Grytsbladet 2017 Nr 2

                                      Grytsbladet 2017 nr  2                                                   

                                                   Höst

Det går emot höst, det börjar bli kallt, det blir alltmer gott att vara inne.
 Snart är den här, betraktelsens tid, då sommaren bara är ett minne”

Dofter påverkar mig mycket, de ger mig minnen och plötsligt är jag tillbaka några år i tiden och befinner mig i tankarna en lördagsmorgon i barndomshemmet på Bokö. Jag har just vaknat i det lilla sovrummet på övervåningen, tittat ut genom hallfönstret ner på båtarna i fiskehamnen. En lätt dimma ligger ovanför vattnet, vattnet ryker. Tre gånger ska det ske, sedan lägger sig isen, så sa man i alla fall. Nere i det varma, trånga och hemtrevliga köket intas en frukost med föräldrarna vid köksbordet och Melodikrysset på radion. Inte sällan fortsatte en höstlördag sedan ut i svampskogen där det doftade precis som det gjorde den här morgonen, mossa, gräs, lite hav och just höst.

Ja hösten är här nu och ett lugn har spridit sig i Gryt. Turister har återvänt till städerna, tält har packats ner, båtar flyttats upp på land och husvagnar rullats in för vinterförvaring. En del djur går i ide, försvinner från vardagslunken en stund, kanske vore det skönt? Sova en lång slummer under den tid när mörkret är som tätast och ficklampan bara kan stängas av mellan 9-15. Matkontot skulle bli minimalt och bikiniformen skulle vara klar inför nästa strandsäsong…..

Fast jag vill nog vara vaken och vara med i allt som sker eller kanske i allt som inte sker denna mörkare årstid. Vara med i soffhörnet med filtar, temugg och en hög böcker. Kraven sänks när ljusen tänds. Inte många undrar vad du ska pyssla med i höst eller vinter. Tid finns att bara vara.

                                                                          Mimmi Malmström

                                                               SOCKENFÖRENINGEN
                                                        Projekt som vi jobbar med nu
 En bensinstation (containermack) planeras till Gryt (Lundbyvägen) på Kalerum 1:9 under våren 2018.

                          Bakgrund.
När Qstar lade ner bensinstation i centrala Gryt lämnade sockenföreningen ett yttrande över att kommunen skulle ställa ett område till förfogande. En nedlagd mack gör att enskilda och företagare skapar egna depåer i form av farmartankar motsv. Detta gör att stöldriskerna ökar samt det ur brand/miljösynpunkt är ett sämre alternativ
Eftersom Gryt blev av med sin bensinstation har vi inom Sockenföreningen försökt påverka kommunen att avsätta ett område för ny tankstation. Kommunen äger ingen mark som kan ges tillstånd för att etablera en tankstation i tätorten Gryt. Därför har vi nu sökt utanför tätorten och erbjudits ett område från Kalerum 1:9 med ett löfte om avstyckning av en fastighet som säljs för en symbolisk summa, tex 1 krona till Gryts sockenförening.
På en yta av ca 500m2 ställs en containermack innehållande 2 x 10 m3 inneslutna tankar (diesel o bensin).
Drottningsvik – Östgötaleden
Skogsstyrelsen har givit sitt tillstånd för avverkning av skog/parkhuggning på kommunens mark utmed Östgötaleden vid Drottningsvik (mellan torpruinen och reservatsgränsen). Detta för att ljusa upp leden och att den som promenerar ska få njuta mera av den vackra utsikten.

                                                            HEMBYGDSFÖRENINGEN
Som alla tidigare år, drog Hembygdsföreningens sommarfest många besökare. Årets tema var ”Brudkistan”, ett gediget arbete med att hitta en massa fina textilier i gömmorna. Margareta Andersson har åter igen skapat ett tema som berör oss. Tack Margareta för ditt engagemang.
Kaffeserveringen var verkligen uppskattad, bullar och kakor försvann som smör i solsken. Korven tog slut och lotterierna snurrade på. Dagen bjöd på ett helt perfekt väder, inget regn, lagom med vind och solen sken på oss. Vår präst Erik Gruvebäck sommartalade om Bröllop, Ulrika ”Spader Dam” Johansson och Örjan Dahlberg spelade och sjöng melodier som hör sommaren till. En helt perfekt sommarfest.

