Grytsbladet Gryts skärgård

Startsidan

Annonser
Gryts Skärgårdspensionat
Kättilö båttransporter
Fullservicemarina i Gryts skärgård .
Finnö fisk & Grådsbryggeri
Olja & Entreprenad AB
Allvärmeteknik - Värmepumpar för hus och hem!
Gryts skärgårdsfrakt
Valdemarsviks Sparbank
Tingvalls mureri
Magnussons Byggvaror
Bygga OM, TILL och NYTT!
Ida på Udden
Gryts tomater Lagermans Handelsträdgård
Ledig Annonsplats
Annonser


Föreningar
Snäckevarps Samfällighetsförening
Föreningar

Tillbaka

GRYTSBLADET

Tidningen utges i samarbete med föreningslivet i Gryt

 

Ordföranden har ordet
Till att börja med får vi be om ursäkt för att en sida saknades i förra numret av bladet. Anna-Marias berättelse blev lite kort då, men sidan fanns att hämta på ”Handelsföreningen”.
Föreningssamarbetet fungerar fortfarande bra för att få fram innehåll till två stycken ”Blad” per år.
I förra numret hälsade Jens vår nya präst välkommen, men tyvärr blev hon inte kvar här så länge, trots att Grytsborna trivdes medhenne och hon trivdes här. Hoppas det kommer någon ny snart så att kyrkolivet får fart igen.

Vi vill inte ha det som på Vårdcentralen i Valdemarsvik där det i stort sett bara finns vikarier.
EU-projektet ”Framtidens Gryt” går mot sitt slut. Utvärdering av sista enkäten skall redovisas i november, 115 enkätsvar från 935 utskick kom in.

 

Ingen respons för att få ett gemensamt föreningshus har hörts av, kanske har vi det bra som det är?

Vägrensning utfördes i våras, men med lika dåligt deltagande, bara 5 st.
Tomtområdet vid Fyrudden är nu snart klart för byggnation. I samband med detta skrev Sockenföreningen till Vägverket och påtalade bristen att det ej finns gång– eller cykelväg från Fyrfjärden till Fyrudden. Har fått svar från VV att det ej blir GC-väg mer än från utfarten från tomtområdet och till befintlig trottoar, om ens det. Pengar saknas.

Har även uppvaktat VV om det dåliga skick som väg 212 befinner sig i och fått svaret att upprustning och ny beläggning ligger med i en 3-årsplan och kan tidigast bli under 2005.
Diplomet till nyinflyttade har delats ut till ett flertal nyinflyttade Grytsbor.

Föreningen har uppvaktat Hembygdsföreningen på deras 50-årsdag med en penninggåva.
Gryt har sedan en tid blivit begåvad med en Europamästare i Fårvallning. Det är Carl-Magnus ”Mosse” Magnusson som med en av sina hundar, ”Fleet”, fått denna fina utmärkelse. Mosse är arrendator på Breviksnäs gård. SF har även uppvaktat Mosse med diplom och samkväm hos Barbro Jansson.

 

Föreläsningsföreningen har fått ny ordförande. Det är Karin Klöör som tagit över rodret efter Anna-Lisa Magnusson, som varit ordförande i 10 år i denna gamla förening (80 år).
Snäckevarps Samfällighetsförening fyller 30 år och ger ut ett Jubileumsnummer av sin tidning ”Vi på Snäckevarp” Det är nu ~100 hushåll som bor permanent på detta område. Vad hade Gryt varit utan detta tillskott?

Fyruddens Livs och Lasse finns inte kvar i nuläget, hoppas att vi får se någon ny handlare där snart.
Det nedbrunna Arvidsberg, där Karl-Börje Holstensson bodde, har uppstått i ny skepnad. Det är Per-Anders Boqvist som har slagit ner sina bopålar där, med ett hus som har flyttats från Uppland.
Vi har även haft Grytsbor ute i världen. Det är Hot Irons ordförande Björn Bilfeldt med fru som varit på Harley Davidsons 100 års Jubileum ”over there”.

Medlemmar i Gryts Brandvärn har varit till Brandmuséet i Simonstorp, SF har stått för en del av kostnaderna. Jens körde. Vi tyckte att de var värda det.
Ha en bra höst, vinter och vår!

Jens Magnusson & Runar Skebäck.
Vid Pennan Runar Skebäck

 

Redaktör’ns rader
Sommaren blev verkligen som en sommar skall vara i år också! Än så länge har ju hösten också varit underbart fin, men det kanske straffar sig på elräkningen…
Här i Snäckevarp har vi så smått börjat vänja oss vid att vara utan guppen och hoppas nu bara att alla tänker på hur dom kör.

Tyvärr delade guppen in folket i två läger, men ett demokratiskt beslut är ju fattat i god ordning och med stor uppslutning. Så nu lägger vi det gamla bakom oss, eller hur?
Här på landet ska man ju njuta av all vår vackra natur och ha det bra! Passa på nu och njut av höstens färger! Och så ska vi väl önska oss en lika härlig vinter som den förra. Så man hinner läsa boken om Kråkmaröborna...

Läste i NT om VM-boxaren från Getterö i Gryt, Hjalmar Olsson som kallade sig Jack Campell. Har försökt hitta den informationen på Internet, men inte lyckats än. Det är kul med gamla profiler!

Ha de’ bra hörni!
Gunnel Adolfsson Lundgren

 

Artiklar publicerade i Grytsbladet 2003 nr2

2004-03-21: Öknamn: Läs berättelsen här.
2004-03-21: Hembygdsföreningen 50ÅR: Läs berättelsen här.
2004-03-21: Glimtar av idrotten i Gryt: Läs berättelsen här.
2004-03-22: Gryts Skärvårdsförening: Läs berättelsen här.
2004-03-22: Gryts Bygdegårdsförening: Läs berättelsen här.
2004-03-21: Grytsbladet första sidan: Läs berättelsen här.
 

Gryts Sockenförening


©  Gryt Portalen All rights reserved 2014