Grytsbladet 2011 nr 1

En fjäril i min hand

imagehandler[4]

En tidig vårdag i april upptäckte jag denna vackra fjäril, som  envist solade sig mot vår vägg. Ett hopp om ett liv efter den  långa, kalla och snörika vinter som varit. Fjärilen var inte  rädd, bara lite trött, så jag tog den i min hand och lät mig  tjusas av dess vackra färger. För att sedan låta den flyga  fritt. Det är så vi ska bemöta människor, djur och natur, med  respekt. Att bry sig lite extra om de vi möter, ett leende kan  betyda så mycket.

Gör någon glad idag!

 

 

Att segla är nödvändigt, eller?

segelbåt

Vem vill inte ha lugn och ro på sjön? Njuta av tystnaden, bara höra vågornas skvalp mot stäven? Att fylla seglen med en varm sommarbris och känna hur båten får fart, att trimma seglen det där lilla yttersta för att få maxfart. Eller bara glida fram i en knallröd solnedgång?

Navigare necesse est!

SOCKENFÖRENINGEN

Sockenföreningen inbjöd till information i mitten av mars, inför den kommande upphandlingen som ska ske, i frågan gällande kollektivtrafiken till sjöss. 2012 börjar nämligen en ny kollektivtrafiklag att gälla. Det betyder att man utökar den kompletteringstrafik som finns redan idag. Det är meningen att kollektivtrafik även ska gälla till havs, så att människor som först och främst bor ute i skärgården, ska kunna arbetspendla till samma pris som de som åker kollektivt på land. Även vi andra som vill ta oss ut i skärgården ska kunna åka med den tänkta linjetrafiken, som omfattar Arkö, Tyrislöt och Fyrudden. Året runt.  Idag bor c:a 140 fast boende på öarna, varav 13 barn som körs till Fyrudden med båt eller svävare. En linjetrafik skulle underlätta att fler skulle söka sig att bo i ute på öarna, vilket kunde förstärka en önskan om en levande skärgård.  Vi har ett mycket påläst skärgårdsutvecklare, i Carl Hamilton, han gav en mycket bra information som alla kunde ta till sig. Sten Ovinder hade ytterligare information och han nämnde även att väg 212 bör ses över, den är inte anpassad för ökad trafik med tanke på framtidsplaner när det gäller Fyruddens utveckling,  Eköns camping och Gryts Varv i det s.k. BACES-projektet.

BYGDEGÅRDSFÖRENINGEN

Gryts Bygdegård invigdes 1935 eftersom ett behov av lokaler fanns bl.a för Gryts JUF-ungdomars verksamhet. I bygdegården anordnades olika kurser såsom vävning, sömnad och skolköksundervisning. Den användes också som militärförläggning under krigsåren.  Bygdegården används ännu idag för kursverksamhet men bl.a matlagning och konsthantverk. Gryts Föreläsningsföreningen har sina föreläsningar här, liksom Valdemarsviks Teaterförening har vissa föreställningar.  Som privatperson tillåts man även hyra lokalerna för bröllop, födelsedagsfester och andra fester eller möten.
Olle Jansson valdes som ny ordförande i Bygdegårdsföreningen 2011.

Teaterföreningen inbjöd till skrattsalvor.

I den  kallaste och mörkaste delen av året, i februari, arrangerades en teaterföreställning i Bygdegården, av så hög klass, att den fick många Grytsbor att häpna. Det var 123 Schtunk som framförde sin komedi av Rickard III. Hur tråkigt det än låter desto  roligare var det. Ingen i publiken gick oberörd hem, efter att clownerna Lars Beischer och Henri Kokko gjorde sitt framförande med publiken som accessoarer. Ett gott skratt förlänger livet sägs det, man tror på det efter en sådan kväll. En teater som gav mersmak.
Du som missat Teaterföreningens föreställningar, håll upp ögonen inför hösten. Då kommer ett nytt teaterarrangemang i Gryt, som ingen får missa.