 

Höstvandringen gick till Breviksnäs
Gryts Hembygdsförenings årliga höstvandring genomfördes lördagen den 9 september på Breviksnäs Säteri, vandringen gick runt gårdscentrat. Samling skedde vid den allmänna bryggan där ordförande hälsade alla varmt välkomna till vandringen och riktade ett tack till ägarna av, Staffan o Eva Hamren-Larsson, för att vi fick komma och besöka sätteriet.

Vandringen riktades först till läget för det det sedan länge nedbrunna fiskrökeriet som uppfördes ca 1942 av Breviksnäs säteri.
Erik Lundberg berättade att Fiskeriföreningen köpte rökeriet 1946 av Breviksnäs för 46,000:-kronor och att rökeriet ödelades vid branden den 28 april 1966.
Vi fortsätter en bit och stoppar vid det hus som var affär och bostad till rökmästaren och affärsanställda. Här berättar Erik om att huset uppförts av Fiskeriföreningen 1955 och öppnades för handel 2 maj 1956.
Byggkostnaden för huset var 110.000:- kronor och såldes 1973 till Nils Nyholm, då hade affärsrörelsen legat nere sedan en tid.
Med ett par korta stopp på vägen, mot huvudbyggnaden, berättar Carl-Otto i detalj flera trevliga minnen från sin uppväxttid på Breviksnäs.
Vi ser ett av husen där ett gammalt hus rivits och sedan uppförts ett nytt helt liknande det gamla huset.
Med några tiotal meter är vi framme vid säteribyggnaden som vi ser från stensättningen runt gårdsplanen.  Här passar vi på att inta vår medhavda matsäck.
Staffan och Carl-Otto berättar om hur tiden var förr och nu kring byggnaden och flyglarna med reparationer och underhåll. Carl-Otto berättade, när hans farmor köper gården 1942, och en del gammal historia om Breviksnäs.
Efter kaffepausen vandrar vi förbi ett gammalt magasin, mejeriet och den nyuppförda maskinhallen.
Nu är vi så framme vid den 2014 nybyggda stora ladugården, mycket fin och välutrustad för fårbesättning.
Staffan berättar att den gamla ladugården var sliten och inte var så väl anpassad till fårbesättning.
Gårdsarrendatorn kommer och berättar om sin fårbesättning och hur utmatningen av foder går till.
Vandringen avslutades vid den gamla smedjan, en fin och trevlig vandring utan regn.
Här tackar vi värdfolket Staffan och Eva för en mycket trevlig rundvandring på Breviksnäs.
Text och bilder: Erik Lundberg
                                                         IDROTTSFÖRENINGEN
                                  Bygget av utegymmet vid Sandgärdesbadet är klart

Notera redan nu Grytsloppet på Påskdagen 2018, start kl. 12.00 vid skolan.
Ska vi slå nytt rekord i antalet deltagare igen 2018?

                                             Gryts Segelsällskap GrSS
Höstköret avslutade 2017 års kappsegling  i Fyrudden
 Vinnare:
1.Stina & Jan Larsson
WSK Folkbåt

2.Torbjörn Gunnarsson
LinSS  Facil 30

3.Toivo Melonen
LinSS   Fenix
Torbjörn Gunnarsson vann Skärgårdscupen totalt.

 KUSTDAGARNA 2017
De tre dagarna i juli, som Kustdagarna i Gryt ägde rum, bjöd på riktigt vackert väder. Syftet med Kustdagarna var att företag och föreningar skulle få visa upp sig.
I skolan gymnastiksal arrangerades en utställning som var välbesökt. I Bygdegården fanns många lokala hantverkare, och det fanns gott om ställen att äta eller fika på.

                                                       Kärlekens trädgård i Lilla Vik
Karola Messner visade sin vackra trädgård med sina många skulpturer under hela sommaren, men under Kustdagarna ökade antalet besökare. Lilla Vik har numera blivit ett begrepp och är en stor turistmagnet.

Hela arrangemanget blev mycket lyckat, hårt arbete som låg bakom, gav resultat.
Man beräknar att kunna arrangera Kustdagarna igen om några år.
Fler besökare upptäckte Gryt och vår skärgård, att vi är en levande bygd trots att vi lever i nedskärningstider, på landsbygden.

