Grytsbladet 2014 nr 1

             Vi har ett framtidsperspektivskola4

Det blev lite dystert i Gryt under senhösten 2013. Hela Gryt kokade av vanmakt och frustration över beskedet att skolan skulle läggas ner. Gryt har nog aldrig någonsin haft ett sådant stort engagemang när det gäller att sätta sig emot politiska beslut. Man kan väl säga att samtliga Grytsbor har förstått konsekvenserna av ifall det inte skulle finns någon skola här.

Människor som har flyttat hit med framtidstro, följt sina drömmar, att få bo och leva sina liv i denna underbara skärgårdsmiljö, med närheten till havet. Med löftet från våra folkvalda att skolan inte skulle läggas ner för bara ett par år sedan, när man då stängde skolans tillagningskök.
Men kämpandet gav resultat, man beslutade i slutet av november, att ta skolan ur budgeten och ge den en ny chans. Till lycka för de 19 elever som gått där det senaste året, för de som ska börja skolan till hösten, för deras föräldrar och för alla oss andra som bor i Gryt. Det gäller ju inte bara Gryt och skolan, utan även för hela Valdemarsviks kommun.
Det är nu vi måste upp till bevis, att vi jobbar tillsammans för det vi mest vill, att ha en levande skärgård, att fler människor flyttar hit, har ett bra boende och helst kan ha sin inkomst här. Alla måste vara med och hjälpa till. Gryts skola heter numera Gryts Skärgårdsskola.

Vår önskan är att alla som har sitt sommarboende i Gryt, skriver sig här för att öka chansen så att vi ska få behålla skolan, affären och en levande skärgård även i framtiden.

Under vintern har affären hållits stängd, en icke så positiv utveckling för oss åretruntboende. Särskilt för de som inte är bilburna. Kan villigt erkänna att vi är mycket dåliga på att stötta vår affär, men de flesta pendlar in till Valdemarsvik eller stan och där är utbudet större och då väljer man att handla allt där. Vi kanske måste ändra beteende och attityd?
Nya aktörer har fått Gryt att blomstra. Gryts Skärgårdspensionat bryter trenden, man har serverat dagens lunch sedan i november med lyckad framgång. Efterfrågan av bl.a yrkesfolk har varit stor, att det behövs ett lunchställe, men även av de som besöker Gryt under vintern. Deras pubkvällar i den mysiga atmosfären har också haft många besökare.
Handelsträdgården har fått nya ägare och kommer även i fortsättningen att hålla den fina standard med kravodlade grönsaker, kryddor, pelargoner och planteringsväxter, som Lagerman haft. Och de allra första jordgubbarna köper vi naturligtvis här långt innan midsommar.

I Gryt finns mycket yrkesfolk, som jobbar med entreprenader, byggarbete och underhåll. Snöröjning, gräsklippning sköts oklanderligt. Eköns camping är ett riktigt smultronställe för våra turister och campare. Här kan man även köpa en pizza och spela bangolf. Restaurangen i Fyrudden lockar mer och mer folk under sommaren, bra mat och en bedårande utsikt. långt ut mot Häradskärs fyr. Och här, precis som på Ekön ordnar man allsångskvällar.
Hos Båt & Mek, vid Gryts brygga och på Gryts Varv pågår arbete med båtar och motorrenoveringar året om.
På öarna bor många med djurhållning, som ser till att hålla öar rena från sly, dessa öbor fortsätter arvet med skärvård från våra förfäder genom att bruka jorden och hålla landskapet öppet.
Gryts Varv & Restaurang har en av Sveriges bästa kockar i Niklas Hellsing, precis intill den exklusiva gästhamnen. Niklas driver även restaurangen på Eköns Camping,

Det finns hopp för Gryt så länge det finns kreativa människor som kan, vill och vågar!

”Viljan att kunna bo nära vattnet var stark”

MoM

Familjen Karlsson Knutsson, Fyrudden:  Maria egen företagare och Mattias jobbar på HP world wide

” Vi ville bo nära vatten och letade länge efter ett hus just nära havet. Att det blev just Gryt berodde mest på slumpen, att ett hus var till salu som passade. Eftersom vi båda kommer från Östergötland kände vi till Gryt rätt så bra innan.
Närheten till havet, naturen och skärgården. Man kan enkelt göra en dagsutflykt med båten och fika på en ö eller kobbe eller ta tre kliv så är man ute i skogen. Det finns en fin gemenskap här i Gryt som känns unik.
Vår son, som redan tidigare gått på förskola i en annan kommun, trivs jättebra på förskolan här. En bra dynamik skapas då alla barn går i samma grupp. Dessutom känns förskolan mysig, gemytlig och nästan familjelik. Helt enkelt en trygg plats att lämna sitt barn på.
Skulle ni rekommendera andra barnfamiljer att flytta hit?
Absolut, vi behöver fler barnfamiljer här och man går miste om något om man vill bo så här och inte vågar ta steget.
Vi har haft fördelen att kunna arbeta hemifrån, vilket har gjort att vi inte behöver pendla till våra arbeten. Viljan att kunna bo nära vattnet var stark och tog oss hit till Gryt. Vi trivs jättebra här och njuter av vår omgivning. Det är inte bara på sommaren som Gryt lever, alla årstider har sin charm. Det finns många promenadstråk och utsikten skiftar efter säsong. På sommaren har man ingen längtan bort och därför spenderar vi som oftast somrarna hemma”

