Grytsbladet Gryts skärgård

Startsidan

Annonser
Gryts Skärgårdspensionat
Kättilö båttransporter
Fullservicemarina i Gryts skärgård .
Finnö fisk & Grådsbryggeri
Olja & Entreprenad AB
Allvärmeteknik - Värmepumpar för hus och hem!
Gryts skärgårdsfrakt
Valdemarsviks Sparbank
Tingvalls mureri
Magnussons Byggvaror
Bygga OM, TILL och NYTT!
Ida på Udden
Gryts tomater Lagermans Handelsträdgård
Ledig Annonsplats
Annonser


Föreningar
Snäckevarps Samfällighetsförening
Föreningar

Tillbaka

GRYTSBLADET

Tidningen utges i samarbete med föreningslivet i Gryt

 

Ordföranden har ordet

Hej alla Sockenbladsläsare !

Hoppas det varit en bra sommar. Det har förmodligen inte varit en drömsommar för dom som sysslar med turism men man har kanske kunnat hämta igen lite i det fina höstvädret som vi nu fått njuta av.

Grytsportalen har vår webbmaster lagt mycket energi på och där har besöksfrekvensen stigit avsevärt under sommarmånaderna till ca 70 besökare per dag, men vi saknar fortfarande företag och föreningar som vill visa upp vad dom sysslar med. Kanske att vi skulle kunna hålla sidan mer aktuell till nästa år med öppettider, turlistor osv. Det går även att köpa reklamplats på hemsidan för den som vill.

Runar har varit i kontakt med Vägverket som vidhåller att det ska bli en ny beläggning på Grytsvägen under 2005, vilket verkligen är på tiden! Kyrkan fortsätter att driva en ombyggnation /omdisponering av gamla skolan och församlingshemmet, där sockenföreningen och många ortsbor har påtalat vikten av att behålla bostadsmöjligheter kvar i den gamla bykärnan men som man inte tagit någon hänsyn till. Till det positiva kan vi meddela att Andreas Danielsson tillträtt tjänsten som präst i Gryt och har flyttat in i prästgården och ska med sin familj vara varmt välkommen.

 

Frågorna runt Häradskärs fortsatta framtid och förvaltning diskuteras och Sockenföreningen, Hembygdsföreningen och Skärvårdsföreningen är med och påverkar för att det skall kunna bli en långsiktig förvaltning med största möjliga möjligheter för allmänheten att under ordnade former kunna göra strandhugg på denna Östgötska pärla.

 

Om man tittar lite objektivt på Gryt så kan man tycka att det inte ser riktigt vårdat ut för att vara en sommaridyll. Det finns möjligheter att göra bygden än mer attraktiv genom att tillsammans med kommun , tomtområdessamfälligheter ,villaägare, golfbana och företagare uttala en gemensam policy att mark och byggnader skall se vårdade och städade ut för att ge det lilla extra intrycket som ger mersmak hos våra besökare. Där kan vi dra vårt lilla strå till stacken var och en.

 

Ett stort tack till Torbjörn Stackling med hustru som skänkt en räddningsbräda till räddningsvärnet som kan användas bla. till att rädda personer som gått genom isen.
Vi har även i år nöjet att få säga ett stort grattis till Karl-Magnus ”Mosse” Magnusson för bedriften att vinna vallhunds SM och önskar lycka till inför EM.

 

Frågorna kring den tilltänkta golfbyn har även Sockenföreningen varit med och ventilerat, men där vi har haft lite mjukare framtoning och tycker att det inte är så negativt för Gryt . En byggnation är i grunden positiv för bygden men vi skulle gärna se att man byggde i anslutning till ”centrum” istället. Däremot så tycker vi att turbulensen kring golfbanan får en negativ inverkan på bygden och vi vill att den skall kunna fortsätta att utvecklas till att bli den skönhet att titta på när man passerar på vägen, som många andra golfbanor är.

 

Det finns avsatt en planerad mark vid Nya Åldersro och Horsvik som, om det blev bebyggt, skulle kunna få en stor positiv inverkan på Bygden med bla. ökat underlag för butiker och skola.

 

Med förhoppning om en riktig vinter
Vid Pennan Jens Magnusson

 

Redaktör’ns rader
Nu är höstrusket över oss igen, men innan det blir sol och vår igen hoppas vi på en lagom kall vinter med snö. Jovisst den skall skottas bort också, men trots allt hör det till, eller hur? Hoppas ni har kunnat njuta av de soliga dagar som ändå varit under sommaren och hösten.

I detta nummer av GB har vi en liten bildtävling som jag hoppas skall bry dom små grå hjärncellerna lite grann.
För gamla Grytsbor är det säkert lätt som en plätt! Förhoppningsvis går bilderna fram i trycket också. Rätta svar och vinnare kommer att publiceras i vårnumret.

Som vanligt framgår det hur mycket arbete som läggs ner i föreningarna och engagemanget är stort när det gäller frågor som berör oss i Gryt t ex Häradskärsfrågan och den sk golfbyn - även om åsikterna kan gå isär.

För oss skärgårds/landsbygdsbor är det viktigt att vara med och påverka bygdens framtid. Det berör ju inte bara oss själva utan kanske ännu mer våra barn och inte minst alla besökare som trots allt är så viktiga för att hålla liv i bygden. Ja det gäller ju barnen också i hög grad!.

Gunnel Adolfsson Lundgren

 

Artiklar publicerade i Grytsbladet nr2 2004

2004-12-02: Hembygdsföreningen: Läs berättelsen här.
2004-12-02: Vårvandring/sommarfest: Läs berättelsen här.
2004-12-02: Höstvandring: Läs berättelsen här.
2004-12-02: Gryts hembygdsförenings arkiv: Läs berättelsen här.
2004-12-02: Gryts skärvårdsförening Kommunplanering: Läs berättelsen här.
2004-12-02: Nisse på Sumpen: Läs berättelsen här.


Gryts Sockenförening


©  Gryt Portalen All rights reserved 2014