Tack till alla arrangörer, sponsorer och föreningar för ert arbete. Alla bidrog till att sätta Gryt på kartan.

                         Gryts Julmarknad 2017 lördagen den 9 december kl. 12-16

                                               Lucia söndag den 10 december kl. 15

Välkommen att fira luciagudstjänst i Gryts Kyrka Kaffe i församlingshemmet

                                             Vi sjunger in julen i Gryts kyrka 17 december kl.18

                                                           Julafton kl. 11 i Gryts kyrka.
Vi låter barnen bereda krubban och tänder ljus  för dem som inte finns med oss längre.
Och önskar varandra en fröjdefull jul.


;

                                                                        Nya Grytsbor
Efter fyra års husletande stod de i våras äntligen framför huset de väntat på och för ett par månader sedan flyttade Martin Bilfeldt, 31 och Tina Rudén 28 år, tillsammans med sina fyra hundar av rasen jaktlabrador in på Evelundsvägen.
En enplansvilla i gott skick byggd på 90-talet, där paret inte behövt göra några omfattande renoveringar utan mestadels förändrat genom nya tapeter. Ett av badrummet är utbytta men på det stora hela var det bara ”att flytta in”.

Martin återvänder nu efter 16 år till Gryt där han är född och uppvuxen och känner trakterna väl medan det för Tina som är född i Gävle och uppvuxen i Norrköping är nya omgivningar att lära känna.
– Jag har promenerat en del i naturreservatet som är jättefint och välordnat och håller som bäst på att lära mig hitta nya vägar och promenadstråk med hundarna i Snäckevarp. Gryt erbjuder verkligen många alternativ, säger Tina.

Martin som är utbildad flygplanstekniker arbetar skift på Gardemoen, Oslos flygplats medan Tina arbetar i Norrköping som låg- och mellanstadielärare. Båda två pendlar alltså med bil mellan arbete och bostad. Något som inte bekymrar dem.

– Att köra bil är både roligt och avslappnande. På hemvägen hinner man summera arbetet och kan slappna av och tänka på annat när man är hemma, säger Tina och får medhåll av Martin.

Martin och Tina delar intresset för hundar. När paret träffades hade Tina en hund av rasen curly coated retriever och det dröjde inte länge innan Martin började låna Bodil, som hon hette för att gå på kurser och ha med i skogen. Inte långt därefter skaffade Martin en egen hund att träna och jaga med.

Martin har jaktlicens och spenderar gärna mycket tid i skog och mark och har genom flytten från Norrköping kommit närmare jaktmarkerna. Vid fågeljakten följer förstås apportörerna med och det är mycket att hinna med nu under tidig höst. En av anledningarna till att det finns fyra hundar i hushållet. Det sliter på hundarna med långa jaktdagar i tung vass och kalla vatten. Man klarar sig inte med bara en hund som ska jobba non-stop kanske flera dagar i streck utan måste kunna byta och låta den andra vila, förklarar Martin. Tina satsar på att tillsammans med några kollegor snart skaffa jaktlicens och berättar att det framförallt är teorin hon ser framemot, att få ökad kunskap om djur och natur.
– Det känns som att Martin ser och uppfattar mycket mer i skogen än vad jag gör. Som att han har ”ett par andra glasögon” än vad jag har och dem vill jag gärna också ha, säger hon och skrattar lite.
Dagen till ära ska Martin och Tina ta en tur med båten. Det är en fin höstdag och båda ser fram emot båtturen.
– Ytterligare en finfin anledning att bo i Gryt, det är bara att ge sig ut när vädret är bra och kräver inte en massa planering och bilåkande. Vi är ju redan här, konstaterar Tina.


                                           Vackraste huset i Gryt?
Mitt i Grytsbyn står detta fantastiska hus, kanske Gryts vackraste till och med.