Nu flyttar fler till, än från glesbygden

För första gången på flera år flyttar nu fler till, än från, glesbygden. Det visar siffror från SCB som DN har bearbetat. De svenska glesbygdskommunerna har avfolkats under flera decennier. Även under förra året minskade antalet invånare. Samtidigt har en ny utveckling skett när det gäller in- och utflyttningar. Förra året var det fler som flyttade till glesbygden, än som flyttade därifrån. Anledningen till att glesbygdskommunerna ändå totalt sett har en negativ befolkningsutveckling är att det föds färre personer än det dör. Många hävdar att glesbygden är på väg att dö ut. Men vi har faktiskt inte haft så stora tapp de senaste åren. Ett av glesbygdens stora bekymmer är åldersstrukturen i samhället, med många äldre invånare. Det gör att kommunerna har små skatteintäkter och samtidigt stora utgifter för bland annat äldreomsorg
En av orsakerna till att fler flyttar till glesbygden är att många personer kommer dit från andra länder. Förutom en stor flyktinginvandring handlar det, enligt kommunerna, om personer som har flyttat dit från Tyskland och Nederländerna. Många kommuner har nämligen satsat mycket pengar på marknadsföring ute i Europa, till exempel på mässor i Nederländerna. Argumenten handlar bland annat om ”mer plats” och ”bättre luft”. Vi kallar det för livsstilsinvandring. Det handlar om de personer som aktivt flyttar till ett landsbygdsområde för att de strävar efter en viss livsstil.

Frida Claesson och Anders Drakare
Drakare

Jag heter Frida Claeson är 29 år, bor i Eknäs, Åbäcksnäs i Gryt. Jag lever tillsammans med min sambo Anders Drakare (som är uppvuxen i Gryt) och vår 7 månader son Karl-Axel.
Jag kommer från början från Valdemarsvik. Har sedan flyttat runt mellan Norrköping, Göteborg, Stockholm för att sedan återvända till Gryt. Det finns inget bättre ställe att bo på. Ingen vackrare natur, ingen vackrare skärgård och inga underbarare smultronställen.
Anledningen till att jag och Anders återvände till Gryt för ca 2,5 år sedan är många. Framför allt var den största anledningen till att flytta hit var för att vi ville att våra barn ska få växa upp i samma trygga miljö som vi själva fått växa upp i vår barndom. Att få växa upp nära havet och nära till djur och natur anser vi vara den optimala mixen till en perfekt barndom, och att få göra det i Sveriges vackraste skärgård här i Gryt är bara ett plus.
Vi värdesätter även att vår son kommer att få gå på förskolan och skolan i Gryt som sin pappa, eftersom skolan är liten och unik, där barnen är nära till djur och natur. Här kommer Karl-Axel även få vänner och umgås med andra barn i många olika åldrar vilket vi ser som positivt.
Gryts skärgårdsskola är även viktig för bygden och Gryts framtid, det är en stor anledning till att vi valt just Gryt som vårt hem tack vare att det finns en skola här där vårt barn kan gå.
Vi flyttade även hit för att vi har många nära och kära här.
Jag är utbildad frisör men arbetar som utbildningsansvarig för ett Australiensiskt hårvårds produktföretag som heter KEVIN MURPHY. Det innebär en hel del resande men också mycket arbete från hemmet, vilket gör att det passar perfekt för mig som vill bo i Gryt.
Anders är ägare av AG Bygg som har 4 anställda och håller till runt i trakten.
Just nu är jag mammaledig 50% och Anders är pappaledig 50% vilket som passar oss perfekt i vår livsstil där arbete och fritid är vikta delar i vårt liv.
Min önskan om Gryt är att det bildas fler attraktiva bostäder alternativt fler tomter till försäljning, att fler kan få och ta chansen att få leva på en så fantastisk plats som Gryt.
Jag vill att fler småbarnsfamiljer ser chansen om att ge sina barn en trygg och speciell uppväxt genom att flytta till hit.

