Grytsbladet 2015 nr 1

Vad händer med Gryt i framtiden?

P1010098

  Ibland känns det som om luften går ur oss, känslan att vi jobbar i motvind, att vi ensamma måste dra det tunga lasset för att få Gryt att gå framåt. Man stängde först tillagningsköket i Gryts skola, sedan hotade man att lägga ner hela skolan om vi inte själva tog tag i att se till att fler barnfamiljer flyttade hit. Vi fick ett år på oss och vi vände trenden, det var många barn som flyttade hit. Men vi visste redan innan, att kommunen skulle lägga ner skolan, och dödsstöten kom i höstas. Det blev ingen chock, bara ett förtydligande av det vi redan visste. Grytborna tappade lusten, marknadsföringsgruppen som lagt ner så mycket tid och jobb för att sälja Gryt, gav upp. Sista terminen i Gryts skola är snart till ända. Skolgården blir tom, det kommer att bli tyst, mycket tyst……
I Sockenföreningen vill vi att Gryt ska leva vidare, att vi ska gå framåt i stället för bakåt. Men vi måste nog göra det själva tillsammans med Grytsborna. Vi jobbar ofta i snålblåst mot kommunen, det får inget kosta för att förbättra för framtiden. Vi ser bara försköningspengen som alla kommundelar skulle få. I Gryt har inget hänt, ändå var vi alla överens om att Telehuset på Stallplan skulle renoveras och göras om till en handikappvänlig toalett. Argumentet att det inte blivit gjort är, vem som ska städa! Frågan är om det är privatpersoner som ska städa offentliga kommunägda toaletter? Man hänvisar i stället till den, låsta, bajamajan vid boulebanan! Det är ju en bra grej, dock inte så handikappvänlig, fast kanske inte så bra för en så stor turistort som Gryt är. Dessutom måste den ju också städas och tömmas, men av vem? Idag finns inte en enda offentlig toalett i Gryt, turister vänder sig till näringsidkarna i stället. Det är inte rättvist, eller har de verkligen skyldighet att hålla turister med toalett? Eller ska de utföra sin behov i det fria, med vad det innebär?
Vi står fortfarande och stampar med försköningsbidraget, måste komma på andra idéer, för Telehuset kommer att rivas framöver. Men klart att vi ska ta del av det bidrag som öronmärkts för oss i Gryt. Sockenföreningen tog själva tag i uppstädningen vid vägen in till Gryts brygga, kyrkans mark. Vi vill att Gryt ska vara fint, inte igenväxt av sly. Att de som bor och turistar här ska känna att vi gör något, och det märktes bara på att fler ville bidra till försköningen när fler kom med sina redskap till Rågetedalsvägen inför städningen innan påsk.

Vi ser framtiden med tillförsikt, tillsammans är vi starka, inte bara för att vi vill –vi måste. Gryt får inte avfolkas mer, vi måste gå vidare. Men vi kanske får göra det själva.

SOCKENFÖRENINGEN

Sockenföreningen har jobbat för att vi ska få till en bredbandsutbyggnad till Grytsområdet.                  C:a 325 har anmält sitt intresse och vi vet nu att Telia/Sonera under hösten 2015 kommer att gå ut till samtliga fastighetsägare och göra ytterligare en förfrågan, nu i skarpt läge. Vi kan räkna med att bredbandsutbyggnaden kan komma igång 2016.

Det var Sockenföreningen som byggde ljusskylten vid infarten till Gryt, den lyste upp och hälsade oss välkomna under den mörka årstiden. Flera näringsidkare och föreningar i Gryt sponsrade och Fredrik Gräslund byggde själva skylten.
Under senvintern arrangerade vi också en Sockenfest i Gryts Bygdegård.

Denna logga var Gryts egen symbol för länge sedan och kommer nu att användas i Grytsbladet i framtiden. Bilden är ritad av Nils Ek, Kopparhult. Nils hade först ritat en segelbåt, den ersattes av en trålare som Sören Svensson ritade lite senare.Logga

Detta finner vi i ett Grytsblad från 1987, då återupptogs Gryts Sockenförening efter att legat nere i tio år. Vi har samma mål idag som då –syftet ska vara att driva frågor och bevaka angelägenheter som rör orten och dess människor.