Lindesnäs
Huset flyttades från Fångö gruvor då driften där upphörde 1876. (läs om gruvdriften i ”Gryt förr och nu” sid 308)
Tillbyggdes 1977-1978. 1892-1897 står fjärdingsman Karl Axel Lindberg med hustru Inga Maria Amalia som ägare av huset. Karl Axel dog 1920, hustrun 1925. Huset såldes då.  Martin Bergström, Carlsberg blev så småningom ägare till Lindesnäs. Föräldrarna Josefina och Gotthard flyttar dit och bor där till sin död. Därefter användes huset som bostad till chaufförerna i Martin Bergströms Buss- och taxirörelse. Idag ägs, och bor, Martins dotter Kerstin med maken Bertil Johnsson i det vackra huset, på sommaren omgärdat av underbara rosor, som klär de vita väggarna med sin snickarglädje. Många förbipasserande stannar till, tittar och tar gärna ett foto.

                                    Bergströms taxi
1925 hade fullmäktige att yttra sig över en ansökan från postmästare Martin Bergström om tillstånd för personbefordran med lastbil och detta godkändes av fullmäktige. Han övertog sedan busslinjen jämsides med taxitrafiken, mellan Valdemarsvik och Gryt. Han drev rörelsen fram till sin död. Varvid sonen Göran tog över. Rörelsen lades ner 1964.

Ångbåtsbryggan i Gryt

Det fanns en plats dit Grytsborna vallfärdade under ett halvsekel: Det var till Gryts Ångbåtsbrygga vid Rågetedalen. Anledningen till folkvandringen var ångbåten som trafikerade Gryt på sin färd mellan Stockholm –Norrköping-Valdemarsvik och Västervik. Vad tågtrafiken betydde för folket i stationssamhällen, betydde sjötrafiken för Grytsborna. (bilden tagen vid ett besök i Gryt för några år sedan.
                                                           Kungligt besök i Fyrudden

I samband med Försvarets större övning Aurora 2017 runt om i landet, besökte vår kung Carl XVI Gustaf och prins Carl Philip Fyrudden. Det är hedrande för oss att få kungligt besök, vilket inte sker så ofta. De färdades i militärhelikopter, som landade vid Snäckevarp, och de skjutsades sedan till Fyrudden för att inta sin lunch.

 Polisen gav information om Grannsamverkan
Sedan i somras har Grytsborna själva tagit tag i för att förhindra stölder, vilket gett ett bra resultat.  Nu fortsätter vi kampen för att få ha våra saker ifred, i ett samarbete med polisen.
I Gryts Bygdegård höll Björn Tjernberg ett informationsmöte runt hur man kan förhindra brott och hur man gör när ett brott har begåtts. Av de som deltog på mötet utsågs vissa personer till kontaktpersoner och som nu får till uppgift att föra informationen vidare till sina grannar. Man tilldelas också skyltar med grannsamverkan.
Läs mer om hur man samverkar på:    www.samverkanmotbrott.se           

Viktigt att alla brott anmäls till polisen, ett brott som inte är anmält räknas inte som ett brott.
I vår kommun finns nu två poliser, Joel och Jocke. De kommer att visa sig mer ute i samhället och i vårt närområde.
Vid akuta, pågående eller nära förestående brott Ring 112.
Vid icke akuta fall eller om att tipsa polisen Ring 11414.
Man kan också maila:  grannsamverkan.norrkoping@polisen.se

Jack Campbell
I torpet Nyhägn på Stora Getterö i Gryts norra skärgård växte han upp, han som kom att bli Sveriges förste proffsboxare. Hjalmar Olsson hette han och var född den 9 november 1864. Son till Karl Johan Olsson och Ida Gustava Månsdotter. I Amerika gick han under artistnamnet Jack Campbell.
Då Hjalmar var 16 år tog äventyrslusten överhand. Han tog båten John Dacosta via Göteborg och England till Amerika, där han steg iland i Portland.
Den 13 april 1884 debuterade han, endast 17 år gammal, i en match mot Ed Chambers. Efter 65 ronder, utan handskar, segrade skepparsonen från Gryt – nu med artistnamnet Jack Campbell. Därigenom skrev han in sig i den svenska boxningshistorien. Han blev nämligen vårt lands förste boxare, som livnärde sig på sin sport.
Det märkliga med Hjalmar var att han redan som tonåring lyckades knyta kontakt med John Maynard, managern som bland annat hade regerande världsmästaren i fjädervikt, John Mitchell, i sitt stall. Hjalmar blev så småningom Johns chefssparring och avverkade även uppvisningsmatcher med John runt om i USA.
Eftersom Hjalmar inte hade registrerat sin emigration, infördes han i svenska obefintlighetsregistret. Men efter drygt tio år återkom han tillfälligt till fäderneslandet.
Den 17 april 1894 gick han till Storkyrkoförsamlingen i kungliga huvudstaden och anmälde sin ankomst. Han gifte sig i Sverige, men återvände sedan till USA, tillsammans med sin hustru, i november samma år. Vad han försörjde sig på där är okänt. Men med ledning av några bevarade fotografier är det troligt är att han fortsatte inom boxningsbranschen, fast nu som medlem i en ”vaudevilleensemble” i Kalifornien.