Stort intresse för Gryts Skärgård på årets VildmarksmässaReklam

 I och med Båtmässan ”Allt för sjön” arrangeras även Vildmarksmässan under tre dagar. Ostkusten hade sin egen monter, där representerades Valdemarsvik av bl. a. Anders Carlsson, Gryt. Det som besökarna frågade mest och ställde frågor om, var Gryts skärgård. Gryts skärgård är ett av mest ”heta” turistattraktioner just nu. Man har, för kommande säsong, tagit fram ett otroligt fint och vackert material som finns tillgängligt på turistbyrån i Valdemarsvik bl.a. Vi som jobbat med skolans framtid, och marknadsföringen av Gryt, har fått kredit för vårt arbete. Vi tror på Gryt som en framtida plats att bo och leva i –året runt. Vår skärgård går in i en ny trend där fokus är på att bevara vårt världsarv, vår del av Östersjön. Vår skärgård är unik eftersom den är så orörd.

                                                                  Företagandet i Gryt

En njutning för den egna kroppen
–en stund av lyx som alla borde unna sig

En timme under varma handdukar, med soft musik, tystnad och mjuka händer som smeker ens ömma kropp under en hel timma. Doften av eteriska oljor, känns så bra. Så underbart är det att gå till en massör. Massören jag tänker på, har sin massagebänk i hemmet mitt i Gryt. Och vi som bor här ska värna om den som verkar här.
Gunilla Reijner är en duktig massör, hittar punkter som vi knappt känner till själva, och som bidrar till ett välbefinnande. Det smärtar när hon hittar dem, men efteråt när smärtan försvunnit infinner sig ett välbehag i hela kroppen.
Fler borde göra ett besök hos en massör för att få njuta av en klassisk massage, för att koppla av och ta en paus i dagliga stressandet. Bara för att vår kropp är värd det.

                                       Ny i Gryt och egen företagare—Maria Karlsson

För c:a 2 år sedan flyttade jag till Fyrudden tillsammans med min man och vår son. Vi trivs utmärkt i Gryt. Har alltid velat bo vid havet.
Jag driver eget företag (SEO-Trend), hemifrån, och arbetar med internetmarknadsföring, dvs. synliggörande av företags hemsidor på Internet. Det kan handla om Google, sociala medier och bloggar och anpassning av en hemsidas text och innehåll så att den lättare hittas av sökmotorerna. Vid sidan av detta driver jag även en webbutik där jag säljer inredning i lantlig stil – både gamla och nya saker. Webbutiken heter www.vintageboden.se

                       Gryts HandelsträdgårdHanna

Det kändes helt rätt att Hanna och Jan övertog ”arvet” efter Lagermans Handelsträdgård i Gryt. Ett trädgårdsmästeri som var känt som en av de bästa, vida omkring. Hanna och Jan som kommer från Stockholm, (hon bördig från Valdemarsvik), bor numera här i Gryt med sina två barn, ett och fyra år gamla. När de fick chansen att köpa handelsträdgården, tog de steget att förverkliga sin dröm att låta barnen växa upp i en lugn och trygg miljö. Samtidigt som de fått utlopp för sina gröna fingrar. För nu blomstrar verkligen handelsträdgården vidare och man har många nya projekt och idéer framöver.
Jordgubbar, färska kryddor och om några år även färsk grön sparris. Och naturligtvis massor av blommor som väntar på att få komma ut och glädja oss kunder. I gårdsbutiken kan man även köpa bl.a mjölk och alla Saltås produkter samt grönsaker.
Allt här kravodlas utan kemikalier och besprutningar naturligtvis.
Gör ett besök hos Handelsträdgården när du besöker Gryt och hämta lite inspiration

Familjekonsert för Gryts Skärgårdsskola

En lite ruggig söndag i slutet av januari anordnades en familjekonsert i Gryts Bygdegård för att samla in pengar till Föräldraföreningen. Konserten inleddes av en liten gullig saga berättad av Heidi Eklund, om hur hon gick vilse i svampskogen och gång på gång återkom till den stubbe som hon utgått ifrån. Plötsligt hörde hon ett konstigt ljud och där stod ett litet Grytstroll, som tog hennes hand och förde henne på rätt väg. Vilken inlevelse i hennes berättande, man kunde lätt tänka sig in i sagan som om den var sann.

Patrik Lundström, som är en musikbegåvning, tog oss rakt in i de djupa skogarna och ut över Irlands dalar och toppar, med sin flöjt. Patrik berättade om sitt liv som funktionsnedsatt, hur han vänt det till något positivt genom sin musik. Och med hjälp av sin gode vän Mattias, som är hans arbetsledare på Mediaverksta´n där Patrik har sin dagliga verksamhet, började de sitt samarbete genom musiken. Idag håller de föreläsningar, där de bl.a tar upp bemötande, förhållningssätt, likheter—skillnader och vad uppväxten betyder för vårt vuxna liv.
Tillsammans har de också fotografering som gemensam nämnare, de har ställt ut sina foto på Arbetets museum bl.a. Under konsertens gång kunde åhörarna få köpa bilderna, pengar som sedan tillföll Gryts Skärgårdsskola.

