Grytportalen Gryts skärgård

Startsidan

Annonser
Gryts Skärgårdspensionat
Kättilö båttransporter
Fullservicemarina i Gryts skärgård .
Finnö fisk & Grådsbryggeri
Olja & Entreprenad AB
Allvärmeteknik - Värmepumpar för hus och hem!
Gryts skärgårdsfrakt
Valdemarsviks Sparbank
Tingvalls mureri
Magnussons Byggvaror
Bygga OM, TILL och NYTT!
Ida på Udden
Gryts tomater Lagermans Handelsträdgård
Ledig Annonsplats
Annonser


Föreningar
Snäckevarps Samfällighetsförening
Föreningar

<< Tillbaka <<

För en brukad och bebodd skärgård

med rent vatten och rikt biologiskt liv

i ett väl hävdat och med ömsint omtanke

bebyggt kulturlandskap. Gryts skärgårdslandskap

Hänt i Grytsbygden


Ordförandeskiften

Gryts sockenförening valde vid årsmötet en ny ordförande efter avgående Stig Karlsson. Ny ordförande är innehavaren av Handelsträdgården, Gunnar Lagerman.

Även Gryts Hembygdsförening har bytt ordförande. Anders Gustafsson har avgått och ersatts av Margareta Andersson. Margareta blir därmed föreningens sjätte ordförande och den första kvinnliga.

Fyrudden

Fyruddens livs, skeppsfournering och restaurang kommer även den kommande sommaren att drivas av Olle och Marianne Månsson. Rörelserna är alltjämt till salu, men rätt köpare har ännu ej dykt upp.

Häradsskär

Beslut är fattat om upprustning av byggnaderna på Fyrskäret. Upprustningen kommer till stor del att finasieras med EU-medel. Något beslut om hur anläggningen skall drivas och av vem är ännu inte fattat. Arbetet kommer inte att påbörjas förrän efter sommaren.

Anders Gustafsson

Fågelinfluensan

Ur Skärgårdsstiftelsens tidning Stångmärket citerar vi:

"Det är viktigt att rapportera fynd av döda eller sjuka fåglar snabbt, men man bör undvika direktkontakt med dem. Skärgårdsstiftelsens tillsynsmän
kommer inte att röra fåglarna, eftersom säkerhetsbestämmelserna kring smittan är alltför rigorösa. Uppgiften att ta hand om döda eller sjuka fåglar i skärgården ligger hos Kustbevakningen. Enstaka döda fåglar är normalt i naturen, men fem eller fler döda fåglar på samma ställe räknas som ansamling och kan vara tecken på smitta."

I tidningen lär vi oss även att anmälan kan ske till Statens Veterinärmedicinska Anstalt på tel. 018 - 67 40 00
eller till länsveterinären. Den som har frågor om fågelinfluensan kan kostnadsfritt ringa 020 - 20 20 00 vardagar kl 08.00 - 2.0.00 samt lördagar och söndagar kl 10.00 - 15.00.

Saxat av Per Gräslund

Tystnaden - en lyxprodukt

I Stockholms Skärgårdsstiftelses förnämliga medlemsblad Stångmärket skriver regissören till bl a filmsuccén "Så som i himmelen", Kay Pollack en krönika under rubriken Tystnaden. Vi saxar spridda rader:

Klucket mot båtsidan. Ett skri av en fågel. En vindil drar förbi. Ett sus i löven. Tystnaden. Själen kan vila. De egna tankarna börjar komma. Allt stillar sig. Kroppens celler slappnar av. Det blir vila. Ro. Tystnad. Det är något så dyrbart idag. Så eftersträvansvärt.

Det är väl därför människor paddlar ut i sina kajaker längst ut mot havsbandet.

I den yttre skärgården finns ännu platser där tystnad är möjlig att uppleva. Korta lyckliga stunder tills nästa motorbåt passerar långt där borta. Blev jag miljöminister skulle ja införa starkare krav på ljuddämpade utombordare. Det är klart att det går att ljuddämpa utombordarna långt mer. Om det är så man vill ha det."
Vård av tystnaden är väl en del av skärvården?/

Per Gräslund

Om sjöfågelvård

En del av miljöproblemen är så stora att de blott kan tacklas av internationella och nationella organ och program. I botten måste dock alltid finnas ett personligt engagemang. På vissa områden kan de personliga insatserna ge högst påtagliga resultat. I Gräsmarö by ägnar sig Martin Gräslund med liv och lust inte bara åt jakt och fiske utan även åt sjöfågelvård. Han sätter upp knip- och skrakholkar.
Så här goda resultat har det givet:

År 99 00 01 02 03 04 05
Holkar 2 7 10 14 14 18 18
Häckningar 0 2 3 8 10 15 16

Omsorgen om häckfågeln har gamla traditioner i Gräsmarö. Under de gamla gräsmarösläkternas tid på 1800-talet var all jakt förbjuden på sjöfågel vid hemön.
Det var även gräsmaröpojken Albert Gräslund som var en av initiativtagarna till det mycket stora jakt- och fågelskyddsområdet Källskären i Bråviken. Det startades med privat avlönad vaktare redan på 1890-talet. Det var före tillkomsten av nationalparkerna, fågelskyddsområdena och övriga statliga naturvårdsområden.

Per Gräslund

 

Artiklar publicerade i Gryts-Skanken Nr 1 Maj 2006

 

2007-01-14: Gubbar i mitt minne: Läs berättelsen här.
2007-01-14: Ånge garn å rumme: Läs berättelsen här.
2007-01-14: Om Gryts skärgård: Läs berättelsen här.
2007-01-14: Hänt i Grytsbygden Korta nyheter: Läs berättelsen här.
2007-01-14: Litteratur: Läs berättelsen här.
2007-01-14: Utredning om båtkörkort: Läs berättelsen här.
2007-01-14: Nr 1 Maj 2006 Första sida: Gå tillbaka här.