Grytportalen Gryts skärgård

Startsidan

Annonser
Gryts Skärgårdspensionat
Kättilö båttransporter
Fullservicemarina i Gryts skärgård .
Finnö fisk & Grådsbryggeri
Olja & Entreprenad AB
Allvärmeteknik - Värmepumpar för hus och hem!
Gryts skärgårdsfrakt
Valdemarsviks Sparbank
Tingvalls mureri
Magnussons Byggvaror
Bygga OM, TILL och NYTT!
Ida på Udden
Gryts tomater Lagermans Handelsträdgård
Ledig Annonsplats
Annonser


Föreningar
Snäckevarps Samfällighetsförening
Föreningar

<< Tillbaka <<

<< Tillbaka <<

För en brukad och bebodd skärgård

med rent vatten och rikt biologiskt liv

i ett väl hävdat och med ömsint omtanke

bebyggt kulturlandskap. Gryts skärgårdslandskap

Sommarens begivenheter

Vårvandring på Grönsö den 16 maj.

Ett femtiotal medlemmar hade lyckats ta sig till Grönsö, trots att många båtar ännu ej var i sjön. De blev matade med åtskilligt prat om Grönsös historia och tvingades runt i åkerkanter, ängar och hagar. Som kompensation bjöd ängen på en vårlig blomsteruppvisning som många besökare fann enastående och skön att skåda. Det är Eva och Adam som får ta åt sig huvudäran för intrycket.

Grönsö vårdas nu av den tredje och fjärde generationen av gräslundska stadsbor och ängen är en av skärgårdens mycket få av någon storlek ca 7 tunnland som ännu hävdas. Det sker och har utan avbrott skett på i princip samma sätt ( men med olika redskap) under de senaste 250 åren, ehuru nu , som sagt, av klenare men engagerade armar.

Årsstämman den 3 juli

Med barnen inräknade trängdes ca 80 medlemmar i Ledins ominredda fähus på Kråkmarös strand. Vad har föreningen ej att tacka Ledins för!? Vid stämman presiderade styrelseledamoten Olof Flodmark från Bokö.
Årsredovisningen med styrelsens förvaltningsberättelse hade detta år ej kunna distribueras till alla medlemmar. Den kan dock även nu erhållas från ordföranden av den som säger till. Vid stämman fanns den utdelad. Styrelsen redovisade att den under det gångna verksamhetsåret bl a:

* Stött Betesprojektet, vars tre lagårdar var invigda av landshövding Björn Eriksson;
* Sålt Kråkmaröborna i en omfattning som givit föreningen ca 28 tkr
* Tills vidare dragit sig ur Kustlandets fiskeförvaltningsprojekt på grund av dess politiska korrekta men opraktiska inriktning.
* Fortsatt sitt engagemang för Östersjön via Sten Silverbåge.
* Fortsatt sin och Bengt Heilborns propaganda för åldersgränser och förarintyg för snabba båtar och för fartgränser.
* Engagerat sig i frågan om Häradskärs framtida förvaltning.
* Fortsatt samarbetet med övriga föreningar i Gryt och medverkat i Sockenbladet.

Antalet medlemmar angavs till 500 (vilket i dag kan bedömas vara en siffra i underkant)
Av Marie Ledins bokslutssiffror framgick att föreningen vid bokslutet den 30/4 2005 hade en förmögenhet på omkring 115 tkr huvudsakligen i korta placeringar och i en mindre aktiefond i form av WWF:s Östersjöfond .
Utöver medlemsavgifter märktes bland intäkterna gåvor på över 10 tkr . Bland kostnaderna märktes ett bidrag på 1 tkr till Gryts Bibliotek.
Revisorerna tillstyrkte ansvarsfrihet för styrelsen. Stämman instämde.
Styrelsen omvaldes i sin helhet. Sammansättningen kan läsas på Skankens sista sida.

Ett budgetförslag framlades av föreningens ordförande. Stämman gav styrelsen förtroende att disponera en beräknad tillgångssumma på ca 140 tkr inom ramen för stadgar och policy.