En helt fantastisk kakbuffé dukades upp, där ”bagarna” hade skänkt brödet till förmån för skolan.

Tack till er alla som ställer upp för skolan och bygden

 Har du funderat att flytta till en plats där det finns lugn och ro?

laxvarp

Att flytta till Gryt eller Fyrudden kan betyda ett stort steg mot ett friskare liv för den som söker lugn och harmoni i livet. Det finns många skäl att bo här. Det finns anledning till att vi som bor här, flyttade hit. Vi ville göra en förändring.
Du som kan jobba hemifrån, kan pendla eller starta företag, får ta del av det vi upptäckte för länge 130625-02-1Svan-m-ung.-sedan, den dagen vi lämnade storstan, för vår underbara skärgårdsmiljö.
Här finns en trygg plats för barnfamiljer, med ett dagis där personaltätheten är hög, en skola som ska ombildas till friskola. Bredbandsutbyggnad är på gång. Många fritidsaktiviteter, en natur som är enorm. Alla här har närhet till havet. Vi har kollektivtrafik även till sjöss, bussar som går fem gånger/dag till större tätorter. Här finns en trygg äldreomsorg och en väl fungerande hemtjänst.
Titta under menyerna på Grytportalen, där finns många underbart vackra bilder. Ett Gryt och Fyrudden som vi upplever varje dag året om och det vill vi dela med flera.

Gryts Idrottsförening

I strålande solsken arrangerades Grytsloppet under Påskdagen. 78 motionärer gav sig ut på den fem kilometer långa sträckan, med start vid skolan och efter en avverkad sträcka förbi Sandgärdet, var målet vid Gryts Pensionat.Grytsloppet 1
Ett motionslopp som inte bara drog Grytsbor, flera kom från bl. a Norrköping och Västervik. Ett lopp för både unga och gamla, tränade och otränade, det viktigaste är att alla kommer med.
I år var första gången man arrangerade Grytsloppet, men efter en sådan lyckad dag, kommer detta att göras till en klassiker. Nästa påsk kör vi igen.Grytsloppet 3

”Gubbgympan” även för damerDSCF4711

Under våren har jag äntligen kommit igång med gympan igen. Med en muskelskada i överarmen, och en knäartros så har det varit nästan omöjligt att delta i gymnastiken. Men efter träning och många promenader så är jag åter på banan. ”Gubbarnas” gympa är en klassisk ryggympa, som passar alla med eller utan ryggbesvär. Och nu är det konstaterat att även vi damer kan vara med. För den som har svårt att hänga med i olika danssteg är den här gympan bästa sättet att göra vanliga enkla rörelser. Här behövs heller inga flotta trikåer, viktigast att ha roligt och ta ut rörelserna som man kan och vill.
Red.

KORPEN

TipspromKorpen arrangerar tipspromenaderna i Fyrudden under höst-vinter-vår, ett mycket populärt söndagsnöje. Under den vackra promenaden runt Fyrsvängen, ska kluriga frågor lösas och diskuteras. Och många trotsar väder och vind, för har man bestämt sig för att gå ut och gå, ja då finns inget dåligt väder även om de flesta tipspromenaderna gås i strålande sol.
Just den söndagen, redaktören gick rundan, bestod frågorna av enbart OS-frågor, men trots att OS inte var så långt borta, var inte svaren så enkla. Men det är det som är sporten, man ska inte veta allt, men man kan också lära sig mycket.
Lotta & Ida på restaurangen i Fyrudden ser till att det finns gott kaffe med nybakade bullar, vilket kan behövs särskilt när det är regn och rusk. Det är en tapper skara som ställer upp och gör frågorna, och liksom bara håller i trådarna. De är guld värda för de har förstått hur viktigt det är att ha en levande bygd året runt.

Gryts Hembygdsförening

Björkudden

Årets Sommarfest på Björkudden söndag 20 juli kl. 12.30
Sommarens utställning i år har temat”Båtsmän i Gryt”.

