Grytsbladet 2010 nr 2

 

Grytsbladet 2010 nr 2 

 

 

 

Om kärlek
kunde tömmas som en bägare
fylld till brädden
av lust, längtan och tillit

Om alla vägar
gick till lyckan
som ett delta sammanflätat
utav känslors spröt

Om tingens allvar
vore ögon fyllda av kyssar
i ett oändligt hav
av mjuka ord

…då skulle vi stråla samman
på en slingrig skogsväg
tömma våra bägare
– lyssna till allt och inget –
låta våra ögon
ge dom kyssar
som havet dolt
alldeles för länge…

Robert Zetterberg

Gryts Sockenförening

Sockenföreningens postgirokonto är:
21 57 16-2
Stöd vår förening genom att bli medlem!   Årsavgift: 30 kr och 50 kr/ familj

E-postadress: grytssockenforening@gryt.se Hemsida: www.gryt.se Grytsbladet utges av Sockenföreningen

Motala Express även kallad Vätterns fånge på besök på Gryts Varv

Under en kort stund kunde man beskåda när Motala Express passerade utanför Fyrudden på väg mot Gryts Varv för att återförenas med den borttagna fören. Fartyget har kallats Vätterns fånge på grund av att den var för stor för att kunna gå Göta kanal, och således blev fånge i Vättern. Men genom att ta bort fören, kunde man nu föra ut fartyget till öppet vatten. Den ska sedan vidare till Stockholms skärgård och Mälaren för att åter gå i passagerartrafik där. Ångbåten byggdes i slutet av 1890 talet, är 35, 67 meter lång , 6,63 meter bred och har ett djupgående på 3.05 meter. Maxfart på 14 knop och tar antal passagerare som mest 250 personer, varav 7 besättningsmän.

Gryts Hembygdsförening

Verksamhetsberättelse för 2010

Året inleddes med den traditionella Arkivvisningen ”En titt i arkivet” i Församlingshemmet i februari. Därefter följde Årsmötet i mars. I april städades Björkudden till det stundande Valborgsmässofirandet. Vårtalare var Anders Gustafsson, Hembygdskören sjöng in våren i den kyliga aprilkvällen                                                                                                                                                                                                                                                 Vårvandringen hölls på Kättilö i strålande vårsol, guidning av bl.a Per-Anders Boqvist.

Sommarfesten i juli drog c:a 400 personer, då Magnus Höjer berättade om sina sommarminnen i Gryt och över känslan om att få bo här.

Höstvandringen Snäckevarp runt fick 50-tal deltagare att få veta hur Fyrtorp, Snäckevarp såg ut förr och hur det kom sig att det idag är ett populärt sommarparadis. Guide Erik Lundberg.

Sixten Magnusson på Höstvandring

Program för 2011

Programmet för Gryts Hembygdsförening 2011 är klart att notera kalendern redan nu!

6 februari inleder vi året med den traditionella Arkivvisningen i Församlingshemmet.

Vi städar Björkudden inför vår och sommararrangemang 16 april. Den som känner sig vilja hjälpa till är mycket välkommen då. Valborgsmässofirande traditionsenligt med vårtalare Anders Carlsson och sång av Hembygdskören under ledning av Lena Stenhammar– Dahlgren.

14 Maj är dagen för Vårvandringen med start vid Björkudden. Vi går Strömmen runt mot Ekön och skådar den rika faunan  med alla vårblommor.

17 Juli är det dags för årets Sommarfest på Björkudden. Tema träbåtar. Underhållning.

Höstvandringen 2011 går på Håskö 10 september och vi avslutar med en höststädning på Björkudden 8 oktober.

 

Gryts Föreläsningsförening

Dikter, dråplighet och allmänt dösnack

Hösten inledes med att författaren och stand-upkomikern Robert Zetterberg gästade Gryts Bygdegård. Med både skratt och allvar framförde han berättelser ur sitt liv. När han föddes som en jättebaby, hur hans mor hamnade mitt i andra världskriget som au pair i Tyskland. Om bananplantagearbetare och indianer i Panamas djungel, där man inte kunde tro att någon kunde bo. Njursten och tandutdragningar ingick också i hans berättelser. Robert skriver mycket dikter, och att han är skådespelare kan man inte ta fel på, han framförde dem med scenvanliga gester och en trovärdig röst.