                  Ny cykelled genom Snäckevarps-området
Gryts Sockenförening har i samarbete med Snäckevarps samfällighet, Gryts IF och Valdemarsviks kommun kommit överens om att märka ut en cykelväg på Snäckevarpsområdet. Snäckevarp Gång och Cyckel 001 (2)Därför att det ser ut att dröja att det kan byggas en förlängd gång-cykelbana mellan Fyrudden och Gryt. Vägen ska markeras som Östgötaleden, med pilar i orange. Sträckningen går längs Fyrfjärdens hamn,över till Hagtäppevägen, en liten bit på Mörkebåsvägen och vidare förbi Snäckevarps gård, Ladgårdsvägen och vid utfarten från Gryts skola. Och vice versa, enligt röd markering på kartan.
Denna sträcka utgör en säkrare väg för de som cyklar mellan Fyrudden-Gryt, särskilt under sommaren då väg 212 är mycket hårt trafikerad.
Den del av Östgötaleden, som går från Fyrudden till Hosum kommer Gryts IF att ha tillsyn av. Man ska se till att det är pilat och att vandringsleden ska vara lättframkomlig och inte växa igen.

HEMBYGDSFÖRENINGEN

Jenny Ek höll vårtalet på Björkudden
jenny ek 1 Jenny inledde sitt vårtal med en anknytning till Gustaf Frödings dikt ”Strövtåg i hembygden”, en dikt som alltid är och kommer förbli aktuell. Jenny berättade om sin kärlek till Gryt, som sin egen hembygd och till havet ,och varför hon återvände hem igen efter sina studier. Hon betonade vikten av att Gryt ska leva vidare, om olika entreprenörer som etablerat sig och verkar för framtiden. Att barn ska få växa upp i den trygga miljö Jenny själv växte upp i. Om frisk luft, grönska och vatten.
Med enkla ord kan man lätt säga att Jenny är en förebild för Gryt, hennes mjuka framtoning smittar av sig. Hon tror på Gryt som bygd och det ska vi andra också göra.
Jennys vårtal i sin helhet finns på www.gryt.se

                               Vårvandringen går till Harstena Lördag 30 maj kl. 10.00 (Fyrudden)
På Harstena guidas vi av Inga-Lill Karlberg, som visar oss runt i bl. a byns gamla skola. Anmäl om båtresa till Tommy Ljung 0123-41056 senast 25 maj. Medtag egen matsäck

                                Sommarfest på Björkudden söndag 19 juli kl 12.30
Den traditionella sommarfesten på Gryts Hembygdsgård Björkudden, har i år temat ”Lantbruk och tröskning”, vi kommer bl.a att få se hur det gick till när man tröskade förr. Vi kommer att få höra Christer Steen som årets sommartalare, musikunderhållning av Knutte med PG, och Örjan Dahlberg spelar dragspel. Under dagen finns många aktiviteter såsom tipspromenad, lotterier och tombola, utställning i sjöhuset. Vi serverar också kaffe med hembakat bröd, korv och glass. Välkommen till en av Gryts vackraste platser, upplev minglet och njut en stund av musiken.

   Höstvandring gamla Grytsvägen start vid Borg till Karlskog Lördag 12 september kl. 10.00
Guidning av Hannes Carlsson. Medtag egen matsäck, bra klädsel och skor

Arkivets Dag Lördag 14 november kl. 10.00
Vårt gedigna arkiv av gammalt och nytt material visas i Gryts Församlingshem
Välkomna önskar Arkivkommittén

Björkudden är öppen för allmänheten, här får man vistas, bada och njuta av den vackra naturen.
Vill man ha en visning av våra hus så ska man kontakta någon i styrelsen:
Anders Magnusson 0123-40041, Lilian Carlsson 0123-40597, Erik Lundberg 0123-40072
eller Margareta Andersson 0123-40692
Man kan fortfarande vill titta på 2014 års utställning om Båtsmän, kontakta så fall Margareta Andersson.
Man kan även hyra Björkudden för t.ex bröllop, födelsedagar eller möten.

Vi behöver din hjälp att underhålla Björkudden, vi städar genom att räfsa löv och klippa gräs och sly. Nästa städdag är Onsdag 7 oktober kl 10-12. Vill du bli en i gänget? Kontakta gärna någon i styrelsen.