För underhållningen denna sommar står Per Sörman och Örjan Dahlberg. Vi följer vår smed i Carl Lewins smedja, ett yrke som idag är ganska unikt. Hemlagad ostkaka och kalvdans finns att köpa, böcker som handlar om Gryt. Kaffe med hembakat bröd, korv och glass. Chokladhjul, fiskelotterier och andra lotterier. Tipspromenad och en vacker plats för alla. Att lägga till med båten vid bryggan går bra. Vi öppnar våra bodar och visar våra samlingar. Sommartalare: Håkan Ericsson, sparbankschef på Valdemarsviks sparbank
Övriga evenemang hos Hembygdsföreningen 2014

Vårvandring 31 maj kl. 10DSCF4607
Vi besöker åter igen Lilla Vik och tittar på alla vackra Rhododendron och andra vårblommor. Vi tittar även på Karola Messers fina konstverk

Höstvandringen 6 september kl. 10
Höstvandringen går i år till Lökskär, den ö som Henning Mankell sätter främst bland våra öar. Vi blir guidade här av Per Gräslund. Lökskär ligger i havsbandet, rakt österut från Kråkmarö, Ön var en gång i tiden allmänt fiskeläge, redan på 1600-talet fanns bofasta fiskare här. Det måste ha varit ett slitsamt liv för de som bodde här, ön bestod bara av låga och kala berg. Troligen fanns heller inga träd som höll emot blåsten. I mitten av 1700-talet fanns här fyra familjer, som mest levde 26 invånare på ön, de levde helt på det de kunde få ut ur havet. 1816 flyttade de siste lökskärborna från ön. Än idag kan man se rester av bebyggelsen på ön.
På vår vandring får vi veta med om hur livet var på Lökskär för länge sedan

Ta gärna med din kaffekorg och gör ett besök på vår vackra Hembygdsgård

Gryts Föreläsningsförening

Gryts Föreläsningsförening har åter lyckats att hitta många intressanta föreläsare, bredden gör att det finns något för alla åhörare. Mellan 30-50 besökare kan inte ha fel, föreläsningsföreningen kommer att leva vidare trots sina 92 år nu.Sune Lindgrensearch
Tage Danielsson berörde
Trots att det nu är snart är 30 år sedan Tage Danielsson avled i cancer, så lever hans texter och filmer kvar. Linköpingsgrabben, rödhårig och ful, dög inte ens att få en roll i skolans teatergrupp. Han fick istället vara ridåhalare och skyltmålare. Tage visade sig var en otrolig duktig elev med bara A i alla ämnen, något som hans lärare förstod skulle bli något stort av. Tage kom från ett ordinärt hem, pappa Ivar var en butter fåordig busschaufför, medan mamma Elsa var den som hade teaterblod i sin ådrar. Det var sin mamma som Tage så ofta talade om med värme och kärlek.
2006 bildades ”Tages vänner” av några entusiaster för att bevara minnet av en stor man, Tages styrka låg i de texter han skrev. Fyndiga, kluriga och ofta på rim. Tage kom att arbeta med bl.a Hasse Alfreson och Hatte Furuhagen, men hans favorit var Monica Zetterlund.
Tage gjorde filmer, inte så många där han medverkade själv, utan stod mest för texterna. Vem minns inte Picassos äventyr och Äppelkriget för att nämna några. Han hade även roller i Saltkråkan och Ronja Rövardotter. Men det vi kanske minns honom mer för är väl i 88-öresrevyn, Lindeman m.m. där han ofta var ”underlägsen” sin kollega Hasse Alfredsson.
Tage skrev flera böcker med olika dikter. Han skrev också en text för OD-kören, som spelades in på skiva och där Ingvar Wixell var solist.
Varje år under åtta kvällar juli-augusti, spelas sommarrevyer på Dahlbergs café i Gamla Linköping, med Tages repertoar. Vartannat år delas det ut ett ”Tage-pris” på 10.000:- och 2013 gick det till Östgöta-tjejen Cecilia Frode.

Vårens föreläsningar bjöd också på:
EWK. Carina Milde från EWK-museet berättade, om hur livsviktig politisk satir är.
Anders Bockgård berättade om allt från ”Bonnungar” till Nils Dacke till Anders Wall .
Föreläsningarna avrundades med ”Där livets hav oss gett en strand”, Hedda Jansson berättade om Ellen Key´s livsgärning som ”Frihetsapostel”, samt visade bilder av Ellen Key´s vackra bostad Strand.

Ny informationstavla i Fyrudden och på Lundby trafikplats

InfoTuristföreningen i samarbete medValdemarsviks kommun har låtit uppföra små röda stugor för nya informationstavlor lite runt om i kommunen. Här finner man lokal info, men även info från andra delar av kommunen.

I Fyruddens hamn finns nu en hamnkapten från kommunen, under sommaren, som ska se till att anvisa plats för båtarna.

