Grytportalen Gryts skärgård

Startsidan

Annonser
Gryts Skärgårdspensionat
Kättilö båttransporter
Fullservicemarina i Gryts skärgård .
Finnö fisk & Grådsbryggeri
Olja & Entreprenad AB
Allvärmeteknik - Värmepumpar för hus och hem!
Gryts skärgårdsfrakt
Valdemarsviks Sparbank
Tingvalls mureri
Magnussons Byggvaror
Bygga OM, TILL och NYTT!
Ida på Udden
Gryts tomater Lagermans Handelsträdgård
Ledig Annonsplats
Annonser


Föreningar
Snäckevarps Samfällighetsförening
Föreningar

<< Tillbaka <<

<< Tillbaka <<

För en brukad och bebodd skärgård

med rent vatten och rikt biologiskt liv

i ett väl hävdat och med ömsint omtanke

bebyggt kulturlandskap. Gryts skärgårdslandskap

Käre Medlem!

Nu väller även vi in tillsammans med den övriga floden av årsavgifter, seglande på vår lilla Grytskank. En årsskiftespest eller en trevlig påminnelse om att vi litet till mans har lust och råd med denna ideella verksamhet? Vars och ens val!
Det kostar fortfarande 50 kronor per styck, eller 100 per par att vara organiserad skärvårdare. Du kanske inte får så mycket glassigt tryck eller andra förmåner för pengarna. Utöver Skanken bara ett program för sommaren. Men det blir resurser till skärvården. Det behövs.

Ännu viktigare än pengarna är vissheten att vår verksamhet har stöd av många och att föreningen med gott samvete kan visa upp detta stöd för omgivningen. Till skillnad från en del kollegor i föreningssvängen ståtar vi inte med imaginära medlemsnamn.

En samvetsgrann genomgång av medlemsregistret visar att vi nu är 581 betalande medlemmar. Att så många engagerade skärgårdsvänner ställer upp är faktiskt en smula imponerande. Särskilt om man betänker vårt verksamhetsområdes geografiska begränsning. Men vi blir mycket gärna fler.

Du kan hjälpa oss genom att sprida vårt budskap och intressera fler medlemmar. Kanske inom familjen och bland grannar och vänner? Adresser att kontakta finner du i detta nummer av "Skanken".

Under det kommande året fortsätter vårt traditionella och pågående stöd till vården av framtidens skärgård. Det fristående men ideologiskt närstående Betesprojektet börjar vara i full sving och kan hjälpa markägare med lanskapsvården.

Bland de nya tag som styrelsen funderar på kan nämnas:

" Stöd till natur- och kulturfotografen Peter Gerdehag som planerar en film om skärgård och skärvård. Samarbete med Världsnaturfonden både finansiellt och administrativt/innehållsmässigt förutsätts och förväntas.

" Stöd till ett lokalt fiskevårds- och fiskeförvaltningsprogram. Samarbete har inletts med Kustlandet Leader + och förutsätts med vederbörande fiskerimyndigheter, annan expertis och fiskevattenägare.

" Stöd till en utredning om förutsättningarna för en skärgårdsstiftelse som kunde ha andra huvuduppgifter än ägandet av skärgårdsfastigheter, t ex samordning av skärvårdsarbete, förmedling av information till skärgårdens ägare och brukare från myndigheter, politiker och marknader samt vice versa. Kanske utförande av förvaltningsuppdrag för markägare.

Du är således välkommen att sitta kvar på toften och fortsätta i vårt roddarlag. Du behövs. Blir vi fler kan vi kanske höja farten från 3 till 3 ½ knop! Vid fyra knop blir det nära max vad en öka klarar vid t ex "barnmorskerodd".

Styrelsen.

 

Artiklar publicerade i Gryts-Skanken Nr 2 December 2005

 

2006-04-16: Greve Mörner: Läs berättelsen här.
2006-04-16: Vattenskotrar och båtkörkort: Läs berättelsen här.
2006-04-16: Skogen vid kusten: Läs berättelsen här.
2006-04-16: Huset på Udden: Läs berättelsen här.
2006-04-17: Litteraturtips: Läs berättelsen här.
2006-04-17: Glimtar av skärspråk: Läs berättelsen här.
2006-04-17: En skärbondes dagbok: Läs berättelsen här.
2006-04-17: Vad betyder Harstena?: Läs berättelsen här.
2006-04-17: Sommarens begivenheter: Läs berättelsen här.
2006-04-17: Käre Medlem!: Läs berättelsen här.
2006-04-17: Gryts Hembygdsförening: Läs berättelsen här.
2006-04-17: Notiser: Läs berättelsen här.
2006-04-17: Nr 2 December 2005 Första sida: Gå tillbaka här.