En underhållande kväll som gav lite eftertanke om att leva här och nu.

Mord i Gryt”

Så många mord fick vi inte höra om, andra föreläsningskvällen som gästades av deckarförfattaren och psykiatrikern Ulf Durling. Däremot fick vi ta del av fragment ur hans eget liv.

Han berättade om sin barndom först. När han tillsammans åkte med passagerarbåten Tjust eller Gamleby ner till familjens sommarviste i Loftahammar. Om den förnäma damen som alla skulle hälsa på och som han i sin barnamun tyckte såg ut som en tiger, med gula stora tänder. Lite mobbad var han som barn och ungdom. Han blev en gång hotad av en kille som skulle kleta in hela honom i leverpastej samt gräva ner honom

Den unge Ulf hade inte Elvis som idol som andra, han hade i stället en förläggare som han beundrade. Ulf slukade deckare som andra äter smörgås. Läste deckare med pannlampa när han gick ut med hunden om kvällen.

Fadern närde en dröm om att hans son skulle bli läkare. Han tvingade sin son mer eller mindre att börja studera till detta samtidigt beslöt han sig för att läsa psykiatri, vilket inte gillades av fadern.

Nåväl, här fick han kontakt med olika sidor av mänskligheten som intresserade honom mycket. Ulf återkom flera gånger till händelser ur bibeln som gett andra och han själv uppslag till ruggiga deckarhistorier.

     Kalle Bäck

En fängslande resa gav oss Sverigebilden, med rödfärg, byggnader och trädgårdar. Kalle är en mycket påläst föreläsare som vet det mesta om vår historia. Kvällens åhörare lyssnade till hur det kommer sig att Gryt och Sankt Anna var först i Östergötland med panel på husen, att vi var sist med att sätta in vedspisar i husen Vår bild av Sverige är en röd stuga med vita knutar, med en täppa och flaggstång, den s.k Sverigebilden som bara är sådär 100-130 år gammal. För det var i slutet av 1800-talet vi började färga våra hus röda mot röta, eftersom timmerpriset ökade och man måste bevara sina byggnader. En mycket intressant kväll.

SJU TIPS FÖR ATT ”ÖVERLEVA” VINTERN!!

Bodil Thornell är diplomerad reflexolog, kost- och näringsterapeut från Vårt Alternativ, hon gav oss lite tips inför vintern hur  vi ska kunna behålla vår hälsa och må bra. 

                                                            Skärvårdsföreningen

                                             Skärvårdsföreningens årliga resa 2010

10 september visade sig inte vara den vackraste av sensommarens dagar. I en frisk NO vind och med regnet hängande i luften, infann sig ändå ett 40-tal personer på Skärvårdsföreningens årliga båttur i vår skärgård. Vi som inbjöds att följa med var representanter bl.a. från Länsstyrelsen, Valdemarsviks kommun och Gryts olika föreningar.

Roine Andersson tog oss med på sin båt Fyrskär, guidade oss i Kättilö´s historia och  sedan förde oss vidare mot Fångö gruvor. Där tog Anders Gustafsson vid och berättade lite om den anrika koppargruvan. På Fångö finns även Alsing Svenssons hemman, där vi fick oss en titt in i hans välstädade hem. Tiden stod stilla, det kändes som Alsing bara hade gått ut ett slag.

Vi fick också veta mera om hur man levt på Fångö i förgången tid. Mycket intressant.

På Fångö inmundigades också dagens lunch, bestående bl.a av rökt lax.

Vid Sandgärdet, norr om Grönsö, mötte Per Gräslund upp för att guida oss runt och berätta om det stora projekt som bedrivs där för att hålla landskapet öppet. Till sin hjälp hade Pelle tagit Hans Zschaeck, fast boende på Harstena.  Det är bl.a Hans och Harstena byalag  som också driver detta projekt.

                                                  Sandgärdesprojektet

Man kan inte med några få rader redogöra för vad vi fick oss berättat om detta stora projekt.