 Seglingar i Gryts skärgård 2014

Waldemarsviks OstkustRegatta Del-av-de-38båtarna

I samarbete mellan Gryts, Linköpings och Valdemarsviks segelsällskap anordnas under tre tisdagskvällar ”Singlehand” (solosegling eller med begränsat antal besättning) kvällsseglingar c:a 6 distans, utanför Fyrudden, samt en långdistanssegling i augusti.
Tanken är att på så sätt träna lite på båthantering med ett tävlingsmoment involverat.
20 maj, 4 och 17 juni samt ev. långdistans 16 augusti c:a 25 distans
Intresserade, som vill deltaga och anmäla sig eller vill få mer info, kontaktar: (senast dagen innan varje segling): Info tel 0123-40400
GrSS Tobias Gustavsson tobias.p.gustavsson@gmail.com
LSS Claes Palmberg claes.palmberg@gmail.com
WSK Bo Andersson aquatus46@gmail.com
Vi ses vid starten utanför Fyruddens hamn senast kl. 18.00 Obs! Seglingen är kostnadsfri

PICT1222

Waldemarsviks Ostkust Regatta 2014
Lördag 9 augusti:
ÖDSF Skärgårdscupen: Distanssegling SRS stkustRegatta KajenFyrudden
start kl. 12 i Fyrudden målgång, vid Gryts Varv.
OstCupen: Jollesegling kl. 10.00 Gryts Varv
Seglarmiddag på Gryts Varv & Marina
Söndag 10 augusti:
MatchRace C55 kl. 10.00 Gryts Varv

Se mer info under www.wsk.se

Jolleseglarläger 2014 v. 28 på Snäckevarp (Fyrfjärden)

Årets jolleseglarläger i optimistjollar och tvåkronor startar mån-
dag 7 juli och avslutas fredag 11 juli
Anmälan till: krokv13@live.se
Anmälan med namn, adress, personnummer (ange behov eller
innehav av jolle) Preliminär avgift 400 kr

Frågor till Olle Pålhagen, 070-786 83 43

Kultur i Gryt på 1940-talet (lite kuriosa av Lars Nahlbom)

Några glimtar från Gryt under krigsåren i början av 1940-talet.
Jag börjar i Bygdegården
”Tanke vars strider blott natten ser toner hos eder om vila den ber.
Hjärta som lider, som lider av dagens gny toner hos eder hos er vill det fly.”
Tonerna av Sjöberg orden av Geijer sång av Bengt Magnusson ackompanjerad av hans bror Nils Göran Magnusson. Det och mycket mer kunde man få lyssna till på JUFs bygdegård..

Sedan beger vi oss till Logen Liljan i Ordenshuset en kväll då föreläsningsföreningen höll till där och Delsbostintan Ida Gawell Blumenthal var på besök. Hon berättade, att då hon höll till på Skansen i Stockholm, fick besök av kung Oskar II och två andra herrar nämligen ärkebiskop Anton Niklas Sundberg och general Sven Lagerberg. Den senare kallad Sven i helvete, därför att han en gång röt åt sin yngre bror som tilltalade honom med förnamn i tjänsten ”Sven – i helvete”. Kungen undrade om stintan kände igen herrarna. ”Jo då Ers majestät var bekant och ärkebiskopen också, och han där heter Sven men gårdsnamnet är så fult så det vill jag inte tala om.” svarade hon. Åt detta hade kung Oskar omåttligt roligt. Inom parentes kan nämnas att även ärkebiskopen var känd för sitt mustiga språk och menade att hyckleri och små brännvinsglas var bland det jävligaste han visste.

Vi går vidare till kommunalhuset då Hosums teatergrupp uppförde August Blanche,s ”Hittebarnet ”i församlingssalen. Reinhold Engman spelade ungkarlen Konjander och sjöng
”Jag kommer ifrån Nobis jag, från operans glada kunder , för operan jämt jag varit svag men mest för källaren därunder ”
Kyrkan användes till mer än gudstjänster. Erland Sundman från Valdemarsvik kunde ha violinkonsert där, Hans mest populära framförande hette ” fågelkvitter.”
Även utomhus förekom kulturprogram . På prästgårdsängen hade JUF sommarfest. Då hände att rektorn på Lunnevads folkhögskola Per Söderbäck höll tal, Bengt Magnusson sjöng ” Där björkarna susa ” av Oskar Merikanto och JUF s folkdanslag dansade till Evert Erikssons fiol.
I trädgården på Åbäcksnäs kunde Röda Korset ha årsfest. Elis Utter från Arbis i Norrköping sjöng. ” Nu sitter Hansson på parkett och de som struttar i balett är idel adel, idel ädel adel, och visst på gräsmattan dansade Elsa Marianne von Rosen.

Sixten –Gryts äldste bloggare?