GRYTS IDROTTSFÖRENING

Gryts IF har 230 medlemmar, vilket betyder att den är en av de största föreningarna i Gryts rika föreningsliv. Idrottsföreningens mål är att få fler att röra på sig, därför har man också en mängd aktiviteter. Det senaste i raden är Grytsloppet, som anordnades första gången 2014. Denna aktivitet blev mycket populär och närmare 80 personer sprang eller gick den 5 kilometer slingan.Grytloppet
Årets Grytslopp blev över förväntan, en succe´ alltså, då hela 118 personer deltog trots att vädret inte var det allra bästa, det var uppehåll men kyligt.

Jenny och Fredrik

 

 

 

 

Vinnare 2015 blev Fredrik Filipsson på 19,12 min och bästa tjej blev Jenny Lundström med tiden 24,3 min.

Gryts IF ska ingå ett avtal med Valdemarsviks kommun angående skötseln av Östgötaleden mellan Hosum och Fyrudden. Man ska se till att leden är utmärkt på rätt sätt med pilar, man ska också se till att leden inte slyar igen. Det kan behövas frivilliga som vill hjälpa till, kontakta någon i Gryts IF så fall. Eller bara att ta med sig en trädgårdssax när man ändå går leden.

Gryts Ifs styrelse är intakt, vilket kanske beror på att alla som sitter i styrelsen trivs tillsammans och alla gör ett fullgott arbete. Många jobbar ideellt t.ex genom att klippa gräset på fotbollsplanen vid skolan, spola isen på vintern eller hålla i jympapassen. Jympan har vuxit, fler går på de olika passen, och det är roligt att fler vill röra på sig. Vi ser fram emot att även i fortsättningen kunna använda skolans gymnastiksal, trots att man nu stänger skolan. Info om detta på Grytportalen i höst.
Det finns plats för fler och Gryts IF har antagligen den billigaste avgiften i hela Östergötland.
Plusgiro: 173299-9 Medlemsavgift 100:-/vuxen 50:-/barn familj 200:-
Läs mer på Grytportalen under föreningar, där finns mer att läsa om Gryts IF

Nya Grytsbor
Vi hälsar Göran, Annette och Benjamin Backner välkomna till Gryt

– Vi ska bo permanent på Fyrbacken 10 i Fyrudden. Vi flyttar in den 1 April till Gryt från Norrköping. Den anknytning vi har idag till Fyrudden är att vi seglat mycket i Gryts skärgård och besökt Fyrudden flera gånger.
Annette har i sin barndom vistats mycket runt Valdemarsvik. Vi har också bekanta som bor permanent i Gryt. Nu har vi sålt segelbåten och valt att istället bo i skärgården, ett liv som vi inte kan tänka oss att vara utan.

FÖRELÄSNINGSFÖRENINGEN

Att Gryts äldsta förening fortfarande är en av de allra populäraste förstår man när utbudet är så proffsigt. Man beundrar föreningen som varje säsong hittar nya spännande föreläsare med så stor variation.Le

Vårens första föreläsare var vår egen Lena Ek. Ämnet klimatförändringar kan låta så tungt och trist i gemene mans öron, även om alla förstår att världen måste förändras. Men inte här på denna föreläsning.
Lena kunde med allvar, och stundtals med ironi, berätta om hur klimatmöten världen runt går till, möten med de allra mäktigaste deltagare från varje hörn av världen. Då kan man förstå hur svårt det kan vara att få till ett gemensamt beslut, eftersom alla, ja alla, måste ha samma svar. Ett nej eller ja för mycket betyder att ett beslut inte kan tas. Lite segt kan man tycka. Lena trollband oss på ett fängslande sätt. Lena är en mycket bra talare, hon behöver inga bilder för att vi ska kunna se framtidens klimat med öppna ögon. Tack Lena!

Nästa föreläsare var Magnus Nyman
I 90 minuter och 209 bilder underhöll oss fotografen Magnus Nyman med ” Djuren i fokus”,
hisnande bilder på många av de Skandinaviska djuren. Vi fick också en liten inblick från en fotosafari i Sydafrika.IMG_2108 Vi tackar Magnus Nyman, naturfotograf och önskar honom välkommen tillbaka.IMG_2109

 

 

 

 

På den tredje föreläsningen lyssnade vi till Annika IMG_2104Sandens detaljrika berättelser från 1600-talet. Det blev en gemytlig afton som avslutades med fika och frågestund med många skratt. Kvällens kommentar efter att Annika berättade att det var ett flera år mellan dödsdomarna i Östergötland på 1600-talet ”Ja, då hade ju bödlarna någon fördel med sitt yrke, mycket fritid”. 