Men historien om hur viktig Sandgärdet var för bl.a harstenabornas överlevnad förr i tiden, kan man återge med tallskog, potatis, rovor, hasselnötter, löv och gräs. Tall för att elda med, men även som slöjd och byggnadsvirke. Nötter för vinternäring åt människorna, samt att tjäna pengar på genom att sälja till fastlandet som julgodis. Löv och gräs till djuren under vintern. Lindar hade också stor betydelse som bast till rötsäkra rep. På åkertäpporna odlade harstenaborna den viktiga potatisen och rovorna.

Under åren har ängarna växt igen med sly, det syns inte mycket av hasselbuskarna längre. Men det är det som detta projekt handlar om, att återställa Sandgärdet som det var förr. Genom att låta djuren beta och därmed hålla naturen ren från sly, att fälla träd för att ge hasseln ljus och näring. Att återskapa den rika floran av rara växter.

Idag har inte harstenaborna samma behov som förr, men Sandgärdet kan användas för mental och kroppslig hälsa. För enligt läkarvetenskapen kan sådana här lövängar ha en läkande effekt att bara vistas i denna miljön. Samt att bevara det öppna landskapet för framtiden.

Mycket är redan avverkat i projektet, i vinter ska nötskogen restaureras, och man ska hugga ut runt åkrarna. Nästa år är det åkertäppornas tur. Man förstår att det finns mycket att göra i framtiden, det krävs arbetskraft och pengar för att kunna genomföra ett så stort projekt. Kostnaderna betalas av Länsstyrelsen och WWF:s Skärgårdsfond. Arbetet bedrivs av byalaget samt Hans Johansson på  Gräsmarö. Det är även hans djur som betar på Sandgärdet, de är en av de viktigaste momenten i projektet.

                                                        Biblioteksföreningen

   I vårens Grytsblad skrev jag om sommarens traditionsenliga Författarafton som gick av stapeln den 21 juli. Vi gästades då av Viveca Sten framgångsrik författare av deckare som utspelar sig i Sandhamnsmiljö. Som musikinslag medverkade den kände riksspelmannen Pelle Björnlert. Tyvärr floppade vårt evenemang ur den synpunkten att publiken var fåtalig, betydligt färre än vi hoppats på. Det ekonomiska utfallet blev naturligtvis därefter d.v.s. ett betydande minusresultat. Detta föranleder oss självklart att fundera över vad som gått fel! Är det fel upplägg , fel tidpunkt eller helt enkelt så att folk inte är intresserade av denna typ av evenemang? Vi måste i varje fall komma tillrätta med detta problem för naturligtvis tål inte vår ekonomi fler sådana här bakslag. Om Du som läser detta har några goda råd att komma med är Du mer än välkommen med dessa! Kom och hälsa på oss under våra öppettider eller ring oss, våra telefonnummer hittar Du nedan.

Vår poesiafton den 13 okt. fick vi tyvärr ställa in p.g.a. sent återbud från den medverkande. Vi hoppas att kunna återkomma i början av nästa år med en sådan afton.

Vår Kura-skymningkväll har vi i år den 10 nov. Då kommer Björn Nordquist att berätta om Albert Engström och hans verk. Gunilla Skerfe informerar om några av våra nyinköpta böcker.

Självklart blir det tillfälle för den som vill att ta plats på ”scenen” för att berätta  eller läsa något!

Vi har fortsatt köpt in ett flertal nya böcker, och i år lagt särskild tyngd  på ljudböcker vilket visat sig mycket populärt. Vi satsar såväl på nyutkomna som klassiker.

Kurt Österström

Gryts Biblioteksförening

Kurt Österström           0123-40138

Gunilla Skerfe                       40126

Marie Lassborn                     40827

Per-Anders Boquist               40845

Siv Kvarnström                     40531

Ann Stenport-Nordquist        40606

Lena Lindquist                      40375

 OBS! Biblioteket är öppet måndagar 18-19 och tosdagar 17-19 Välkommen då!

                                              Snäckevarp runt- Höstvandringen      

                                                            Guide Erik Lundberg

  Mörkebås.

Mörkebås blir öde 1840 då de sista personerna flyttar till Ekholmen söder om Ekön.

