Grytportalen Gryts skärgård

Startsidan

Annonser
Gryts Skärgårdspensionat
Kättilö båttransporter
Fullservicemarina i Gryts skärgård .
Finnö fisk & Grådsbryggeri
Olja & Entreprenad AB
Allvärmeteknik - Värmepumpar för hus och hem!
Gryts skärgårdsfrakt
Valdemarsviks Sparbank
Tingvalls mureri
Magnussons Byggvaror
Bygga OM, TILL och NYTT!
Ida på Udden
Gryts tomater Lagermans Handelsträdgård
Ledig Annonsplats
Annonser


Föreningar
Snäckevarps Samfällighetsförening
Föreningar

<< Tillbaka <<

<< Tillbaka <<

För en brukad och bebodd skärgård

med rent vatten och rikt biologiskt liv

i ett väl hävdat och med ömsint omtanke

bebyggt kulturlandskap. Gryts skärgårdslandskap

Vattenskotrar och båtkörkort en lägesrapport

Länsstyrelsen fastställde i stort det förslag om tillåtna områden för vattenskoteråkning, som bl.a. vår förening yttrat sig över.
Vi hade framför allt vänt oss mot att det skulle vara tillåtet att köra skoter 300 meter på varje sida av farledslinjerna och föreslagit en gräns på 100 meter, vilket gäller för insjöar inklusive Vättern. En zon på 600 meter betyder i praktiken fritt fram i våra skärgårdsfarleder.

Under den gångna sommaren har vi som uppehåller oss kring Barösund, inte märkt av så värst många skotrar, men man kan förmoda att de som bor längs tillåtna utfarter som från Gryts Varv plågats av företeelsen i högre grad. Enligt sin broschyr har varvet t.o.m. arrangerat en särskild "vattenskoterns dag". Det är illavarslande.I en annons från en skoterförsäljare ser man en skoter i full fart under rubriken " Vassast i viken ". Kul för alla andra i den viken.

Rättsläget

Som tidigare rapporterats är EU-kommissionen inte glad över att den svenska regeringen infört vissa restriktioner mot skoterkörning. Frågan har nu hamnat i EG-domstolen genom att Luleå Tingsrätt begärt vissa besked därifrån. Det dröjer sannolikt något år innan vi kan få utslag från domstolen. Några länder bl.a. Tyskland och Österrike har i alla fall uttalat sitt stöd för att medlemsländerna själva skall kunna besluta i denna fråga enligt den så kallade subsidiaritetsprincipen.

Båtkörkort, åldersgränser mm

Den trafikpolitiska proposition (som även kommer att behandla sjötrafik) som skulle ha lagts fram i maj, sägs nu komma först i december. Näringsdepartementet läcker inte ett ord om innehållet, men en inte alltför djärv gissning är att man vill tillsätta en utredning med direktiv att ta upp frågan om kompetensbevis och åldersgräns för att framföra snabba fritidsbåtar.

Ett sådant förslag får säkert stöd av en bred riksdagsmajoritet. Detta framgår av inlägg i riksdagsdebatter från medlemmar i trafikutskottet. Alla utom moderaterna är i olika grad positiva. Moderaterna kan dock tänka sig en åldersgräns.
Statsrådet Ulrica Messing har sagt att den gräns på 16 år, som gäller för snöskoterkörning, skulle kunna vara lämplig också på sjön. Egentligen är det svårt att förstå att en så självklar fråga måste bli föremål för en stor utredning, men så fungerar systemet

Däremot har frågan om generell hastighetsgräns inte kommit fram i debatten, men kan tas upp i den kommande propositionen. Som framgår på annan plats har föreningen skriftligt uppvaktat de fem ledamöter i utskottet, som varit särskilt aktiva i fritidsbåtfrågor.

Slutligen kan nämnas att vi genom brev från statsråden Messing och Sommestad fått bekräftelse på att föreningens synpunkter åtminstone noterats på högsta ort.

Beng Heilborn

 

Artiklar publicerade i Gryts-Skanken Nr 2 December 2005

 

2006-04-16: Greve Mörner: Läs berättelsen här.
2006-04-16: Vattenskotrar och båtkörkort: Läs berättelsen här.
2006-04-16: Skogen vid kusten: Läs berättelsen här.
2006-04-16: Huset på Udden: Läs berättelsen här.
2006-04-17: Litteraturtips: Läs berättelsen här.
2006-04-17: Glimtar av skärspråk: Läs berättelsen här.
2006-04-17: En skärbondes dagbok: Läs berättelsen här.
2006-04-17: Vad betyder Harstena?: Läs berättelsen här.
2006-04-17: Sommarens begivenheter: Läs berättelsen här.
2006-04-17: Käre Medlem!: Läs berättelsen här.
2006-04-17: Gryts Hembygdsförening: Läs berättelsen här.
2006-04-17: Notiser: Läs berättelsen här.
2006-04-17: Nr 2 December 2005 Första sida: Gå tillbaka här.