Grytsbladet Gryts skärgård

Startsidan

Annonser
Gryts Skärgårdspensionat
Kättilö båttransporter
Fullservicemarina i Gryts skärgård .
Finnö fisk & Grådsbryggeri
Olja & Entreprenad AB
Allvärmeteknik - Värmepumpar för hus och hem!
Gryts skärgårdsfrakt
Valdemarsviks Sparbank
Tingvalls mureri
Magnussons Byggvaror
Bygga OM, TILL och NYTT!
Ida på Udden
Gryts tomater Lagermans Handelsträdgård
Ledig Annonsplats
Annonser


Föreningar
Snäckevarps Samfällighetsförening
Föreningar

Tillbaka

GRYTSBLADET

Tidningen utges i samarbete med föreningslivet i Gryt

Avgående Ordföranden har ordet

Så blev det då en vinter som gjorde skäl för namnet. Myckna vindar från norr gjorde att vi fick kallt, 15–20 grader i slutet på mars. Och som inte det skulle räcka! Utan oljan som bara blivit dyrare och dyrare. Anledningarna skiftar dock från dag till annan. Ibland håller den på att ta slut och ibland är det någon politisk kris som hjälper till att driva priserna uppåt.

I spåren tjänar de få återstående kraftbolagen pengar som aldrig förr på höjda elpriser. Handeln med utsläppsrätter är tydligen ett av de senaste argumenten för prishöjningar och eftersom de få kvarvarande elproducenterna dessutom samarbetar intensivt inom elproduktionen känns talet om konkurrens ganska så avlägset. Skönt att åtminstone solen följer sin tidtabell och hjälper till att lysa upp tillvaron sedan snön smält undan för den här gången.

 

Isen som långt ut till havs försvann fortare än väntat men ännu är det lugnt under presenningarna och få båtar är i sjön. Man bidar sin tid och väntar på bättre värme för att få plasten att härda och vaxet att flyta ut. Kanske den sena våren för det goda med sig att förutsättningarna för en algblomning likt fjolårets blir sämre. Alla som färdas på Östersjöns vatten hälsar detta med största glädje.

Tyvärr finns ju problemet kvar även om det arbetas intensivt på att hitta lösningar för att reducera utsläppen. EU-samarbetet , Östersjöländerna emellan, ger en bättre plattform för detta och den här frågan tror jag känns viktigare för de flesta av oss än snus och krokiga gurkor.

På hemmaplan har diskussionerna med kommunen angående Översiktsplanen återupptagits efter en tids avbrott. I dessa diskussioner finns ingen fråga undantagen utan allt kan tas upp. Sockenföreningen driver naturligtvis frågor som är väsentliga för utvecklingen i Gryt och med ambitionen att arbetet på kortare och längre sikt ska ge positiva förutsättningar och resultat. Hur det blir beror mest på oss själva och vilka egna initiativ som Grytsborna själva tar.

 

Jobb inom närhåll, alternativa bostäder, fortsatt exploatering av tomter och ett utökat äldreboende har varit frågor som dominerat den senaste tidens diskussioner. Vart dessa diskussioner leder får framtiden utvisa men att samtalen och diskussionerna behövs för att uttrycka våra åsikter är klart.

I slutet på mars hade sockenföreningen sitt årsmöte. Välbesökt för att vara i slutet på raden av årsmöten i det föreningstäta Gryt. Föreningen fick delvis en ny styrelse och det är glädjande att konstatera att nyrekryteringen till uppdragen fortsätter. Ingen post är vakant vilket numera inte är så ovanligt inom föreningslivet på landsbygden.

Det är med största glädje som jag hälsar den nya styrelsen under Gunnar Lagermans ordförandeskap välkommen och jag vill också önska dem lycka till i det fortsatta arbetet. Ni behövs! Och till alla andra vill jag bara säga: ”Bli medlem och ställ upp och hjälp till för att göra Gryt till en ännu bättre plats att bo på och verka från. Alla krafter behövs”

Vid Pennan Stig Karlsson

Tillträdande ordförande:
Här var det meningen att Sockenföreningens nya ordförande Gunnar Lagerman skulle haft ett inlägg. På grund av en familjemedlems knäoperation har han dessvärre behövt alla krafter för att hinna sköta både familjen och handelsträdgården ensam.

Det hade varit trevligt att höra hans idéer om hur vi skall utveckla Gryt, men det får anstå till nästa nr. Vi har ju redan haft en presentation av Gunnar och hans familj i ett tidigare Grytsblad och många av oss har besökt hans trädgård.

Gunnel Adolfsson-Lundgren

Redaktör’ns rader
Tillsammans med en väninna tillbringade jag några dagar i mars i mitt kära Skottland. Vi bodde på ett trevligt B&B där även fem unga män från Simbabwe bodde. De kallar sig Black Umfolosi och turnerade i Skottland och England. De skulle uppträda samma kväll med acapella sång, (som inte är min favorit annars).

Vi fick biljetter och blev helt betagna av deras underbara, harmoniska, mörka röster. Det var mycket gospel, humor, riverdance, rytm och glädje. Vilken upplevelse det blev! En stor del av publiken bestod av ungdomar i tonåren, som sett en kortare version i skolan. Alla oavsett ålder var med på noterna med armrörelser och sång när ”The lions sleep tonight” framfördes.

Vi var så glada att vi fångat detta tillfälle och jag önskar verkligen att de skulle komma till Sverige så att fler fick uppleva detta. Så pass att jag ringde Nöjesmix för att tipsa.

Hörni, slutar med en önskan. Snälla ni Plocka upp efter er hund! Det är så enkelt, men ser så trist ut om man inte gör det!

Gunnel Adolfsson Lundgren

 

Artiklar publicerade i Grytsbladet nr1 2006

2006-06-06 : Det kom ett brev… : Läs berättelsen här.
2006-06-06 : Algblomning : Läs berättelsen här.
2006-06-06 : Gryts Skärvårdsföreningen : Läs berättelsen här.
2006-06-06 : Gryts Hembygdsföreningen : Läs berättelsen här.

 

Gryts Sockenförening


©  Gryt Portalen All rights reserved 2014