1802 är första notering jag kan hitta av Bås där bor Sven Sigrisson o Lena Amundsdotter med barnen Anna-Caisa o Anna Chatharina,­ samt änkan Caisa. Detta Mörkebås blev mörkt för många, t.ex. för skepparen Magnus Pettersson som dör i förkylning  5/11 1839. Tidigare på året den 29/4 dog andra hustrun Maja Stina i barnabörd, barnet dör den 19/11,14 dagar efter faderns död. Inte nog med det, sonen Nils Petter dör juldagen i förkylning. Övriga 3 barn flyttas på socknen, sonen Erik Petter född 1819 kommer till Emtö norrgård, 1841 vidare till Kättilö där han 1855 är vaktmästare vid Barösund, han dör i bröstinflammation ogift 1862 i en ålder av 43 år.

Dottern Helena Carolina född 1825 kommer till Bondekrok från 1841 flyttar hon runt på bygden som piga, ca ett år stannar hon på varje tjänst. På 16 år så flyttar hon 15 gånger.

Sista tjänsteplats blir Ållebråta där hon dör i frossa o håll endast 30 år gammal ogift. Ytterligare ett par tvillingflickor dog 1834.

Maja Stina hade som piga på Häradskär före äktenskapet en son som hette Anders, denna Anders växer delvis upp på Bondekrok tar namnet Boqvist, blir sjöman, dör i koppor 1852 bara 26 år gammal i Stockholm.

                                                                      Tjälet.

I Tjälet bodde här Östen Nilsson o Ingrid 1802 Inhyste Kerstin o Ingegerd.

Här bor 1825 Ingrid Östensdotter född 30/8 1758 noterad som utgammal,

Pigan änkan Inga Svensdotter född 1789 Gryt sjuklig mantalsfri fattighjon, med två barn

Inga Stina Jönsdotter  född 1810 Maja Lena Jönsdotter född1807 Ekön Gryt.

                                                                 Axelbäcken

Finner notering Axelbäcken eller Oxelbäcken på Norrtorp där Drängen Jon Jonsson och modern Carin, änka, levde.

Ingrid Svensdotter piga Anna med sonen Olof Jönsson och dotter Eva

  Snäcknäset kallat Brudhällsudden.

Skogen ovan Snäcknäset kallades på gamla kartor Bruhällskogen.

Hagby.

Första notering jag hittar är 1864 då bodde här Nils Petter Snäckenström född i Kallskärr 1834 och Mathilda Anna Maria Hagaborg 1838 dör 12/3 1924=86 år gammal de står som ägare tills hon går bort.

Mathilda var en så kallad klok gumma, som läkemedel använde hon bl.a salubrin o blodiglar. Enligt berättelse i Grytsboken hade Maja Jakobsson blivit räddad till livet av hennes läkarkonst. 1905 blev Maja sjuk, läkare från Valdemarsvik hämtades, han sa att Maja hade tbc och 3 dagar kvar att leva. Föräldrarna hämtade då madam Snäckenström som ordinerade varmt, fyllde flaskor med varmt vatten och lade i sängen så att Maja blev ordentligt varm, det var mässlingen hon hade. Läkaren var sannolikt Doktor Helen. Även Majas far blev botad från sin reumatism, prövade först med blodiglar utan resultat, därefter blev det hett vatten och myrstack från skogen i ett badkar som täcktes över så att han satt som i en bastu. Lindquist blev helt bra utan besvär av värk.

Därefter kommer släkten Fransen som fortfarande finns där.

Norrtorp.

Gustaf Nilsson född 1889 i Ö Ed kommer 26/3 1927 med hustru Evida Holmström och dottern Ulla född 20/11 1927. Gustaf köper 3/16 del av Norrtorp när de kommer 1927. Ca 1930 köper han andra 3/16 delen av Fransen varvid han då är ägare av hela Norrtorp, sammanläggning sker 1942 enl. lantmäteriet.

 

                                                             Snäckevarp

Carl Wiktor Söderström född 1862 Gryt och Anna Sofia Andersson född 1884 Hedv Norrköping. Gifta 21/5 1910. Carl Wiktor flyttar med modern Hedvig Charlotta och systern Amanda Charlotta hem till Gryt och Evelund 12/4 1884 från Stockholm. Vid Evelund tar Carl Wiktor över handeln som varit där en tid.

