar och vågar, är precis det som Grytsbladet vill uppmuntra till. Vi behöver fler som Kalle.

Buggkurs i Bygdegården

Ett 40-tal personer ville lära sig grunderna i bugg. Ledarna Camilla och Clas Olsson inledde första kvällen med att lära deltagarna grundstegen, utan musik fattade man tag i varandra och snurrade runt och runt igen. Här var inte bara Grytsbor, ända från Kvarnvik kom Jenny och Patrik för att förkovra sig i denna motionsdans. Efter 10 gångers träning, kommer nog alla att kunna dansa vidare in i de ”finare salongerna”

DSCF4697DSCF4702

Micca och Jonas blev årets Skärvårdare

Varje år utser Gryts Skärvårdsförening någon som gör något extra bra för Gryts skärgård. I år blev Micca och Jonas Andersson på Kättilö, som tilldelades priset med motiveringen:

DSCF4507

Deras engagerade arbete som boskapshållare. Det är sådant arbete som skapat skärgårdens landskap och som Micca och Jonas förtjänstfullt bidrar till att underhålla. Ett stort antal öar och holmar i Gryts byar har under många år hindrats från att växa igen genom att betas av Miccas och Jonas många djur. Er insats är kulturell och den är uppskattad av många”

Bild: Micca Andersson här tillsammans med dottern Linda

Gryts motionärer svettas i skolans gymnastiksal

Tre olika Gympapass, ”friskis & svettis” på söndagar, gubbgympa på onsdagar och Coregympa en timma senare på onsdagar. Bara att välja hur mycket man vill anstränga sig, kanske köra alla passen?Gryts Idrottsförening håller ”stilen” i skolans gymnastiksal, medryckande musik och inövade steg från Gryts egna Fame. Att motionera ska vara roligt, men ibland ska det kännas tungt.

carinDSCF4713

Den sociala samvaron, är kanske det viktigaste på gubbgympan, kunde konstateras i omklädningsrummet av redaktören

DSCF4707DSCF4709

Gryts Biblioteksförening

Biblioteksverksamheten i Gryt har en mer än hundraårig historia.

  Redan 1908 bildade logen Liljan en studiecirkel med tillhörande bibliotek. 1940 startade Gryts  JUF-avdelning ett bibliotek varför  Gryt då ståtade med två bibliotek! 1967 skedde en sammanslagning av dessa för att säkra att Gryt hade ett bibliotek även efter  kommunsammanslagningen  1970. Dess verksamhet pågick i drygt 20 år. Då beslöt kommunen att det skulle ersättas av en bokbuss. Denna aktivitet upphörde efter beslut av kommunen 1992. Då startade en febril  verksamhet för att säkra att Gryt skulle ha ett eget bibliotek. Många  entusiastiska krafter medverkade  så till att Gryts Biblioteksförening  kunde bildas på hösten 1994. Våra första lokaler hade vi i gamla skolan där invigning skedde och verksamheten påbörjades 28 jan. 1995. Då gamla skolan, som ägdes av Kyrkan skulle säljas, fick vi i samband med ombyggnaden av  Församlingshemmet, erbjudande att  hyra våra nuvarande lokaler. Vi flyttade dit i november 2006.

Enligt §1 i våra stadgar är föreningen ”en ideell organisation verksam inom Gryts Församling  med uppgift att främja biblioteksverksamheten inom detta område.” Detta försöker vi efter bästa förmåga  leva upp till bl.a. genom kontinuerliga inköp av  aktuella böcker.

Vår årliga Författarafton i juli visade sig vara besvärlig att få tillstånd då vidtalad gästförfattare, Björn af Kléen, plötsligt anmälde att stor arbetsbörda, färdigställande av hans kommande bok om familjen Bonnier, gjorde att han inte kunde fullfölja sitt åtagande.  Problemet löstes så att hans förläggare, Svante Weyler, ställde upp och berättade om sin verksamhet, ett inhopp som visade sig bli mycket uppskattat av publiken.

  Vår traditionsenliga  Kura Skymning  onsdagen den 20 november kl. 19.00

Förutom sedvanlig ”mysigt” kaffe med dopp, presentation av några av höstens nya böcker, högläsning m.m. har vi glädjen att välkomna till oss Ulla-Britta Wallin, 90-årig poesidebutant! Hon är den första som fått en diktsamling utgiven i Norrköpings stadsbiblioteks nya serie av digitala böcker. Den modell hon valt för sin lyrik är den japanska haikun. Skall bli mycket intressant att höra henne berätta kring detta!

Lite boktips!

* Nessers senaste ”Levande och döda i Winsford”

*  Arne Dahl- Blindbock

* Sofie Oksanen – När duvorna försvann,

* Jane Morton—En välbevarad hemlighet

*  Hillary Boyd – Torsdagarna i parken

* Julia Otsuka – Vi kom över havet

*  Per Wirtèn – Tingstens sista dagar

* Alice Munro – Tiggarflickan (Munro är årets Nobelpristagare i litteratur!)

