Grytsbladet 2011 nr 2

Höst och vinter i Gryt i bild & färg

Så kom då hösten med sina underbara vackra färger, hämtade från hela färgskalans palett. En höst med skogen proppfull av blåbär, lingon och svamp som vi fyllde våra skafferier och frysar med för att kunna ta fram under vintern. Dagarna blev kortare och kortare, mörkret gjorde kvällarna till mysstunder med levande ljus och en sprakande brasa för att värma oss vid. Trafiken i Gryt hade lugnat ner sig, på havet var det tyst och de båtar man kunde se, var de som gick i yrkestrafik.Vi väntar på vintern, och förhoppningsvis ska den inte bli lika snörik som de två senaste vintrarna. Vi vill väl helst ha soliga och klara vinterdagar med några minusgrader och en vit jul.

När dagarna åter blir längre, ser vi fram mot vår och sommar igen. Det är det, som är tjusningen med våra fyra årstider.

Hembygdsföreningen

Sommarfesten på Björkudden

 Årets höjdpunkt var som vanligt sommarfesten, i strålande sol höll Anna Nilsson sitt sommartal till oss, om sin stolthet över att få ha förmånen att vara Grytsbo. Om framtidstron om en fortsatt levande landsbygd och ett ökat intresse för skärgårdslivet.

Årets tema var träbåtar, och en efter en tuffade skärgårdens vackraste träbåtar in i kyrkviken och angjorde bryggan på Björkudden. En underbar syn som tog oss ett stort kliv tillbaka i tiden. Att det fortfarande finns entusiaster som håller sina gamla träbåtar i så fint skick.

Kommersen av lotterier, ostkaka, kaffe och korv var som vanligt god. De många besökarna verkade trivas på vårt vackra Björkudden. De sken i alla fall ikapp med solen.

För underhållningen stod Fredrik Edkrantz och Roland Engdahl. Fredrik visade sig vara  en artist med bred repertoar, sjunger både Elvis och Frank Sinatra och tillika våra kära gamla visor med stor tonsäkerhet.

Höstvandringen på Håskö

gick i strålande sensommarsol. Per-Anders Boqvist hade mycket att berätta om forna dagar

t.ex. när det fanns lotsstation på ön, vi besökte husgrunder från den tiden. Husen flyttades till

Häradskär och Arkö när lotsningen lades ned. På ön har också funnits ett gästgiveri som drevs en bra bit in på 1900 talet, hörnstolpar visar var det var beläget.

Familjen Andersson som bor året runt på Håskö fick svara på många frågor om hur det är att bo och leva på en ö, hur barnen kommer till skolan och vilka problem som kan uppstå. Mest på vintern när isen varken bär eller brister. Som vi förstod så såg vi ”landkrabbor” större svårigheter än de som var berörda. Efter en härlig kaffepaus på bryggan tackade de 60 tal personer som deltagit i vandringen för fin guidning och vänligt bemötande med en stor applåd.

                                                                                                                                                                                                                                     Lilian Carlsson för hbf.

Gryts Hembygdsförenings program för vinter och vår

  • Arkivvisning i Församlingshemmet söndag 5 februari kl. 15. Kom och besök vårt gedigna arkiv, med otal av bilder och texter från förr. Ta en kopp kaffe tillsammans med oss
  • Gryts Hembygdsförenings Årsmöte hålls i Församlingshemmet söndag 11 mars kl. 13. Kaffe.
  • Vi vårstädar Björkudden 14 april, där alla är välkomna att räfsa löv och klippa sly.
  • Valborgsmässofirande enligt tradition med vårtalare och sång av Lenas drängar
  • Vårvandringen sker till Häradskär 19 maj. Se annons i NT samt affischering.

                                           Biblioteksföreningen

Sedan i höstas har vi ett samarbete med Gryts skola. En dag i månaden kommer först förskolan och klass 1-3 under en timme och därefter klass 4-6 tillsammans med sina lärare för att låna av våra böcker.

Vi tycker detta är väldigt trevligt och efter vad vi förstår tycker skolbarnen det också. Vi när förstås den förhoppningen att vi i varje fall hos några av dem skall lyckas så ett läsintresse som håller i sig.