Han köper Snäckevarp och Evelund efter 1897, men har då arrenderat Snäckevarp och gästgiveriet en tid.

Carl Wiktors far och mor var: Torparen Nils Gustaf Jönsson Söderström 15/3 1819 Sjötorpet S:t Syltvik gift med Hedvig Charlotta Antionett Lundbäck född 9/3 1835 i Stockholm dotter till trädgårdsmästare Magnus Lundbäck.

Hedvig C A, kommer 1848 från Eds kapell till Stjernö är där till hon 20 år gammal med medgivande från fadern kunde gifta sig 1855.

Storskiftet 1804.

Storskiftet 1804 skedde mellan Copvardie Captenen Välädle Herr Olof Snäckenström och brodern, nämndemannen Välförståelige Nils Andersson Snäckenström. De äger hälften var av Snäckevarp.

Före storskiftet fanns här Häradsdomaren : Anders Nilsson född 1734 död 1800 var även Riksdagsman 1792.

Vid vägförättning 1855 synes bara vara en ägare av Snäckevarp, NP Holmström.

                               Program för  Gryts Kyrka i Juletid

1:a Advent  mässa 28 November kl 15.00. Kyrkokören.

12 December kl. 18.00 traditionellt Luciafirande

24 December kl. 11.00 Julkrubban med medverkande barnkör.

6 Januari 15.00 Familjegudstjänst med efterföljande julfest.

Kyrkan finns alltid till för Dig som söker lugn och harmoni i tillvaron! 
 
 
  
 
 
 
 

 

 

Sköna blomster att minnas när vintern kommer… 

 

Kan man möjligen utnämna orkidéerna Adam & Eva till Gryts egna landskapsblommor? Aldrig har jag skådat så riktlig av denna fröväxt, tillhörande Handnyckelsläktet, som jag gjort under den tiden jag bott i Gryt.

Förutom orkidéer, finns här också gott om gullvivor och liljekonvaljer. Vilket betyder att man kanske kan utse vilken som helst av dessa blommor till vår egen landskapsblomma?

Däremot blåklint, som är den rätta landskapsblomman för Östergötland, ser vi alltmer sällan numera på våra åkrar av olika anledningar 

                                               
 
                                                                                    Nya Grytsbor

                                                                     

Vi ber att få hälsa följande nya Grytsbor välkomna till vår bygd.

 

Anita och Håkan Skånman bor på Gammelängsvägen

                                                                  Krister och Gun-Britt Rådegård bor på Drottningsviksvägen

                                                                                                         Ny brandstation i Gryt .

Man beräknar att  Gryts räddningsvärn ska flytta in i de nya lokalerna 1 nov, lokaler som ligger alldeles vid infarten till Gryt. Totalt ingår 9 personer i värnet, några tjänster är för tillfället vakanta. Brandbilen  man använder är en s.k. Volvo ”valp”

 Själva garagedelen består av 55 kvm plus del i sanitetsutrymme, som ägs av och har uppförts av Jens Magnusson med firman Olja & Entreprenad.

 Valdemarsviks kommun har skrivit ett 7-årigt hyresavtal för att hyra brandkårens lokal.

En del av byggnaden ska Jens själv ha som lite verkstad och lager för sin entreprenadverksamhet.

Resterande lokaler som Jens inte kommer att behöva direkt för sin verksamhet, finns tanken att han ska kunna hyra ut, förhoppningsvis till något litet företag som vill utvecklas i Gryt

Då han har bygglov på ytterligare en hall så finns det möjligheter att utveckla mera om det bara finns något intresse.

Den gamla brandstation kan numera ingå under rubriken Gryt-Nostalgi.

 

Gryts Motor & Mek. AB i ”ny” regim

  Morgan Bilfeldt tar nu själv över varvet vid Fyrfjärden från och med hösten, och därmed tar Björn och Pelle det lite lugnare framöver. De kommer dock att finnas i bakgrunden, när det gäller sjösättning och uppdragning av båtar samt konservering och mek. av båtmotorer, ett tag till. Även Morgans sambo Inger kommer nog att finnas i periferin, behjälpig med att hålla koll på lite siffror.