                    Sist ut av vårens föreläsningar var John Pohlman
79 personer underhölls av meteorologernas estradör sista föreläsningskvällen för våren. Festliga anekdoter från tiden när väderpresentationerna i SVT var i sin linda blandat med historisk tillbakablick från Krimkrigets dagar då krigsherrarna upptäckte fördelen av kunskap om morgondagens väder inför bataljer.
John Pohlman lockade till många skratt, hans humor fick vi uppleva redan då han jobbade på Östnytt, han spexade till vädret på olika sätt. Men det var bara vi östgötar som fick se det då. Han har fortfarande glimten i ögat och berättade t.ex hur han fått tackbrev för att han ställt in resa på grund av vädret och vederbörande gått på Dramaten istället och där träffat sin livs kärlek. John spelar fortfarande i fem band! och föreläser om Tv-vädrets historia naturligtvis.
Tack Gryts Föreläsningsförening för en givande vårsäsong!

Pohlman

 

   

                           Lundby Vision– inte bara ett företag i sig

P1010211 Det står Lundby 2 på skylten vid 212. Och vad döljer sig om man gör en avstickare in på vägen? Här möts man av en massa fantastiska djur och mitt i lugnet bor Hasse och Annette Tingvall. Jag är nyfiken på hur de driver sin verksamhet och varför. Jag bestämde möte med Annette och blev tagen av hennes och Hasses företagsamhet. Man driver helt enkelt ett stuteri, där man föder upp Connemaraponnies. Denna ras kommer ursprungligen från Irland. På gården finns idag 10 stycken, och det väntas 3 nya föl under sommaren. När hästarna är mellan 3-4 år, går de till försäljning. Den här rasen är en liten trevlig häst ämnad för ridning, i familjen ”vardagsrider” man bara. Det märks att hästarna är av den vänliga och sällskapliga arten, de vill ha kel hela tiden. Annette återupptog ridningen för c:a 20 år sedan, när dottern Carolina var sex år och ville ha en ponny, då köpte Annette också en häst till sig själv. Och kärleken till djuren är stark, det märks på hennes sätt att hantera sina djur. Antalet hästar har ökat med åren och nu driver man sitt eget stuteri, och på den vägen är det…Annette
Annette, som är från Kvarnevik egentligen, gick Idrott- och Fritidslinjen i Gamleby. Hon hade jobbat med det några år när hon gifte in sig i ”bagerivärlden” Hasses föräldrar hade drivit Tingvalls bageri i Valdemarsvik från 1966 till 1984, då Hasse och Annette tog över. De la ner bageriet år 2002 för att ägna sig åt gården i Lundby.
På gården finns även Belted Galloway-boskap, tre kor, en tjur och i nuläget två kalvar. Dessa djur går ute året runt, de har en lada där de kan gå in och få tak över huvudet, men de har en enorm päls så de klarar sig väl i kylan (och värmen). Den här boskapen är särskilt bra, de äter nämligen sly, vilket är bra för att hålla bort små parasiter. Därför byter man beten med hästarna varefter kossorna ätit av slyn. Det gynnar hästarna.P1010208
I magasinet på gården har Annette öppnat upp sin lilla butik med försäljning av stickade mössor, vantar, pannband och sockor. Ett tips är att köpa julklapparna eller som present någon de fina stickade alster som finns Annettes lilla butik.
Orsaken till att hon började sticka var att Annettes mamma dog 2010, och i hennes gömmor fanns mängder av restgarner. Annette tänkte att det där kan man ju göra något av, efter det har det blivit många stickningar i alla de färger och mönster. Hennes butik är öppen dygnet runt, den som vill köpa ett alster betalar bara i kassalådan. Här litar vi på folk!
Innanför magasinet finns två rum, kök och badrum som hyrs ut genom en förmedling. Ett helt modernt boende för den som vill uppleva livet på landet med djur och natur.
Det finns mycket att skriva om denna kreativa verksamhet, och jag kommer att återkomma lite längre fram. Men besök gärna Lundby, för här möts man av varm gästfrihet.