Sixten Magnusson, 94 år, har en alldeles egen blogg där han bl.a. gör ”resor” genom Gryt. Han berättar om de olika husen under vägen, vem som byggde och bodde i husen förr, och vem som bor i husen idag.
Sixten har så mycket att berätta och hans historier är helt otroliga att lyssna på.
Här är ett utdrag ur hans blogg:
– Någon gång i början av 1840-talet upptäckte folket i Hagaborg att det strök en varg i närheten. Den gick ut på Alkärret som låg ut mot Ekön och ännu inte var uppodlat, utan bara ett stort kärr. De fick bråttom att ta in sina husdjur för att inte vargen skulle få en måltid serverad på ett lättsamt sätt.
De tänkte också på folket som bodde ute på Ekön och som inte visste om att vargen kommit. Hade de några djur ute på skogen som vargen lätt kunde riva? De beslutade att de måste varna folket ute på Ekön och skickade iväg dottern den cirka 5 km långa vägen. Det var inte förrän hon kommit iväg en bra bit och utom synhåll som de kom att tänka på det vådliga i att skicka iväg ett litet barn en så lång väg och med en varg i närheten.
Lyckligtvis kom flickan välbehållen både ut till Ekön och tillbaka hem.
Läs mer på http://sixtenmagnusson.blogspot.se/

Bli blodgivare du också!

Det borde vara varje frisk människas skyldighet att lämna blod.
Vems tur är det nästa gång att behöva friskt blod? Kanske din eller dina närmaste?
Vi i Valdemarsviks kommun har fördelen att vi får besök av Blodbussen flera gånger om året. Bussen stannar vid Folkets hus och av professionell personal blir man tappad på c:a 4,5 dl blod (Det är mindre än en tiondel av din blodvolym.) samtidigt får man sitt blodvärde och blodtryck kontrollerat. En kvinna kan ge blod 3 ggr/år medan en man kan ge 4 ggr/år.
Gå in på hemsidan www.geblod.nu för att se när blodbussen kommer till Valdemarsvik
Om du inte redan är blodgivare, så gå in redan idag och anmäl sig som blodgivare, Ditt blod kan göra skillnad på liv och död.

Gryts Biblioteksförening

Att översätta litterära verk från ett språk till ett annat är ett både högt kvalificerat och svårt arbete som kräver djupa insikter i de aktuella språken.
Översättarens roll får nog generellt anses vara ganska underskattad och lite känd. För att i någon mån råda bot mot detta har vi i år till vår Författarafton lyckats engagera Margareta Eklöf välkänd som översättare av historia, biografier , romaner, statsvetenskap och liknande från engelska, danska och norska. Margareta Eklöf har mångårig erfarenhet, har hittills översatt omkring 400 böcker, och är känd för att kunna berätta om sin viktiga verksamhet på ett intressant sätt. Vi ser fram emot detta.
Vår budget för bokinköp ligger på 20.000:- kronor årligen. Vi försöker hålla oss ajòur med utbudet av intressanta böcker och får kvitto på att vi lyckas ganska hyggligt genom att vi då och då får höra från våra lånare att dom är glatt förvånade över att vi har just den boken som dom stått länge i kö för på biblioteket i Valdemarsvik eller Norrköping.
För att uppmärksamma våra klassiker, Lagerlöf, Martinsson, Fogelström, m.fl. har vi etablerat en speciell ”klassikerhylla” där vi exponerar något exemplar av var och en av dem. Sedan har vi naturligtvis flera böcker ur deras produktion! Kolla vår hylla nästa gång du kommer till biblioteket!
Årsstämman i år ägde rum den 30 mars. Den inleddes som vanligt med en trevlig kaffestund varefter Christina Brusèn, gymnasielärare i Norrköping och bokentusiast, berättade om några av årets böcker på sedvanligt initierat sätt.
Vår Författarafton äger rum onsdagen den 2 juli kl. 19.00 i Gryts Bygdegård

Mycket skratt och värme när Biblioteket håller öppetDSCF4926 DSCF4927
Det råder mysstämning och värme när ”Bibblan” i Gryt håller kvällsöppet. Det här är en riktigt bra samlingspunkt, för oss Grytsbor, särskilt under den mörka årstiden. Man trivs verkligen här.
Kerstin Johnsson rekommenderar några böcker, hon kan biblioteket! Allt från kärleksromaner, deckare och självbiografier, allt finns att låna. Någon kommer in och vill skänka böcker, som ändå står och samlar damm, men kan vara till glädje för andra. Här finns också många bra talböcker att låna.
Fler borde gå hit och låna böcker, en medlemsavgift på 50 kronor/år och man får låna hur många böcker man vill. Låt biblioteket leva, värna om läsandet och kom och mys i denna härliga miljö.