FÖRELÄSNINGSFÖRENINGEN

Gryts Föreläsningsförening är socknens äldsta idag ännu verksamma förening med sina 89 år. En förening som hotas med nedläggning, eftersom bl.a kommunen av besparingsskäl inte längre stöttar med några kulturbidrag. Man får heller ingen hjälp av Östergötlands Bildningsförbund längre. Ökade kostnader för att kunna engagera bra och intressanta föreläsare, tär på den småskaliga ekonomi som föreningen har. Föreningen har dock fått ett bidrag från Gryts Sockenförening och ytterligare ett bidrag ur Britta Magnussons fond. Detta har gjort att Gryts Föreläsningsförening kan bedriva sina föreläsningar ett tag till. Den som vill att föreningen ska kunna leva vidare, kom och lyssna!
Fjärilar och insekter

Vårens program inleddes av att naturfotograf Jimmy Adolfsson, lärare i biologi och matematik på Vammarskolan, visade sitt stora kollage av bilder på fjärilar och insekter.När man ser hur en fjäril eller insekt utvecklas från puppa till larv, förstår man att dessa små varelser är mycket intelligenta och hur de sedan så småningom bli en vacker fjäril eller insekt. Med sina kamouflage döljer de sig för fåglar och andra insekter, kanske enda sättet att överleva för dem. Vi har de här småkrypen runt om oss, utan att vi ens inte kan se dem.En mycket lärorik och intressant kväll, för oss som är noviser i naturen.

Mina 38 år som diplomat

Bertil Jobeus har ägnat sitt vuxna liv som diplomat och ambassadör för Sverige, av dessa åren har han tillbringat 24 år utomlands. Han har haft uppdrag i Japan, Grekland, USA, Finland m. fl. länder. De sista 5 åren på Åland, som också var de bästa. Mycket intressant att få följa med på hans långa resa i världen.
En kväll i sällskap av Nils Ferlin  Nils Ferlin var så närvarande i Gryts Bygdegård denna kväll när äntligen våren gjort sin entré. På ett fängslande sätt berättade Sören Johansson om Ferlin och hans levnad, medan Thomas Carlsén framförde melodier som Ferlin skrivit både med musik och sång.

 

                                                           Wiens konstliv vid förra seklet

Vårens sista föreläsning gav oss en tillbakablick till Wien och dess konstrika århundrade.Richart Pehart, konstpedagog tog oss tillbaka genom bilder, film och sitt kunnande i ämnet.

HEMBYGDSFÖRENINGEN

Björkudden är Gryts Hembygdsförenings hjärta, en plats för rekreation och eftertanke. Hit kan man ta med kaffekorgen och njuta, eller bara ta ett bad. På Björkudden anordnas Valborgsmässoeld och  Sommarfest varje år. Det är medlemmar i föreningen som ideellt ser till att Björkudden alltid är välskött, byggnader underhålls och att gräset klipps. Varje vår och höst har man städdagar, där alla är välkomna att hjälpa till att hålla den standard vi har idag.

 

Hembygdsföreningens Program 2011
Vårvandring 14 maj samling kl. 10.00 Vi träffas på Björkudden, förflyttar oss sedan till Slångudden och tittar på de vackra vyerna från utkikstornet. Guidade av Erik Lundberg. Medtag kaffekorg och rejäla skor.

Sommarfesten på Björkudden 17 juli kl. 13.00

Årets tema är träbåtar. Sommartalare Anna Nilsson. Underhållning av Roland Engdahl och Fredrik Edkratz, samt syskonen Andersson. Kaffeservering, försäljning av lotterier och korv.  Alla varmt välkomna till en av sommarens höjdpunkter!

Höstvandring 10 september samling kl. 10.00 i Fyrudden

Höstvandring går i år till Håskö, en pittoresk och levande skärgårdsidyll, där man än idag bedriver fiske. Guidning av Åsa Andersson och P-A Boqvist. Anmälan om båtresan till Tommy Ljung tel. 41056. Medtag kaffekorg!

Höststädning av Björkudden 8 oktober kl. 10.00

Alla är välkomna att hjälpa oss att höströja på Björkudden. Ta gärna med lämpliga redskap.Ta också med fika och korv att grilla, vi tänder brasan.