                                                                  SKÄRVÅRDSFÖRENINGEN

drott

                                              Program 2015

Söndag 7 juni kl. 10.00 Pinnplockardag på Sandgärdet enligt tradition. Med egen båt, tilläggning vid Västerudd. Medtag egen matsäck. (Vid behov av skjuts ring Hans Zschaeck 0123-42000)

Lördag 4 juli kl. 11.00 Årsmöte i Ledins Loge på Kråkmarö. Medtag egen matsäck.
Föredrag av Kalle Bäck: Sverigebilden- en historia om rödfärg, byggnader och trädgårdar.

Måndag 20 juli kl. 10.30 Besök på Fångö och visning av Alsing Svenssons hemman, kombinerat med studie av Byggnadstradition under ledning av Frans Liliedahl och Jacob Wesström. Värd på Fångö: Anders Gustafsson som också visar en del av övriga Fångö. Tiden är anpassad till Östgötatrafikens tidtabell.     Obs! Bokas senast kl. 18 dagen innan på tel. 0771-71 10 20

Lördag 25 juli kl 10-16 Bokö-dagen. Arrangör är Länsstyrelsen och Bokö-bor. (Skärvårdsföreningen finns också på plats)

Söndag 16 augusti Internationella Fyrdagen då Häradskärs fyr hålls öppen.

BIBLIOTEKSFÖRENINGEN

Gryts Biblioteksförening hade sin årsstämma den 12 april. Den inleddes med att Christina Brusèn, gymnasielärare i Norrköping, initierat och entusiastiskt informerade om några nyutkomna böcker.

Författarafton 2015

Årets författarafton äger rum onsdagen den 5 augusti kl. 17.00 i Gryts Bygdegård.
Där gästas vi av författaren Björn af Kleen och bokförläggaren Svante Weyler

 

Nancy en trotjänare i Gryts Röda KorskretsBild 3

Nancy Malmström har varit Röda Korset trogen i hela 40 år, halva sitt liv! Denna enormt varma kvinna som fortfarande tycker att samarbetet i föreningen är så rolig att hon även i framtiden kommer att brinna för att ge en hjälpande hand. För hjälpen behövs, det finns så många lidande människor runt om i världen och vi som bor i ett tryggt land har så mycket att vara tacksamma över.
Nancy föddes en oktoberdag för 80 år sedan, hennes far innehade rökeriet i Åkerberga. Hon träffade sin man Henry och 1959 flyttade paret ut till Bokö. Henry var fiskare, Nancy skötte hushållet men hon deltog även i fisket. Henry och Nancy gifte sig i mars 1960, det var 10 minusgrader och man kunde köra bil över isen in till Breviksnäs. Bröllopet stod i Gryts prästgård. Hemfärden från Breviksnäs till Bokö gick med spark av förklarliga skäl. På den tiden bodde det gott om folk på ön, och skolan var i full gång. Idag bor det bara en handfull personer kvar på Bokö permanent.
Nancy har varit trogen sitt Bokö fram till 2010, Henry dog 2003, men trots att hon trivdes så bra på ön kände hon att det var dags att flytta i land. Under alla de här 40 åren har hon varit Röda Korset trogen, hon har sålt mängder med lotter, skakat bössor och deltagit vid Landsbygdens Dag, Lucia-arrangemang och Gryts Julmarknad. Nancy var dock aldrig ordförande i föreningen, men ändock sekreterare och styrelsemedlem i många år. Hon påpekar ofta att arbetet var så roligt, gemenskapen är stor och konstant. Vänner för livet. Idag är Nancy ”bara” stödjande medlem precis som hon var redan innan hon gick in i styrelsen. Så 40 år är bara en del. Hon har därför tilldelats en mycket vacker glaslykta, hon valde den istället för en medalj. Glaslyktan är mycket uppskattad och har fått den givna platsen, på köksbordet, som en symbol för att det finns människor där ute som behöver fler som Nancy.