 Varvet är en populär uppläggningsplats, det syns för det är ganska trångt mellan båtarna, och numera är det ett flertal segelbåtar som har masten kvar även när båten är uppe på land.

 

 

 

 

 

 

Nya brandstationen i Gryt

 

 

Starrsångare ringmärkt av ornitologer på Häradskär

Denna högst ovanliga fågel gästade Gryts skärgård i oktober månad. Locustella certhiola är dess latinska namn. Fågeln häckar normalt i östra Asien, men har av någon anledning hamnat ute på Häradskär. Starsångaren blir ungefär 13-14 cm stor. Efter ringmärkning släpptes den fri för att kanske ta sig hem igen där den hör hemma.

  

 
           Glömt köpa mjölk? Eller sugen på en hamburgare?

Kiosken mitt i Grytbyn erbjuder bl.a färskt bröd, fil och mjölk eller en tidning m.m.

Enklare bil och cykelreparationer utföres också. Här finns även en bensinstation och ett Loppis.

Öppet alla dagar (utom torsdagar) mellan 12-18.

 

 Arkivkommitténs viktiga arbete är ett sätt att bevara Gryts kulturarv

Flitens lampa lyser i Gryts Församlingshem varannan måndagskväll. Här sitter ett gäng mitt ibland tusentals fotografier, tidningsklipp och dokument. De gör ett fantastiskt arbete med att arkivera, sätta samman och bokföra allt material som finns att tillgå för att bevara Gryts historia för framtiden. Ett otroligt arbete som tar lång tid och är väldigt mödosamt. Samtidigt ett sätt för dessa underbara människor att träffas och prata gamla minnen. Men även en kopp kaffe ingår i den korta pausen. Inte direkt Ladies Talk, för här ingår ju även några herrar. Och vi som gör ett besök här, får vara med om en helt otrolig resa tillbaka i tiden.

När man kikar in i själva arkivet, ser man en gigantisk ordning och reda. Mappar och pärmar i bokstavsordning för att man lätt ska kunna ta fram det man söker. För mig som är relativt ny i Gryt, är detta guld värt att få se hur det var förr. Man blir ju lätt förvånad av alla affärer och yrkesfolk som fanns mitt i byn. Idag är allt ett minne blott, men i arkivet kan man drömma sig tillbaka en stund.Samtidigt som Arkivkommittén arbetar sitter Digitaliseringskommittén  i rummet intill och scannar bilder och texter som sedan läggs in i Bygdeband.

Arkivet är öppet för allmänheten 6 februari, gör ett besök hos oss då, titta eller bara ta en kopp kaffe! Du kommer inte att ångra dig.

 

 

 

 

 

 
 
 
 
  

 

Sankt Olofs kapell en lisma för själen

 Oktobers sista dag, en söndag som kan beskriva hur en vacker höstdag ska se ut. Den här söndagen var det gudstjänst i Sankt Olofs kapell, som så många andra söndagar. Solen spred sina stålar genom fönstren och inne värmde oss de levande ljusen. Vackra psalmer man minns från förr, en berättelse av vår präst som gav oss eftertanke. Och som avslutning en underbar stunds avkoppling med Nocturne, spelad av Erik Gruvebäck. Med slutna ögon, kan man känna en otrolig lisma för själen och stilla sina tankar. Och samtidigt fråga sig, varför inte fler besöker vårt vackra kapell. 

 

Hantverk i Advent I Gryts Bygdegård 

                                         27-28 November kl. 10-16

 

 

                                                                                  Utställning och försäljning

 

 

       Gryts Traditionella Jul Marknad i Församlingshemmet 4 November kl. 13-16

 

 

Försäljning av hembakat bröd, saft & sylt, hantverk samt fisk. Lotterier.

Gröt och skinksmörgås, grillad korv och glögg enligt tradition.

 

 

 

 

 

                                  Julbord under hela advent 

 

                                       Hos Ida på Udden, bordsbeställning. Gryts Skärgårdspensionat och Gryt Varvs hotell &konferens har helgöppet med julinspirerad mat under hela december fram till jul.

 

God Jul & Gott Nytt År önskar Gryts Föreningsliv