Ordföranden informerade om att styrelsen utdelat föreningens Skärvårdsdiplom till landshövding Björn Eriksson för att han personligen och som representant för länsstyrelsen och den svenska staten stött Betesprojektet. Av samma skäl fick även Ola Jennersten som representant för världsnaturfonden, WWF och SvenOlof Borgegård som projektets expert vårt diplom.

Efter stämman berättade Sören Söderteg från LRF Konsult i Linköping lättsamt och informativt om den nya jordbrukspolitiken och det s k Gårdsstödet.
Därefter framträdde Henrik Ekman från Bjärka Säby och Vetenskapsradion och berättade samt visade bilder ur sitt stora verk benämnt "De sista Ängarna. Röster från ett landskap i förändring" utgiven 2004 av Wahlström och Widstrand. En skrift som kan rekommenderas. I en paus förtärdes matsäck i välsinnat väder och vacker omgivning. Som vanligt. Sedan var stämman slut

Studiebesök mm på Fredriksnäs säteri den 30 juli

Trots SMHI:s värsta tänkbara väderutsikter samlades 75 medlemmar och två hundar på säteriets lagårdsbacke. Godsägaren Arne Nilsson förde truppen genom den väl skötta parken till stora trappan vettande mot den sjö över vilken sex båtbesättningar från öarna anlänt.

Arne gav oss i allmogen en lättsam exposé över detta stora gods historia från dess medeltida, kungliga ägande till dagens privata skogsgårdstillvaro. Efter detta inbjöds vi alla med regnkläder och stövlar till lunch i säteriets salonger.

Där tog värdinnan fru Marianne emot liksom dottern Anna med kocken Thomas inlånad från Annas stora, f d fackliga kursgård, numera privata turistgård i Yxnerum. Till vår häpnad kunde vi således glömma medhavda kaffekorgar och njuta av den högst ståndsmässiga flerrätters lunch med alla fasta och flytande tillbehör som världfolket bjöd oss på.

Därefter var vi rustade för en rundvandring i säteriets omgivningar, där vi kunde bese välskötta byggnader och marker, beundra det kvartstusenåriga växthuset med lika gamla vinstockar, Karin Klöörs och Orvars trädgårdsmästarvilla med Karins prunkande odlingar, den gamla vattenkvarn där skäreborna så ofta lät mala sin säd och lagården som en gång rymde 100 mjölkkor men nu två inhyrda hästar.

Arne hade med mycken charm och humor beskrivit det herrgårdssamhälle som en gång gav bärgning åt 1000 människor, men nu sköttes av honom och ett handfull anställda.

Förhoppningsvis kände han, Marianne och Anna att våra applåder och hurrarop var lika kraftfulla som värmen i våra tack.
När de båtburna kom ut på Orren brakade SMHI:s ösregn och blåst lös!
Det var en tursam dag.

Per Gräslund

 

Artiklar publicerade i Gryts-Skanken Nr 2 December 2005

 

2006-04-16: Greve Mörner: Läs berättelsen här.
2006-04-16: Vattenskotrar och båtkörkort: Läs berättelsen här.
2006-04-16: Skogen vid kusten: Läs berättelsen här.
2006-04-16: Huset på Udden: Läs berättelsen här.
2006-04-17: Litteraturtips: Läs berättelsen här.
2006-04-17: Glimtar av skärspråk: Läs berättelsen här.
2006-04-17: En skärbondes dagbok: Läs berättelsen här.
2006-04-17: Vad betyder Harstena?: Läs berättelsen här.
2006-04-17: Sommarens begivenheter: Läs berättelsen här.
2006-04-17: Käre Medlem!: Läs berättelsen här.
2006-04-17: Gryts Hembygdsförening: Läs berättelsen här.
2006-04-17: Notiser: Läs berättelsen här.
2006-04-17: Nr 2 December 2005 Första sida: Gå tillbaka här.