Vi hade vår årsstämma den 28 mars. Gäst var Anders Bockgård lantbrukare , skogsbonde författare m.m., boende på gård i Skrikerum som varit i familjens ägo i 700 år i rakt nedstigande led!

Han berättade med utgångspunkt från sin förra året utkomna bok om Bo Jonsson Grip hur han går tillväga i sitt författarskap. Avslöjade att han nu håller på med en bok med tema personer som gjort en klassresa. Skall handla om 20-30 bondbarn som skapat sig en karriär inom vetenskap, företagande, politik, konst m.m. Arbetsnamnet är ”Från Nils Dacke till Astrid Lindgren och Anders Wall”. Den boken ser vi fram emot!

Vi jobbar nu med sommarens Författarafton i juli. Vi har inte kommit längre än att vi har bestämt att vi i år skall ha en kvinna som gästföreläsare. Har haft vissa kontakter men inget är ännu klart.

          Våra öppettider:                                 Sommartid: 15 juni-15 aug

Måndagar 18.00-19.00.                             18.00-20.00

Torsdagar 17.00-19.00.                             17.00-19.00

BLI GÄRNA STÖDJANDE MEDLEM! ENDAST 50:-/år Bg 5748-9387

Årets bokinköp har vi som vanligt försökt variera mellan olika genrer.

Eftersom deckare och thrillers tillhör de populärare blir det naturligtvis en viss övervikt av dessa.

Här några bra boktips!

– Elisabeth Georges, Denna dödens kropp, välskriven och spännande

– John LeCarrés ,Vår egen förrädare

– Islänningen Arnaldur Indriassons, Mörkerströmmar, som vanligt speciell och annorlunda.

Bland romaner kan nämnas

– Joyce Carol Oates`s, En fager mö, skriven med hennes vanliga mästerskap, T

– Torgny Lindgrens, Norrlands svårmod, han är alltid lika bra!,

– Andrew Nicolls, Den gode borgmästaren, som handlar om en invecklad kärleksrelation på andra sidan Östersjön.

Böcker med historieanknytning är alltid spännande. T.ex.

– Knut Stålbergs, Två kära ovänner, som handlar om den många gånger knepiga relationen mellan storheterna Winston Churchill och Charles de Gaulle;

– Herman Lindquists, Ludvig XIV Solkungen, ger inblickar i en svunnen och mycket annorlunda tid.

Flera av böckerna finns också som talbok.

Välkomna till oss för att låna!!”

                                                                                                                                                                                        För Biblioteksföreningen Kurt Österström

        Lena Ek –vår nya miljöminister

 Lena, med lång erfarenhet inom politik både kommunalt, regionalt och internationellt har valts som vår nya miljöminister. Ett mycket klokt val, tycker blandat vi som vill ha en levande landsbygd och ett rent Östersjölandskap. Och en miljö som vi måste vårda för framtiden. Lena är Valdemarsviksbo och kommer så att förbli, även om hon har småländskt blod, född i Mönsterås.

  Pelle Gräslund skrev följande till Lena:

Tillåt oss Grönsö-bor att gratulera dig till det viktiga knoget och oss själva till att Gryt fått en egen miljöminister. Det kan vår bygd behöva och även vårt land. Glöm inte skärgårdsmiljön som behöver både gräsrötternas och regeringens skärvårdande engagemang. Skärgården är en unik men lättkrossad pärla att förvalta och använda som hävstång för ”Vika”! Skärgårdens vård skulle vinna på om du kunde få Europarådets konvention om de mänskliga fri- och rättigheterna att leva och tillämpas praktiskt  i Sverige. Det skulle förbättra både strandskyddets och allemansrättens legitimitet genom att dessa goda företeelser, liksom det fria fisket, bleve befriade från konfiskatoriska inslag.

Kommer det kalla vintrar tre  år i rad?