Macken mitt i byn lever änmacken

För att vi ska få behålla vår mack vid gamla Handelsföreningen borde vi alla köpa bensin och diesel här. Här är dessutom samma som i t.ex Valdemarsvik, vilket betyder att vi har bland de lägsta bensinpriserna i Östergötland. Så….Glöm inte att tanka innan du lämnar Gryt!

Landsbygdens Dag i Fyrudden lördag 28 juni

Landsbygdens dag

Länsstyrelsen ska bränna på Ämtö (källa NT)

Länsstyrelsen drar nu igång en omfattande satsning på skärgårdslandskapen. I Gryts skärgård är ön Ämtö föremål för satsningen. Inom ramen för EU-finansierade projektet Life Coast Benefit har länsstyrelserna i Östergötland, Södermanland och Kalmar tilldelats mångmiljonbelopp för att återskapa odlingslandskap i skärgården.
Med minskad hävd har landskapen vuxit igen. En stor del av projektet består därför i att restaurera igenvuxna marker, stängsla upp och därmed möjliggöra bete på markerna igen.
Ämtö i Gryts skärgård är en av öarna som länsstyrelsen i Östergötland nu väljer att satsa på.
– I korta drag ska vi genomföra en hel rad av olika naturvårdande åtgärder på Ämtö som till exempel en naturvårdsbränning, restaureringar av igenväxande ädel-löv- och tallmiljöer samt restaurering och nystängsling av betesmarker, säger Marcelle Johansson, biolog och reservatsförvaltare på länsstyrelsen.
Ämtö naturreservat bildades 1978, beläget på mark som ägs av Valdemarsviks kommun, och är ett reservat avsett för det rörliga friluftslivet bestående av både skogsmark, hav, våtmark och odlingsmark.
Framöver ska det även planeras en rad åtgärder som främjar friluftslivet på Ämtö, bland annat i form av nya ledmarkeringar, informationsskyltar och bänkar.
– Projektet började i höst och vi har inte hunnit mer än att starta upp med planeringen. Alla åtgärder kommer inte att göras med en gång heller utan spridas ut över den 6 års period som projektet pågår under.
Totalt uppgår projektet LIFE Coast Benefits kostnader till 83 miljoner kronor, varav Östergötland tilldelats drygt 30 miljoner kronor.
Medfinansieringen från EU är 50 procent av den totala kostnaden, och Östergötland har tilldelats ansvaret för den övergripande ledningen av projektet

Röda Korset gör en god gärning för Gryt

– Första-Hjälpen-(HLR)kurser kan erbjudas 4 gånger under året om intresse finns. Ny kurs under hösten. Alla borde kunna rädda liv! Så håll ögonen öppna när kursen är
– Gör besök på Åldersro, går promenader med de boende m.m
– Akut fotvård kommer att ske 4 ggr. under året. För info. Kontakta Marie Nilsson tel. 0705807053
– Hjälp i vardagen, ett nytt inslag i vår verksamhet där vi hoppas kunna hjälpa äldre Grytsbor i eget boende som har behov av ledsagning, kan vara att besöka vårdcentral, frisör, hjälp med handel etc.
– Deltar på Landsbygdens Dag, Lucia m.m
Har du prylar liggande hemma som du tänkt göra dig av med, men som någon annan kanske kan användning för? Skänk dem till Gryts Röda kors och den Loppis som ska hållas i sommar i Gryt. Kontakta någon i styrelsen i så fall.
Hjärtstartare finns på Åldersro och på restaurang Ida på Udden, samt på flera öar
Hjälp Röda Korset hjälpa! Vi behöver fler frivilliga som kan göra livet lite enklare för de som behöver lite extra stöd och omsorg i sin vardag.

 GRYTSBLADET

Är en gratistidskrift till alla i Gryt, men för att vi även i framtiden ska kunna ge ut bladet, behöver vi ha medlemmar och sponsorer. Stötta oss genom att bli medlem, kostnad 50:-/år och familj.
Man kan även läsa delar av Grytsbladet på Grytportalen www.gryt.se
Pg 215716-2
Grytsbladet ges ut två gånger om året av Gryts Sockenförening Vill Du skriva, tipsa eller har synpunkter på innehållet, kontakta vår redaktör Barbro Pettersson mobil 0763-409968  grytsbladet@gryt.se

Ansvarig utgivare:
Jörgen Magnusson

Gryts Sockenförenings styrelse 2014-2015

Från vänster: Staffan Dalin, Carin Söderling, Göran Löfsved, Barbro Pettersson, Jörgen Magnusson, Johan Gustafsson
Under: Ilian Nilsson, Carolina Carlsson samt Fredrik Gräslund

Grytsbladet önskar alla en riktigt skön sommar i vår underbara skärgård

sommar

DSCN0123