IDROTTSFÖRENINGEN

Gryts idrottsförening verkar för välmående och kamratskap i alla åldrar. Vi eftersträvar att alla ska tycka att detta är givande och roligt oavsett var man befinner sig på skalan från att vara en novis till lite mer fokuserad träning/tävlingsinriktad person.

Gryts IF är klubben med de stora visionerna. År 2010 fanns drygt 300 medlemmar i föreningen i alla åldrar. Föreningen verkar för välmående och laganda och ser att detta är ett socialt verktyg så här i glesbygden. Föreningen verkar inom fotboll, innebandy, ishockey och gymnastik. I Gryt finns ett elljusspår, som sköts ideellt av föreningsmedlemmar, en fin fotbollsplan invid skolan och har en bra idrottshall där. Gymnastik bedrivs både som lättjympa, herrjympa och cirkeljympa. Föreningen har många duktiga ledare, som ser till att alla ska kunna motionera eller idrotta efter sin egen förutsättning.

Har du några tankar eller funderingar är du välkommen att kontakta ordf. Thomas Söderling på 0123-40247.

BIBLIOTEKSFÖRENINGEN

FÖRFATTARAFTON Onsdagen den 6 juli kl.19.00 i Gryts Bygdegård!

Per Gräslund, välkänd skärgårdsprofil, skärgårdskännare och entusiastisk förespråkare för bevarandet av vår unika och vackra skärgård, är årets gästföreläsare på vår Författarafton.Utgående från sina böcker ”Kråkmaröborna”och ”Där havsvågen ligger på” kommer han att berätta och kåsera om skärgårdsliv förr och nu. Han kommer säkert också att ha synpunkter på vad som krävs av oss ortsbor, myndigheter, politiska beslutsfattare etc. etc. för att garantera en ljus framtid för denna vår fantastiska skärgård!

För vårt traditionella musikinslag svarar Madeléne och Bengt-Otto Ottosson som kommer att bjuda på sång och musik givetvis med skärgårdsanknytning!

Entré: 100:- kronor. Barn under 12 år gratis. På biljetterna utlottas ett antal bra böcker!!

Efter programmet serveras kaffe.    Biblioteksföreningen hälsar alla varmt välkomna!!

OBS! Biblioteket, som ligger på baksidan av Församlingshemmet är öppet måndagar och torsdagar 18-20 (april-sept.)  18-19  (okt- mars)

Välkommen då!

BACES-projektet kan innebära en utbyggnad av Fyruddens hamn

Baces -2

Med EU-pengar finns chansen att Fyruddens hamn ska få en rejäl ansiktslyftning. Behovet har funnits länge, men pengarna har saknats. Gästande båtar är numera betydligt större än förr, så det blir ofta trångt och lika ofta kalabalik när båtar ska in för tankning av bränsle samt inköp i affären. Vi vill ju även att båtgästerna ska stanna över natt i hamnen, och då behövs flera och bredare platser att lägga till vid.  I projektet ingår även behovet att flytta tankstationen ut från själva hamnen, kajen ska göras bilfri och piren ska byggas ut med nya flytbryggor. Hamnen i Fyrfjärden beräknas att byggas ut, för permanent uthyrning av båtplatser. I planerna finns en landningsplatta för helikoptrar, samt en vinterramp för svävare i anslutning till Fyrfjärden. På Drottningsviks-området, som ligger utmed vägen till Ekön, finns planer för att bygga ett 40-tal villor.I det här skedet ligger samtliga förslag på projekt som drivs mellan Valdemarsviks kommun, BACES (Baltic Archipelago and  Island Centres), Europaunionen och Central Baltiska programmet 2007-2013. Programmet innebär att man tittar över hur våra Östersjöhamnar ska se ut i framtiden. Med EU-medel ska man kunna utveckla framtidens skärgård av olika slag.Projektet innebär också möjligheter till utökat erfarenhetsutbyte och ett ömsesidigt lärande mellan skärgårdsområden i Östersjöregionen. Övriga knutpunkter i Östersjön är Söderhamn, Hangö, Raseborg och Dagö. Områden som till stora delar har likartade problem med avfolkning, försörjning och kommunikationer och där projektet kan bidra till ökat kunskapsutbyte om tänkbara lösningar.Insatser kan nu göras för att förbättra tillgänglighet och information om skärgården, utveckla förutsättningar för skärgårdsbefolkningen att försörja sig, öka miljömedvetandet och skapa en hållbar turism i området. Projektet kommer att fokusera på åtgärder vid de strategiskt viktiga knutpunkterna i den östgötska skärgården, Arkösund, Tyrislöt och Fyrudden. Projektet har också ett starkt stöd från Skärgårdsrådet Östergötland, där bl. a skärgårdsutvecklaren Calle Hamilton kommer att engageras i arbetet. Gryts olika föreningar, bl.a Sockenföreningen och Skärvårdsföreningen stödjer projektet och följer upp ärendets gång.Det här projektet är ett av de viktigaste för Gryt, Fyrudden och Valdemarsviks kommun och för hela skärgårdens överlevnad.                       Läs mer på http://www.ostsam.se/news_details.asp?id=1657&type=1