 Det har redan börjat dyka upp rätt tvärsäkra påståenden att kalla vintrar oftast kommer tre i rad och att den tredje i raden brukar vara den allra kallaste. De flesta meteorologer är nog lite försiktigare. Standardsvaret är att det är omöjligt att göra vanliga väderprognoser så långt fram i tiden. Men det har onekligen inträffat att det varit tre riktigt kalla vintrar på raken. Senast var vintrarna 1985, 1986 och 1987. Och de tre krigsvintrarna 1940, 1941 och 1942 är ökända. Om man tänker närmare efter så bör ju ändå de flesta samband mellan olika månaders och årstiders väder vara rätt svaga.    Det är alltid knepigt att göra statistik på extrema väderhändelser eftersom dessa per definition inträffar mycket sällan och urvalet därför blir litet.  Med viss försiktighet kanske man kan säga att statistiken pekar på en något förhöjd sannolikhet att den kommande vintern blir kallare än normalt, när vi nu haft två riktigt kalla vintrar. Men några starka samband är det inte.
Sverker Hellström, klimatolog SMHI

Nya Grytsbor

 Vi hälsar Vivianne Jonsson välkommen till Gryt. Vivianne har flyttat in i sitt nya hus på Snäckuddevägen 4. Hon bodde tidigare i Stockholm och har arbetat som lärare tidigare, men ska nu avnjuta sin pension i vackra Gryt.                                                                          Mikael Henriksson och Tuula Henriksson-Pitkänen har flyttat in i sitt nybyggda hus vid Koppartorp. Kommer tidigare från Valdemarvik. Tuula jobbar som frisör i Gusum, medan Mikael jobbar som ambulansförare i Valdemarsvik.                                                     Jan och Gunilla Svensson bor numera bofasta på Fyrbacken, men kommer närmast från Söderköping. Gunilla arbetar med Anhörigstöd i Söderköpings kommun, medan Janne veckopendlar till Stockholm och Svenska spel. Janne har varit fotbollsspelare i IFK Norrköping men började sin karriär i Sleipner. Janne är en av IFK Norrköpings mest meriterade genom tiderna, med sina 176 allsvenska matcher i klubben. Och kanske den allra störste liraren.                                                                                                                                   Janne var även proffs under tre säsonger på 80-talet för Eintracht Frankfurt i Tyskland

Gryts Kyrka i adventstid

Fredag 25 november kl. 19:00 Syföreningsauktion i Gryts församlingshem

Söndag 27 november kl. 11:00 1:a advent Familjegudstjänst i Gryts kyrka

Valdemarsviks-Gryts kyrkokör, Gryts barnkör, kaffe i församlingshemmet

Söndag 11 december kl. 18:00 Luciagudstjänst i Gryts kyrka, Gryts barnkör

Söndag 18 december kl. 18:00 Musikgudstjänst i Gryts kyrka ”Vi sjunger in julen”

Valdemarsviks-Gryts kyrkokör, Lenas Drängar o sopran Karin Westrin

Lördag 24 december kl. 11:00 Julafton traditionell Familjegudstjänst vid julkrubban i Gryts kyrka, Gryts barnkör

Skillnaden kan vara liv eller död

Att alla skulle kunna rädda liv på en annan människa som drabbas av akut sjukdom vore en önskedröm, men tyvärr finns rädslan av att göra fel hos många. Man kan inte göra fel, det viktigaste är att man gör något! I Valdemarsviks kommun utbildas bl.a. vårdpersonalen kontinuerligt i att ge första hjälpen och därmed rädda liv. Genom hjärtkompression kan man påbörja hjälpen och hålla på tills ambulans kommer till platsen.                                                                                                                                                                                                                 Att det finns människor som kan ge första hjälpen är särskilt viktigt, när man bor på öar eller på landsbygd, eftersom det tar lång tid för en ambulans att ta sig hit. Genom att starta första hjälpen och larma 112 kan man rädda liv eller åtminstone göra skadan mindre.          På många ställen i vår kommunen finns hjärtstartare, även om informationen har varit dålig om var de finns. Skärvårdsföreningen kommer att införskaffa ett flertal på öarna så småningom, men de är ganska dyra att köpa in. Ännu så länge finns det en på Harstena, men tanken är att det ska finnas på Kråkmarö, Bokö och i Fyrudden bl.a

I Valdemarsvik finns hjärtstartare bl. a på Sparbanken, ICA Fyren och Rejmes

                                 Det behövs ingen utbildning för att använda en hjärtstartare

När man kopplar på hjärtstartaren, får man instruktion steg för steg genom en talande röst. Och kan således inte göra fel.                           Vi behöver bidrag till att införskaffa flera hjärtstartare. Vill Du vara med att rädda liv? Din hjälp kan vara skillnad mellan liv och död! Och tänk på att det kan vara du själv som behöver hjälp!

