Grytportalen Gryts skärgård

Startsidan

Annonser
Gryts Skärgårdspensionat
Kättilö båttransporter
Fullservicemarina i Gryts skärgård .
Finnö fisk & Grådsbryggeri
Olja & Entreprenad AB
Allvärmeteknik - Värmepumpar för hus och hem!
Gryts skärgårdsfrakt
Valdemarsviks Sparbank
Tingvalls mureri
Magnussons Byggvaror
Bygga OM, TILL och NYTT!
Ida på Udden
Gryts tomater Lagermans Handelsträdgård
Ledig Annonsplats
Annonser


Föreningar
Snäckevarps Samfällighetsförening
Föreningar

<< Tillbaka <<

För en brukad och bebodd skärgård

med rent vatten och rikt biologiskt liv

i ett väl hävdat och med ömsint omtanke

bebyggt kulturlandskap. Gryts skärgårdslandskap

Rapport om vattenskoterfrågan

 

Som nämnts i tidigare nummer av Skanken, kan totalförbudet mot vattenskoteråkning av EGrättsliga skäl inte längre upprätthållas. I en regeringsförordning har man så långt möjligt försökt begränsa vattenskotrarnas åkområden. De skulle få hålla till i allmänna farleder och på vissa andra områden,, där störningar från skotrarna lättare kunde tolereras.

Som den intresserade läsaren vet har vår förening, tillsammans med Hembygdsföreningen och Sockenföreningen, skrivit till länsstyrelsen och bett om största möjliga restriktivitet vid tillståndsgivningen.

Länsstyrelsen har nu tagit fram ett förslag, som gått ut på remiss. I korthet föreslås att vattenskotrarna får köra inom en sektor 300 meter på varje sida av farledslinjen, att det skall finnas vissa tillfartsmöjligheter från land ut till farlederna. I fyra områden blir det fritt fram, dock att skotrarna får hålla sig minst 100 meter från stranden. Två av dessa berör Gryt, nämligen Finnfjärden mellan Tyrislöt och Håskö nordudde samt Flisdjupet

Man förstår att länsstyrelsen inte haft en lätt uppgift. Tyvärr finns det ett tryck från parter, som inte delar vår uppfattning i frågan. T.ex. entreprenörer som vill hyra ut skotrar eller ordna vattenskotersafaris i vår skärgård. Föreningen kommer förstås
i särskild ordning lämna synpunkter till länsstyrelsen. Här kan bara sägas att det knappast blir en effektiv broms mot skoterplågan. Till bilden hör också att frågan om begränsning av tillåtna områden för vattenskotrar tagits upp i Nacka tingsrätt. Domstolen kom fram till att begränsningsförordningen stred mot EGrätt. Domen har överklagats.

Enligt miljödepartementet har EUkommissionen ännu inte reagerat mot den svenska förordningen. Tyvärr har man anledning att vara pessimistisk om de framtida möjligheterna att effektivt begränsa vattenskoteråkningen, även om nuvarande förordning skulle stå sig. Det blir krångligt att kontrollera att skotrarna håller sig på tillåtna vatten och man kan misstänka att kustbevakning och sjöpolis inte lägger alltför många kol på uppgiften.
Juridik eller sunt förnuft ?

Vattenskoterfrågan är ett bra exempel på en kollision mellan sunt förnuft och juridik. Sjörättsjuristen och professorn Hugo Tiberg, som var engagerad i det ovan nämnda målet i Nacka ,är också en förespråkare för vattenskotrar i allmänhet. Han säger bl.a. att förordningen hindrar vattenskoterägaren från ²göra ärenden, hälsa på bekanta ,besiktiga sin egendom eller se på omgivningarna². Den .som köper en skoter för hundratusen kronor och uppåt för att ha som transportmedel till fritidsstugan,bör var tämligen excentrisk. Han får i så fall sitta ovanpå sin farkost, som har obetydliga eller inga stuvningsutrymmen. Av säkerhersskäl helst iförd våtdräkt. Var och en som sett vattenskoteråkare i aktion vet att ²grejen² är att i hög fart hoppa och skutta i vågorna. I allt väsentligt en dyr leksak.

Ljus vid horisonten

Det kommer kanske i alla fall bli en realistisk möjlighet att begränsa skoteranvändningen. I maj kommer sannolikt regeringens trafikpolitiska proposition. På näringsdepartementet tiger man som muren om innehållet men antyder att frågan om båtkörkort och hastighetsgränser kan komma upp i den. Föreslås en övre gräns på 30 knop, blir det inte så lätt att marknadsföra vattenskotrar med fartresurser på 40 - 60 knop. Vi har dessutom noterat flera motioner om hastighetsbegränsning bl.a. från trafikutskottets ordförande(mp) och från fp.

Bengt Heilborn

 

Artiklar publicerade i Gryts-Skanken Nr 1 Maj 2005

 

2006-01-04: Kråkmarö : Läs berättelsen här.
2006-01-04: Minnen: Läs berättelsen här.
2006-01-04: Vad säger skärgårdens namn?: Läs berättelsen här.
2006-01-04: Vattenskoterfrågan: Läs berättelsen här.
2006-01-05: Fiskeguiderna vårt nya adelsfrälse?: Läs berättelsen här.
2006-01-05: Betesprojektet ladugårdarna: Läs berättelsen här.
2006-01-05: Häradskär: Läs berättelsen här.
2006-01-05: En skärkarls dikter: Läs berättelsen här.
2006-01-05: Ny Arrendator på Ämtö stugby: Läs berättelsen här.
2006-01-05: Notiser: Läs berättelsen här.
2006-01-04: Nr 1 Maj 2005 Första sida: Gå tillbaka här.