Grytsbladet Gryts skärgård

Startsidan

Annonser
Gryts Skärgårdspensionat
Kättilö båttransporter
Fullservicemarina i Gryts skärgård .
Finnö fisk & Grådsbryggeri
Olja & Entreprenad AB
Allvärmeteknik - Värmepumpar för hus och hem!
Gryts skärgårdsfrakt
Valdemarsviks Sparbank
Tingvalls mureri
Magnussons Byggvaror
Bygga OM, TILL och NYTT!
Ida på Udden
Gryts tomater Lagermans Handelsträdgård
Ledig Annonsplats
Annonser


Föreningar
Snäckevarps Samfällighetsförening
Föreningar

Tillbaka

GRYTSBLADET

Tidningen utges i samarbete med föreningslivet i Gryt

Ordföranden har ordet

Tre år i Gryt

Till att börja med vill jag tacka alla Grytsbor och fritidsboende för det varma mottagandet vi fick när vi flyttade hit. Ingen annanstans har jag känt mej så välkommen som här och då har jag hunnit bo på ganska många orter genom åren.

Jag brukar säga att jag är tokig, men inte dum. Men ibland undrar man?
Det beror ju förstås på vilka värderingar och prioriteringar man har och vilket pris man är beredd på att betala för att förverkliga sina drömmar?
Jag har alltid prioriterat ett arbete som engagerar före den personliga ekonomin.

Både jag och Malin lämnade relativt trygga och välbetalda arbeten för en osäker framtid som egenföretagare i en tuff bransch där nedläggningar är långt vanligare än nyetableringar.
Även om jag i grund och botten är en stor optimist hade jag räknat med att det skulle vara mycket hårt arbete och att det skulle ta några år att bygga upp verksamheten och få den lönsam. Jag hade ju i princip gjort samma sak tidigare, fast i en annan bransch.

Efter 20 år som arrangör och ansvarig för festivalen i Hultsfred så hade jag i flera år känt att det mesta gick på rutin och att jag inte hade så mycket mer att lära i musikbranschen och att utmaningarna i stort sett lyste med sin frånvaro. Jag var sugen på nya utmaningar.

Många tror att omställningen från musik till trädgårdsbransch varit stor man jag brukar hävda att likheterna är fler än vad man kan tro. Man ska vara entreprenör, drivas av ett starkt intresse och vara beredd på hårt arbete 7 dagar i veckan mer eller mindre året runt. Både växter och artister kräver stor omsorg för att fungera och parasiter finns i båda branscherna.

Det behövs en målsättning som bygger på upplevelser vare sig det handlar om att tillfredsställa smak, lukt hörsel eller syn och att man i slutändan gör något som uppskattas av mottagaren dvs, kunden resp. festival/ konsertbesökaren –det ska på något sätt berika andra människor liv.
Det visade sig dock ganska snabbt att trädgårdsbranschen var ännu tuffare än jag först trodde.

Redan från början hade vi bestämt att vi ville gå mot strömmen och prioritera smak och kvalité framför kvantitet. Lennart och Birgittas tomater var ju tack vare den goda smaken starkt etablerade på den lokala marknaden så där hade vi en stark grund att bygga vidare på. Detta i en bransch där de stora starka marknadskrafterna med åren blivit allt mer prisfixerade i kampen om kunderna och således gett resultat i form av produkter som i vissa fall t.o.m. är billigare än för 15-20 år sedan.

Givetvis sker detta på bekostnad av smak, kvalité och näringsinnehåll. Det senaste året har detta också debatterats ganska flitigt i media.
Vår ambition är att successivt utveckla och utöka verksamheten från år till år utan att göra avkall på kvaliteten allt efter som ekonomin tillåter. Detta är ju också drivkraften, att lära av misstagen och hela tiden försöka göra allt bättre. Nöjda kunder är ju den bästa marknadsföringen och i år har det känts som om det börjar ge resultat.

Under högsäsong kom det flera helt nya kunder nästan varje dag, inte bara från Gryt och Valdemarsvik utan även så långväga som från Söderköping och Gamleby som ryktesvägen har hört att vi har så fina blommor.
Sist men inte minst vill jag också passa på att tacka för det förtroendet jag fått som ordförande i Gryts Sockenförening .

Gunnar Lagerman

Gunnel slutar som redaktör efter sju år

Jag har i sju år haft nöjet att vara redaktör för Grytsbladet och det har varit mycket roligt, men också en hel del jobb. Jag tycker att vi har utvecklat vår lilla tidning väl. Det var en god idé att låta alla föreningar i Gryt bidra med material. Något nummer har t o m bestått av 24 sidor.

Vi har gjort försök att ha med bilder, men det är tyvärr svårt med den enkla tryckteknik vi använder. Trots allt kan jag inte undgå att känna stolthet över att vi i Gryt har en egen tidning. Hur många små orter kan skryta med det?
Det har varit så uppmuntrande när någon ringt och tackat för det man skrivit. Ni ska veta att det uppskattas mycket att få veta vad ni tycker! När jag nu slutar önskar jag Barbro lycka till och tackar för dom här åren.

Gunnel Adolfsson Lundgren

 

Artiklar publicerade i Grytsbladet nr1 2007

2007-06-17 : Gryts Hembygdsföreningen : Läs berättelsen här.
2007-06-17 : Gryts Skärvårdsföreningen : Läs berättelsen här.
2007-06-17 : Gryts Biblioteksföreningen : Läs berättelsen här.
2007-06-17 : Nytt Seniorboende i Gryt : Läs berättelsen här.
2007-06-17 : Redaktören har ordet : Läs berättelsen här.
2007-06-17 : Landbygdens dag vid Fyrudden : Läs berättelsen här.
 

Gryts Sockenförening

 

©  Gryt Portalen All rights reserved 2014