HYR HÄR I SOMMAR!
I Gryt finns många vackra ställen att finna sin rekreation på under sommaren, både ute på öarna och inne i Gryt. Här är några tips!
Håskö är en liten skärgårdsidyll, där den bofasta befolkningen fortfarande bedriver fiske. Här finns ett antal stugor att hyra med självhushåll. Man kan köpa rökt fisk här och det finns även en kiosk med diverse förnödenheter.  Även en populär gästhamn finns på Håskö.     Kontaktpersoner är Peter & Åsa Andersson            tel. 070-3238891  Läs mer på www.hasko.se

Ämtö stugby består av 12 stugor som man kan hyra dygn- eller veckovis, självhushållning. På Ämtö finns vackra vandringsleder. Kiosk och bastu. Naturhamn för de flesta vindarna. Läs mer på www. amtostugorna.se

Häradskärs Fyrplats. Längst ute i havsbandet reser sig Häradskärs fyr. På ön har man låtit renovera de gamla lotshusen till ett toppmodernt vandrarhem. En idyll för t.ex fågelskådare, sportfiskare eller för den som bara vill sola och bada från de enorma klipporna. Läs mer på www.haradskarsfyrplats.se

Gryts Skärgårdspensionat. För den som vill slippa att laga egen frukost bor bäst på Pensionatet mitt i Gryt, i ljusa vackra rum sover man kungligt. Om man inte vill övernatta, kan man inta en superb lunch i pensionatets fruktträdgård.   Läs mer på www.grytspensionat.se

Gryts Varv & Marina. Här erbjuds man exclusive living i en oslagbar miljö, alldeles intill vattnet. Hyr en stuga eller ett rum, ät en utsökt middag på restaurangen eller ta ett dopp i badtunnan. I hamnen ser man de riktigt stora båtarna, en unik hamn för hela Östersjösidan. Läs mer på www.grytsvarv.se

Eköns Camping. Eköns camping består inte bara av husvagnar och tält, här finns även ett antal stugor att övernatt i. På campingen finns en nybyggd restaurang, en minigolfbana, kanotuthyrning samt en lång strand för att sola och bada. Strosa gärna runt på klipporna, se horisonten och andas den friska havsluften. Läs mer på www.campa.se/11/Stugor.htm

Vargen besökte Gryt

Eftersom det inte finns någon känd varg etablerad i Östergötland är det inte aktuellt att plantera in några nya. I länsstyrelsens mål från 2006 sägs att det är vargen själv som får bestämma om den vill flytta in i Östergötland.   En tisdagsmorgon i mars såg Margot och Runar Skebäck i Snäckevarp utanför Gryt ,hur vargen sprang över isen bara hundra meter från deras hus.- Jojo, nu väntar vi bara på Rödluvan, skojar Runar Skebäck och fortsätter med upprymda planer på att starta kombinerad varg- och sälsafari i östgötaskärgården.I tre, fyra minuter såg paret vargen innan den försvann österut. Besöket kanske berodde på att vi haft en riktig s.k vargavinter här i skärgården i vinter?