I Röda Korset har det stickats barnkläder och packat paket som sedan skickats till olika behövande ändamål i världen. Man har haft flera modevisningar, mycket uppskattade, men det var lite jobbigt att arrangera. Nancy har varit delaktig i allt som rört Gryts Röda Korskrets. Då kan man ju förstå att hon tillsammans med sina föreningsvänner dragit in åtskilligt med pengar till behövande, allt sker ju ideellt.
Röda Korset bedriver en febril verksamhet i Gryt, man gör livet lite lättare för många. Här fixar man fotvård till den som inte kan ta sig till en fotvårdsspecialist på egen hand, en viktig del för de som inte kan sköta sina fötter själva på ett bra sätt. I flera år har Röda Korset bedrivit kurser i Hjärt-Lungräddning, en jätteviktig uppgift som vi alla borde lära oss, särskilt när man bor långt ifrån hjälp. Man har också skänkt en hjärtstartare som finns på Åldersro, lyckligtvis har den inte behövts användas än men alla bör känna till var den finns* om ett akutläge uppstår.
I Snäckevarpsladan kommer man att fortsätta sin loppmarknad även i år, det blev en succé förra året. Den som vill skänka prylar är välkommen att kontakta någon i Röda Korset.
Röda Korset besöker Åldersro regelbundet för samvaro med de boende där, man spelar t.ex Memory, eller bjuder på fika eller tar en promenad om vädret tillåter.
Tack Gryts Rödakorskrets och Nancy för var ni gjort och gör i er verksamhet

 

Sixten Magnusson 95 år ung

2014 631

Sixten

 

 

 

 

 

 

 

Det har gått 58 år mellan bilderna. En ung Sixten visar stolt upp sina välförtjänta pokaler. Lika stolt är han än idag. Här finns många priser i skidor och kanot, men ännu fler för orientering som varit Sixtens största intresse. Kortvasan är det senaste som han körde så sent som 2009, då 89 år gammal. Sixten har totalt åkt 11 vanliga Vasalopp under åren. När Sixten var i 11-12 årsåldern startade han tillsammans med sin bror Bertil och kompisen Bengt Helm idrottsföreningen Krubban. Man hade en anläggning strax bakom Forshems ladugård, där man tävlade i olika grenar, t.ex spjut, höjd- och längdhopp. Man sprang också ett 5 km lopp (banan var 0,5 km så man fick springa sträckan flera gånger), som gick mellan Forshem och Sandgärdet.
Evelundspojkarna var uppstarten till Gryts IF 1927. Boxning var en gren! Han har varit ledare i jympan sedan 1955, då han tog över ledarskapet efter sin bror Bertil, som startade jympan 1940. Sixten var dess ledare in på 2000-talet, när en lunginflammation satte stopp. Det stoltaste pris han vunnit är DM i nattorientering 1950.
Idag är det mest skidor på TV som Sixten ägnar sig åt. Men sina dagliga promenader runt Gryt eller på testcykeln i hemmet missar han inte.
Sixten är idag hedersmedlem i Gryts IF och Gryts Hembygdsförening.
Sixten har alltid levt ett sunt liv där motion stått i fokus, och han har så många minnen att berätta för den som vill veta om Gryt, dess befolkning och husens historia.
På promenaderna berättar han stolt—att här var jag med som liten och satte potatis, här gick jag mina två första år i skolan och vid kyrkan fanns en grind så inte kantorns ko skulle komma utanför stängslet.
Som elev var Sixten snäll och skötsam, eller som han säger –Det fanns de som var värre.
Han berättar med en varm blick, på fotografiet som står på köksbordet, om hur han skjutsade den då 13-åriga Anna-Maria hem på cykeln. Den flickan blev hans fru och deras kärlek blev livslång.
Sixten kom redan som ettåring till gården Forshem, där hans föräldrar drev lantbruk. Sixten tog över gården 1955 och drev först gården tillsammans med sin bror och lite senare med sin Anna-Maria. Gården hade som mest 20-tal mjölkkor. Idag bor Sixten ensam i sitt hem Ekhyddan, dit flyttade Anna-Maria och han 1960, bodde där något år medan man rev det gamla huset på Forshem. De flyttade åter till Forshem, när det nya huset stod klart.
Senare, när man la ner lantbruket, flyttade man åter in på Ekhyddan.