Skärvårdsföreningens pg 64 400 2-8      Märk ”Hjärtstartare

Några tips…..

– Om man klämt sig och riskerar att få en blånagel, ska man trycka hårt på nageln och spola kallt vatten på nageln samtidigt. Inte skaka handen, höll den hellre still högt i luften.                                                                                                                                                                                                 – Vid en stukad fot, linda hårt en linda runt foten. Låt sitta 20 minuter, ta bort lindan och linda foten hårt en gång till direkt och låt sitta i 20 minuter till. Lossa åter lindan och sätt på en lösare linda som sedan får sitta kvar.                                                                                                      – När någon satt i halsen och fortfarande kan hosta, uppmana att fortsätta hosta. Om personen inte kan hosta eller får svårt att andas, ta handflatan och slå lätt nerifrån ryggen mot nacken. Ta ett livtag bakifrån, vid naveln och tryck till ett par gånger. Släpper det inte måste man tillkalla ambulans. Man ger sedan mun mot mun-metoden tills hjälper kommer. Proppen trycks då ner i ena lungan, men det kan man lösa när personen kommer till sjukhus.                                                                                                                                                                                          – Vid en liten sårinfektion, använd Alsolsprit– omslag. En kompress som fuktas drar ur infektionen. Ett sår som ska läkas, ska alltid hållas fuktigt.                                                                                                                                                                                                                                                        – Se till att alltid ha tryckförband, plåster och lindor hemma i husapoteket.                                                                                                                            -Framstupa sidoläge gäller alltid för en person som är medvetslös, se till att luftvägar är fria.                                                                                       – Stanna alltid och fråga om du kan hjälpa till om du ser att någon är i fara, din hjälp kan betyda skillnad på liv och död.                                  – Lämna aldrig en person ensam som är skadad eller chockad.

 Skärgårdsrådet

Den första oktober 2011 inför Kustbevakningen en ny regional organisation för ledning av myndighetens operativa verksamhet. Den nya organisationen innebär att fyra regionala ledningar blir två. Kustbevakningens huvudkontor ligger kvar i Karskrona. Kustbevakningens regionala organisation består, från och med den första oktober, av två regioner:

– region Nordost med regionledning i Stockholm och

– region Sydväst med regioneldning i Göteborg.

De två tidigare regionledningarna i Härnösand och Karlskrona har avvecklats. Istället finns till de nya regionledningarna var sitt samverkanskontor, med handläggare för regional samverkan, i Härnösand respektive i Karlskrona.                                                                         I avvaktan på att befattningarna vid samverkanskontoren blir tillsatta ombeds samverkande myndigheter och organisationer att tills vidare bibehålla nuvarande regionala kontakter tills besked lämnas om nya namn och kontaktuppgifter.

Samverkansplaner för värdefulla kust- och havsområden Projektrapport och rekommendationer för vidare arbete

Samverkansplaner för värdefulla kust och havsområden” har varit ett nationellt pilotprojekt som initierades av Naturvårdsverket 2008 och som har pågått under tre år.                                                                                                                                                                                                Det huvudsakliga målet för projektet har varit att utveckla samverkansplaner för vård, skydd och hållbart nyttjande för fem särskilt utpekade värdefulla kust- och havsområden, tillika internationellt utpekade områden enligt HELCOM (Helsingforskonventionen för skydd av den marina miljön i Östersjön) eller OSPAR (Oslo-Pariskonventionen för skydd av den marina miljön i Nordostatlanten).