Efter närmare 40 år i USA började Hjalmar antagligen längta hem till Sverige igen. 1919 återkom han Sverige och Stockholm , men bosatte  sig senare i Norrköping. Där öppnade han boxningsinstitutet Tornet, vilket senare blev Sleipner. Hjalmar flyttade så småningom till Stockholm och blev där tränare i boxningsklubben Linnéa. Han verkar inte ha varit den typ som gillar regler och byråkrati, för först den 3 december 1921 anmälde han sin återkomst till Sverige. Då lät han skriva sig i födelseförsamlingen Gryt. Han återvände till Nyhägn på Stora Getterö och sysselsatte sig med lite av varje. Möjligen hade han ”plenty of money” kvar. Hjalmar avled i käkcancer den 30 augusti 1927, alltså för 90 år sedan, och jordfästes på kyrkogården i Gryt. Där står gravstenen fortfarande kvar, ett 30-tal meter nordväst om kyrkan. För den stora allmänheten är Hjalmar Olsson totalt okänd trots att han alltså var Sveriges förste proffsboxare.
Hannes Carlsson
                                                                                             TACK!

  Ett jättestort tack till er, alla engagerade människor, för att ni ställt upp under hösten att försöka bekämpa brottsligheten i Gryt.  Ni har visat att vi inte accepterar att oärligt folk stjäl båtar, motorer eller gör inbrott i våra hus. Med den insats ni gjort, har fått stölderna att nästan utebli. Tack till Kustbevakningen, tidningsbud och hemtjänst.
Vi befarade att många skulle bli av med motorer, efter att vi upptäckte hur kriminella åkte runt och fotograferade tänkbara stöldobjekt.
Vi får inte ge upp för det, utan vår kamp, tillsammans med er fortsätter året runt.

Kom ihåg att rapportera till vår facebookgrupp ”Gryts samverkansgrupp” om du ser något misstänksamt, som kan innebära någon form av tänkt brottslighet.
Vi samarbetar med andra grupper inom kommunen, med samma mål som vi. Att hålla brottsligheten borta
                                                    Betyder mycket rönnbär att vi ska få en kall vinter med mycket snö?

Bondepraktikan är rolig och intressant att läsa, men att mängden av rönnbär skulle förutsäga den kommande vintern har inget prognostiskt värde. Det har inte heller de spådomar i Bondepraktikan som med en given dag eller dagar ger utsikter för en längre period framöver, typ ”regnar det på Per (1 augusti) blir det tre-vecko-regn”. Eller den kanske mest kända Anders braskar, julen slaskar-eller tvärtom.
Däremot finns det en hel del tänkvärda tips som anspelar på vädret det kommande dygnet. Framförallt gäller det iakttagelser av molnhimlens utseende och dess förändring. Bondepraktikans stora betydelse är mest av kulturhistoriskt intresse. Det visar hur människorna förr i tiden försökte förstå och förutsäga vädret innan meteorologin övergick från en kunskapsgren till en modern vetenskap under senare hälften av 1800-talet.

Så visst har Bondepraktikan sin plats i historien. Men lita inte på rönnbären som naturligtvis visar hur vädret har varit och inte hur det ska bli!

Rönnbär är ett av våra mest C-vitaminrika bär. Om man plockar rönnbär i september, rensar och sköljer bären, och sedan torkar dem i 50 gr ugn ca 8-10 timmar (eller på tidningspapper i några dygn) har man ett helt vinterförråd av vitaminer. 4-5 stycken om dagen räcker för att ersätta söta juicer.