                                    Halvor i Hummelvik och Simon i Dräg

De var bönder utmed vägen till Brevik, Halvor var liten och rivig, Simon var stor stark och lat. Halvor körde själv sina hästar. Simon hade många hästar, men tog aldrig i en töm.
Halvor var av skepparsläkt. Hans far hade varit skeppare i Sankt Anna, där sägs han varit framgångsrik och kallades för Lycko-Pär, men hans namn var Emil August Pettersson. Han
flyttade till Fångö i Gryt och köpte sedan Hummelvik. Där dog han 1936 och Halvor ärvde gården och blev hemmansägare.
Simon var av den kända Lervikssläkten. Hans farfar Magnus var bror till riksdagsman Anders Magnusson i Lervik. Simons far hette Herman och brukade Dal. Han dog redan 1904 då var Simon bara sju år och han och brodern David togs om hand av deras farbror Valfred som ägde Dräg. Senare arrenderade Simon Dräg av sin farbror.
Halvor hade bil och man kunde möta honom på väg till kvarn med en spannmålssäck vid kylaren fastbunden vid kofångaren och ett par säckar på en packgrind baktill. Halvor var så liten att han knappt syntes bakom ratten och fick därför öknamnet Tullpinn.
Bilen var av gammal modell som startades med vev. En gång då han skulle starta bilen utanför Gryts handelsförening hade han glömt att växeln var i och Halvor klämdes fast mellan bilen och handelsföreningens vägg. Han hjälptes loss och hade inte ådragit sig några större skador. Ville i Storgården som var vittne till händelsen, menade att om bilen varit vänd åt andra hållet hade den farit ända bort till Kneippen, ett hus ett par hundra meter bort..
En gång råkade Halvor krocka med buss -och taxiägaren Martin Bergström. ”Konstigt att vi skulle krocke” sa Halvor ”vill säjnes två så vane bilförere”.
Simon hade också bil och den använde han utan några missöden. Han hade statare, drängar och ladugårdskarl och deltog själv väldigt sparsamt i jordbruksarbetet ,
Han hade traktor men den användes sällan. Tjänarna skötte jordbruket med hästarna.
Simon var ungkarl men han hade en hushållerska som han kallade ”Frökna”
Frökna i Dräg sa även grannarna. Hon hette Hilda Hansson och var tio år äldre än Simon. Hon var ganska dominerande och följde Simon då han var på bjudning eller var på bio eller andra nöjen.
Då en grannpojke tillfälligt var lejd att plöja utanför mangårdsbyggningen var ”frökna” ute och kikade, sedan gick hon in och så kom Simon ut och frågade: ”har han inte piska?”
En statargrabb som repade maskrosor till sina kaniner på samma gärde, som då det låg i träda, körde hon iväg.
Halvor var också ungkarl men han hade mamma Diana som levde till 1951. Många historier finns om Halvor då han uppvaktade lärarinnan fröken Svensson i Gryt. En gång då han rott från Hummelvik till Gryt hittade han inte båten då han skulle hem. Dyster och arg började han vandra hem och strax innan Kallberg låg båten uppdragen utmed vägen. Några ungdomar hade rott den över kyrkviken och dragit upp den dit för att han skulle se den när han kom förbi. Han kunde lätt dra ned den utför slänten och sjösätta den i kyrkviken och ro hem.
En brand utbröt i ett torpställe under Hummelvik. Det låg på en udde utmed sjön. Det var målaren Kalle i Årsvik som orsakade branden. Han målade i huset och det var lite kyligt så han ville mysa till det lite, veden var sur och ville inte ta sig så Kalle hällde på lite fotogen och då tog det sig lite för bra. Halvor ringde till kantor Filip och ville ordna med brandförsäkring. ”vill säjnes det är bråttom det brinner redan”
Sedan mamma Diana dött, skaffade sig Halvor hushållerska. Hon hette Eva och gifte sig med Halvor som kallade henne ”mi kardemumme”. Lars Nahlbom

Kom ihåg att ditt medlemskap i Sockenförening betyder att vi även i fortsättningen kan trycka Grytsbladet och hålla vår hemsida uppdaterad. Vår medlemsavgift är 50:-år pg 215715-2

Att vara redaktör och skriva Grytbladet är bland det roligaste som finns. Man får träffa så många trevliga människor som har så mycket att berätta. Jag skriver om allt som är positivt och om dem som verkar för Gryts bästa. I nästa nummer av Grytsbladet, ska jag skriva om Helen och Maria som tar över jordbruket i Strömmen . Missa inte det.

Till slut  önskar Gryts Sockenförening alla sina läsare av Grytsbladet en skön sommar
Vattendroppe