Projektet har bestått av fem regionala pilotprojekt under ansvar av länsstyrelserna i Västernorrlands, Stockholms, Östergötlands, Blekinge och Västra Götalands län. Samverkansplanera har tagits fram genom sektorsövergripande samarbete och lokal förankring, delaktighet och samverkan. Arbetet har därför inkluderat ett flera funktioner på länsstyrelserna, kommuner och ett stort antal lokala organisationer, verksamhetsutövare och fastighetsägare.                                                                                                                                                    Rapport innehåller både en dokumentation av projektet och en analys av resultaten. Slutsatser och rekommendationer för vidare arbete ingår i rapporten. Rekommendationerna är till stor del allmängiltiga för alla typer av naturmiljöer och landskap.

Valdemarsvik kommuns hemtjänst har blivit en enda enhet

 Hemtjänsten i Valdemarsviks kommun var tidigare indelade i tre enheter, Karbasen, Gusum och Ringarum. Gusum och Ringarum gick ihop för några år sedan och nu har alla tre förenats till en enda stor sektion. Namnet Karbasen har lagts på hyllan och hemtjänsten heter nu Hemtjänst Norr/Söder med huvudkontor på Storgatan 72 i Valdemarsvik. De cirka 60 undersköterskorna, utbildade inom vård & omsorg, tar bl.a hand om de äldre som fortfarande kan och vill få bo kvar i sitt hem. I kommunen idkas valfrihet. Sammanslagningen gör att alla ska jobba på samma sätt och mot lika mål. Men vårdtagarna kommer inte att märka någon skillnad, samma personal ska jobba med de som de gjort tidigare i så stor utsträckning som är möjligt. Man jobbar tillsammans med distriktssköterskor och vårdcentralen. All personal fortbildas löpande inom palliativ vård, demenssjukdomar m.m. Förhållningssättet till vårdtagarna sätts i fokus och det gemensamma för all personal är omhändertagandet på bästa sätt att arbeta för den enskildes behov.                                                                                                                                                                                                                               Hemtjänsten erbjuder trygghet i vardagen, man gör en bedömning tillsammans med en biståndshandläggare, hemtjänstpersonal, vårdtagare och anhörig om vilken form av hjälp vårdtagaren behöver ha. Varje vårdtagare får också en kontaktperson från hemtjänsten.  Exempel på hemtjänstens tjänster är hjälp med personlig hygien, matdistrubtion, handel, tvätt, städning, social samvaro och promenader.

Valdemarsviks hemtjänst är utsedd till en av Sveriges bästa!

Att arbeta inom äldreomsorgen är ett sätt att visa kärlek till sina medmänniskor

Inom alla människor finns en omtanke om andra människor, det är en instinkt vi har med oss. Vi som valt att jobba inom äldreomsorgen gör det för att vi vill tycker om att jobba med äldre människor. Att få ge hjälp en annan människa ger så mycket tillbaka. Att många äldre själv får välja att bo kvar i sitt hem så länge som möjligt, gör ju att trycket på platser till äldreboenden minskar. Och livslusten för människan ökar om man får bo i sitt egna hem, med sina egna saker och kan få hjälp av t.ex hemtjänsten.

Efter att ha arbetat inom den privata tjänstemannasektorn i 20 år, återvände jag för att arbeta inom vård & omsorg. Kanske det bästa val jag gjort. Att få arbeta tillsammans med så kompetenta arbetskamrater, ger varje arbetsdag en ny glädje. I hemtjänsten får jag träffa underbara vårdtagare, som alla har en historia att berätta. De lär mig mycket, medan jag får ge en kärleksfull omsorg genom att hjälp, lyssna och bry mig.                                                                                                                 Barbro Pettersson red. samt undersköterska

Är inte detta en underbar bild, som tar oss tillbaka i tiden? Med arbetande hästar med tidsenlig vagn och en gärdesgård som bakgrund, bygd enligt gammal tradition