Vi har också under det senaste året köpt en hel del talböcker varvid vi särskilt lagt vikt på våra klassiker.

Välkommen till Biblioteket!          Öppettider: Måndagar 18-19 Torsdagar 10-11

Gryts Föreläsningsförening

    ”Det går att få ut lite till”

  Lisa Tilling, sångerska, körledare och nu även författare fick oss att tänka om. -Här står jag och duger, hennes motto som ska få oss förstå att vi är viktiga främst för oss själva. Att vi varje dag ska se oss i spegeln och säga att jag är bra, att jag kan och att jag duger som jag är. Att aldrig använda ordet ”inte kan eller inlisate vill” i onödan. Och att sopa bort Jantelagen.

Alla människor är unika, det finns inga kopior och vi är värdefulla. Och att alla människor har något vackert inuti eller utanpå, det är det vi ska se innan vi dömer andra.

En föreläsning som fick oss att tänka till och så rätt hon har.

Hennes bok är full av energi, drömmar och eftertanke. Koltrasten är hennes laddningsstation, ”den sjunger för att den kan”

Många kloka ord, som vi behöver ta till oss varje dag för att må bra.

Önska, släpp tanken och strunta i hur

Jag är ansvarig för min egen lycka

Jag blir det som jag tänker att jag är

Allt är energi

Gryts Föreläsningsförening har i höst åter lyckats att få bra föreläsare. Vi ser fram mot nästa termin med spänning, variationen av föreläsare är så total så det passar många.

Lisa Tilling är en och hon gav oss eftertanke och lärde oss innebörden av –Här står jag och duger

Kvarstående Föreläsningar under oktober-november 2013:

22 oktober Percy Österström ” Drivkraft-intuition-värderingar

5 november Torsten Nilsson ”Säg mig vem du är och jag ska ge dig ett museum”

Noterat……….

Niklas Hellsing, chefskock på Gryts Varv ingick i juryn för Årets Östgötakock i höst samt att han kommer att vara med och laga maten till Nobelmiddagen.                    Vi önskar Niklas Lycka till!

Det här händer i Gryt i vinter ….och under våren

– 20 november Kura Skymning

– 7 december  Gryts Julmarknad  i Församlingshemmet och Bygdegården

– 15 december Lucia i kyrkan

– 24 december jul vid krubban

– 2 februari Arkivvisning i Församlingshemmet

– 30 april Valborgsmässofirande på Björkudden

– 24 maj  Hembygdsföreningens Vårvandring till Lilla Vik

  – Gryts Föreläsningsföreningskvällar 25/2, 11/3, 25/3 och 8/4

Julbordet står uppdukat på Gryts Skärgårdspensionat

7 och 8, 14 och 15 december

395:-/pers     Bordsbeställning tel. 0123-407 00    info@grytspensionat.se

Välkomna till en varmt gemytlig och trevlig miljö!

Liselott & Ola

  Notera i almanackan vad som är på gång i Gryt! Även info på Grytportalen www.gryt.se

TACK TILL VÅRA SPONSORER

Utan Er sponsring skulle vi inte kunna trycka Grytsbladet. På vår hemsida ”Grytportalen” www.gryt.se finns följande sponsorer:

Gryts Skärgårdspensionat, Kättilö Båttransporter, Ämtöstugorna, Allvärmeteknik, Gryts Skärgårdsfrakt, Valdemarsviks Sparbank, Finnö fisk, Mb byggvaror Hosum, Gryts Varv, Ida på Udden, Fångö guidade turer i Gryt, Lagermans handelsträdgård, Gryts Bygdegård och Gryts Hembygdsförening.

Vi behöver flera som stöttar oss, både företag och medlemmar är viktiga för vår fortsatta kamp för att Gryt ska gå framåt och synas. Vi har en unikt skärgårdsbygd som måste bevaras för kommande generationer. Då behövs skola, affär och kommunikation av alla slag, det är det vi i Sockenföreningen jobbar för.

Vad tycker du om Grytsbladet?

Dina åsikter är viktiga för oss för att vi ska göra Grytsbladet till en bra läsning. Du kanske har något att berätta om förr, dig själv eller annat som kan intressera andra. Grytsbladet ska vara lättläst och ge en känsla av glädje när man läser den.

Vår redaktör är Barbro Pettersson med mailadress: grytsbladet@gryt.se   tel.0123-40 400

Hjälp oss också påverka för Gryts framtid.

Vi vill även att Du ska bli medlem i Gryts

   Sockenförening genom att betala medlemsavgift

50:- på pg 215716-2

(glöm inte att skriva namn och adress)

Till sist….

Det är vi som är Gryts Sockenförening: Från vänster Roine Andersson, Lilian Dahlgren, Jörgen Magnusson, Barbro Pettersson, Carin Söderling, Johan Gustafsson och Staffan Dalin (på bilden saknas Göran Löfsved samt Margareta Adolfsson)

Vi är alla Grytsbor och vi jobbar för Gryts bästa och vi samarbetar med andra föreningar i Gryt!

DSCF4614-1