SKÄRVÅRDSFÖRENINGEN

Gryts Skärvårdsförening bildades 1992 av bröderna Per och Lars Gräslund, föreningens syfte är att verka för en levande och vacker skärgård, bevarande av kulturlandskapet, anpassad bebyggelse, ren miljö och ett rikt biologiskt liv. Föreningen är den största i Gryts föreningsliv, med c:a 500 medlemmar. Per Gräslund är en ihärdig och stark profil för bevarandet av det världsarv vi fått, genom att bl.a sköta Grönsö traditionellt som i gamla tider genom årlig slåtter av ängarna. Genom detta behålls öns fauna med sin rikliga växtlighet intakt. Och eklandskapen på många av våra öar är mäktiga.Pelle är en flitig bloggare och driver sin blogg: www.arkipelagbloggen.se.

Sidan uppdaterar Pelle mycket ofta, med tankar och idéer.Pelle, som kommit upp en bit i åren, och har av naturliga skäl överlämnat ordförandeklubban till andra som vill fortsätta det arbete som krävs för att vi även i fortsättningen ska ha en levande skärvård. Föreningen behöver stöd, nya styrelsemedlemmar som känner för att bli eldsjälar i detta så viktiga bevarande av kulturintressanta frågor.

Vi slår ett slag för Valdemarsviks Golfklubb

Valdemarsviks Golfklubb har sin bananläggning i Gryt, en 18-hålsbana som ägs av Emma & Fredrik Nilsson. Marken ägs av Åbäcksnäs säteri, men arranderas sedan 4 år tillbaka av Emma och Fredrik. De tog över efter Fredriks pappa Christer, som än idag finns i bakgrunden och hjälper till när det är högsäsong. Man har även en anställd som ser till att greenerna klipps, vattnas och sköter vad som krävs för en riktigt fräsch golfbana.   I många år steg trenden rakt upp, många började spela golf. För ett par år sedan bröts trenden och antalet medlemmar i Sveriges golfklubbar minskade. Idag är intresset för att spela golf åter på väg upp. Och särskilt på lite mindre golfbanor, där det är lite billigare att spela. I Valdemarsviks Golfklubb har man c:a 500 medlemmar idag.

Ida på Udden bygger ut

Skeppsfurneringen får en rejäl ansiktslyftning, när man öppnar upp in till det som tidigare var glassbar i källaren. Här kan man köpa en del tillbehör till båten, oljor och tamp. Flyttvästar, sjökläder och sjökort finns också i sortimentet. Men även lite prylar att ta med hem och förgylla med. Glassbaren flyttade redan förr året längre bort på kajen.Man ska också kunna ta sig ner till furneringen via en trappa direkt från affären, i affären kommer man att sätta in nya kylar.  Restaurangen kommer att utvidgas med en balkong längs hela sjösidan, vilket betyder att man kan få den allra bästa utsikten i hela kommunen. Kajen ska bli bilfri, åtminstone under juli månad. Därför ska även sjömacken flyttas längre från själva huvudbyggnaden.  Redan till högsäsongen drar igång, ska allt vara klart och vi får ytterligare anledning att göra ett besök i Fyruddens hamn, för att äta en glass, eller ta ett glas vin. Äta en god lunch, eller bara njuta av havet och den vackra utsikten.

Nya Grytsbor

Vi hälsar Lennart Bergfeldt välkommen som ny Grytsbo. Lennart har flyttat in på Snäckuddevägen i Fyrudden och ska bo här permanent. Han kommer närmast från Växjö.

Årets Valdemarsviksrätt blev Strömmingsflundra med gubbröra

Vad passar bättre än fisk i skärgårdsmiljö? I år blev det strömmingen som vann smaklökarnas gunst, när ”Årets Valdemarsviksrätt” utsågs av juryn. Det var Niklas Hellsing på Gryts Varv & Marina som satt ihop receptet ”Klasborgsgubbens strömmingsflundra”och knep hem vinsten. Man kan under hela sommaren få njuta av rätten på restaurangerna i Valdemarsviks kommun Här är receptet:

(4 portioner)    600g rensad strömming    150g smör, rumsvarmt    2 hårdkokta ägg, hackade    ½ finhackad gul lök   30g hackad dill   100g ansjovis i fina tärningar    Grahamsmjöl, salt & pepparBlanda ihop smöret, ansjovis, ägg, lök, och dill, salt & peppar. Spritsa ut mellan strömmingarna med hjälp av en spritspåse, två och två som flundror. Vänd i grahamsmjöl och stek. Servera med det smälta smöret som blir kvar i pannan. Serveras med en gott potatismos och syltade rotfrukter.