       Ulf Jonsson med sina hästar Lukas och Fornessa

En vagn dragen av flera par hästar kallas för spann. Man kan ha olika antal hästar förspända i ett spann, men vanligast är fyr- eller sexspann. Vid körning med endast ett par hästar kallas det för parkörning eller tvåbet (en häst; enbet). En litet nyare variant av körning är s.k. ”tandem” då hästarna går på led, detta är mycket krångligare att köra än att köra par. Den som för en hästvagn kallas kusk och vagnar med förspända hästar var förr det vanligaste transportmedlet på land för varor och materiel innan motoriseringen av transporter kom till. Detta färdmedel användes mest innan bilar uppfanns. I hästvagnens begynnelse var det oftast bara fint folk som hade tillgång till det, men i slutet av ”hästvagns eran” hade nästan varje familj en hästvagn. Det körs i dag många olika slags tävlingar i både enbet, två- och fyrspann som maraton, precisionskörning m.m. Det har också blivit vanligt att åka hästvagn vid finare tillställningar som till exempel vid bröllop; till och/eller från kyrka.                                       En droska är en elegant, fyrhjulig hästvagn som främst användes under 1800-talet när nästan all transport skedde med häst och vagn. Droskan var en elegant och ganska vanlig större åkvagn och många av dessa användes som taxi.                                                                     Droska kan även betyda taxi. Förr kallades även taxibilar för droskor, eller droskbilar, något som kom av de hästdragna droskorna under 1800-talet. Droskan var en medelstor, lågställd vagn, den största av de så kallade åk-vagnarna. Kusken satt längst fram på kuskbocken som satt mycket högre än passagerarsätet. Många droskor hade även sufflett som kunde fällas över passagerarna vid regn eller hård blåst. En del droskor var även stängda för att förhindra insyn.                                                                                                                 Droskan kännetecknades som en elegant vagn där själva vagnskroppen var upphängd i läderremmar för att minska stötarna från ett ojämnt underlag. Droskan drogs alltid av en eller två hästar, ofta högklassiga och stolta körhästar och gav ett elegant uttryck på storstädernas gator och torg.

Sockenföreningen

Sockenföreningen är en ideell förening som arbetar för Gryts bästa.

Vi försöker att ligga i framkant med att driva frågor som gör det bra för människor att kunna leva, gå i skola och arbeta här. Att påverka nya människor att flytta hit, och att få de som redan bor här att stanna kvar. Och att Gryt inte blir en ”sovstad” de månader då turisterna inte är så många. Det vill säga, Gryt ska leva året om.

Lite fakta om Sockenföreningens arbete och bevarande för framtida mål:

– Skolan och barnomsorgen

– Äldreomsorg såsom äldreboende och hemtjänst

– Fyruddens gästhamn, BACES-projektet

– Ö-folkets överlevnad, skärgårdstrafiken

– Natur och kultur

– Kontakter och samarbete med myndigheter och kommun

– Fisket och andra idkningsnäringar

Stöd Sockenföreningen genom att bli medlem  Årsavgift 30 kronor /familj 50 kronor Postgiro 215716-2 (Glöm inte att ange namn & adress vid inbetalningen)

Så säger Bondepraktikan om December

Kall december med mycket snö lovar gott år. Åska i denna månad bådar både storm och regn.                                                                               Om det är kallt i månadens början och slut, men milt väder i dess mitt, följer en långvarig vinter.                                       På snöigt år följer rikt år. Mycket snö betyder mycket hö.                                                                                                    En ensam skata förkunnar elakt väder.                                                                                                                                   Grön jul, vit påsk, förebådar en vårlik jul och en vinterlik påsk.                                                                                             Om juldagen inträffar vid nymåne, blir det ett gott år.                                                                                                           Är vädret milt vid jul, varar vanligtvis kölden in på våren
Nikolausdagen (den 6/12). Denna dags väder plägar utvisa hela månadens väderlek.
Jakobsdagen (den 20/12). Väderleken före middagen denna dag anses förebåda den väderlek,
som skall råda före jul, medan eftermiddagens väder angiver väderleken efter jul. Om solen ski
ner på Jakobsdagen kan man vänta stark köld, men regnar det, bebådas värme och nederbörd.
Klar julafton, julnatt och juldag förebådar ett gott år, däremot är regn ett dåligt tecken.