Syltade rotfrukter:  1dl 10% ättiksprit + 1 dl vatten + 1 dl vitt vin     2dl socker+ ½ tsk salt     5st vitpepparkorn, 5st svartpepparkorn, 4st lagerblad, 2st stjärnanis, 1bit riven färsk ingefära,   2st morötter, 2st palsternackor, ¼ rotselleri, ¼ kålrotSkala och skär rotfrukterna i bitar. Blanchera dem (förväll). Koka ihop övriga ingredienser till en lag och låt koka tills den inte känns så stickig. Sila den sedan ner över rotfrukterna. Man gör rotsakerna med fördel i förväg, då det är bra om de får stå och dra en timme. Gör man mer rotsaker än vad som går åt kan man ge dem ett snabbt uppkok igen, hälla upp i glasburkar med lock, se till att lagen täcker rotfrukterna, och förvara i kylen.

Allys Ananaskaka med krämig fyllning

150 gr smör         3 dl vetemjöl         1 dl strösocker         1 tsk bakpulverSmält smöret, blanda mjöl, socker och bakpulver i en bunke. Rör om och arbeta in det smälta smöret till en deg. Tryck ut degen i en smord form med löstagbar botten (c:a 24 cm i diameter).Fyllning:       1 liten burk krossad ananas      (ta bort saften)       1 burk creme fraiche       1 ägg, 2 tsk vaniljsocker, ½ dl strösocker.Häll på fyllningen och grädda kakan på nedre falsen i 30-35 minuter i 200 grader.             Servera kakan med nyvispad grädde och garnera med lite citronmeliss.

Gryt i mitt hjärta
Lämnar Gryt denna senvinterdag för en semestertur till Puerto Rico, Gran Canaria.Dagen innan tar jag en tur ner mot Fyruddens hamn, stannar vid kajen och blickar ut över fjärden. Isen ligger tät, men den börjar mörkna som ett tecken på att den snart ger sig. Längre ut är det öppet vatten. Mina ögon fastnar på de infrusna båtarna i hamnen, som bara ligger där och väntar på att det ska bli vår och att fjärden ut mot Häradsskär ska öppna sig. De är något sagolikt vackert, med rimfrost i träden och den kalla dimman ute över havet, och en sol som försöker leta sig fram. Snart lämnar jag detta vackra landskap för värmen i söder, men återvänder snart igen.
Sitter på en balkong i Puerto Rico, tittar ut över dess hamn, i hamnen ligger många segelbåtar. Många är gäster från andra länder och de flesta är mycket stora och antagligen ganska dyra. Utanför hamnpiren är havet relativt lugnt, sikten är klar och vinden man känner är varm från Afrika. Livet är ganska behagligt för oss nordbor som söker oss till ljus och värme den här årstiden. Men tanken finns där, att de som lever här skulle få komma och se vår vackra skärgård hemmavid. Uppleva vintern på riktigt. På Gran Canaria är allt öppet hav.
På Gran Canaria finns inte så många årtidsskiftningar, man har ungefär samma klimat, samma växtlighet. Bouganvillan är enorm i sin livskraft bl.a. Visst blir man lite avundssjuk på alla vackra blommor, man skulle ju vilja ta med dem hem.
När batterierna är laddade, kroppen har fått sitt av sol, bad och värme är det dags att bege sig hem till Sverige och Gryt igen. Hem för att möta våren, leta upp de första tussilagon, blåsippor och alla vitsippor som täcker markerna. Att invänta fåglarna som också besökt varmare länder.
Det finns nog inte så många ställen, trots allt, som kan mäta sig med lilla Gryt. Vår unika skärgård, den rika floran av blommor, bär och buskar. Och mötet med människorna här i Gryt, som blir vänner för evigt. Här känner man sig hemma.
Lilian Dahlgren

Gryts alla föreningar önskar alla besökare på Grytportalen en skön och trevlig sommar!