Äldre inlägg

En dag för barnen
Lördagen den 12 november var det barnens Dansmaskerad på Bygdegården i Gryt anordnad av Gryts Sockenförening. Drygt 30 personer, barn o föräldrar, leddes av danspedagog och blev, om man så ville, också ansiktsmålade för att accentuera maskeraddräkterna. Mellan dansandet förstärktes energin med fika o varm korv. Avslutningsvis fick barnen testa en fiskdamm, som alltid gav napp! Möjligen till skillnad från vad som annars händer när det fiskas i våra vatten? (text & bild J-P Dareús.

Mycket spring i benen vid 2023s års Grytlopp
216 sprang den ca 5 km långa banan. Först i mål var Jonas Bergström på tiden 17,52.
Fler bilder under föreningar/Gryts Idrottsförening

Bästa dam Jenny Lindblom på tiden 21,37
Bästa flicka Matilda Kosman 29,39
Bästa pojke Liam 35,43
Bäste Grytsbo Jesper Eriksson 20,28

En dag för barnen

Text & bild J-P Daréus
Lördagen den 12 november var det barnens Dansmaskerad på Bygdegården i Gryt anordnad av Gryts Sockenförening. Drygt 30 personer, barn o föräldrar, leddes av danspedagog och blev, om man så ville, också ansiktsmålade för att accentuera maskeraddräkterna. Mellan dansandet förstärktes energin med fika o varm korv. Avslutningsvis fick barnen testa en fiskdamm, som alltid gav napp! Möjligen till skillnad från vad som annars händer när det fiskas i våra vatten?

Gryts Sockenförening tackar för visat intresse och hoppas på återseende 10 december på Julmarknaden och 15 december på Julfesten.

Vacker vårkonsert i Gryts kyrka
Vi som var med på Vårkonserten i Gryts kyrka fick lyssna till vårens alla vackra sånger. Lotta Källström sång och gitarr, Alexandra Ekelöf sång och fiol, Michael Lindholm gitarr och bas, Lena Stenhammar piano och körledare. Detta tillsammans med VG-kören lyfte hela kyrkan och nu vet vi att våren är här. Våren och värmen som vi alla längtat till.
En och en halvtimme fick vi njuta. Tack till alla för ett så fint arrangemang.

Gryt i fokus på Viksgalan 2023
Viksgalan är där näringslivet hyllas och i år står flera företagare från Gryt i fokus och vi säger förstås stort Grattis till de som vann och till alla andra företag som sätter Gryt på kartan.

Årets unga företagare Mannes Trädgård.
Årets besöksnäringsföretag Kärlekens trädgård Karola Messner.
Årets hållbarhetsföretag Ostkustens kajak.
Och även Valdemarsviks el (där Grytsbon Fredrik Ivarsson ingår).

Gryts Julmarknad 2022

Feststämning när Gryts Sockenförening firade 50 år.
Drygt 50 Grytsbor slöt upp när Sockenföreningen firade sina 50 år i Gryts Bygdegård. Tyvärr uteblev ett antal på grund av sjukdom. Men vi är tacksamma för att man stannar hemma när man känner sig krasslig.
Nu kan ni kika in på lite mingelbilder från firandet. Tack till styrelsen för det arbete som ligger bakom en sådan här fest.

Gryt har gjort sommarlovet lite roligare för våra barn och ungdomar
70 barn/ungdomar har gått i seglarskola i Fyrfjärden den här veckan. De flesta seglar Optimist, medan de äldre nu seglar 2-krona. De äldre, 24 stycken, fick under onsdagen segla ut till Gubö kupa för att övernatta på ön. Det årliga återkommande evenemanget står Snäckvarp Sail Week och Gryts Segelsällskap för, tillsammans med Ostkustens kajak.
Utan frivilliga ledare och sponsorer skulle vi inte kunna utföra en sådan här stor grej. (bilder från Snäckevarp Sail Week)
Tack till de som hjälpt till, Valdemarsviks Sparbank, Fyruddens restaurang och Cloetta.
https://www.facebook.com/snackevarpsailweek

Idag avslutas Seglarlägret och Simskolan i Gryt. Många barn/ungdomar har fått uppleva en rolig vecka med nya kamrater.
Tack till Gryts Segelsällskap, Snäckevarp Sail Week och tack till Teresia Karlsson, till Angelica Kroon och Gryts Idrottsförening. Ni har gjort sommarlovet till ett oförglömligt minne för alla 100 barn/ungdomar som deltagit i någon av aktiviteterna i Gryt.

Tack Sivert för ditt driv och engagemang
Gryts Sockenförening ber att få tacka Sivert Sahlström för allt han gjort för att göra Gryt lite bättre. Han gick in i styrelsen 2016 men har nu avgått på grund av hälsoskäl. Han har varit en drivande och inspirerande kraft. Utan Sivert hade vi med all sannolikhet inte haft den återvinningsstation vi har på Stallplan, heller ingen bensinmack vid Lundby. Sivert genomförde Kustdagarna 2017 tillsammans med företagare och föreningar. Han såg till att Ekön fick fiber, utförde planering och grävning tillsammans med JM maskin. Vi vet att Sivert har många fler idéer som är värda att lyssna till. Dom ska vi ta vara på.

Stor eloge till Sjöräddningen

Sjöräddningssällskapet i Arkö/Helikopter från Visby, KBV 304 och övrig räddningspersonal gjorde ett fantastiskt arbete genom att rädda den man som föll överbord från sin båt utanför Häradskär.
Man lyckades dessutom rädda segelbåten, som fortsatte okontrollerat utan besättning.
Tack till Patrik Selsfors på NT som gav direktrapport under räddningens gång, så vi slapp en massa spekulationer och rykten. Det känns tryggt att mannen trots allt mår bra och inte är skadad.
(bilder från https://www.facebook.com/sjoraddningarkosund/
http://www.sjoraddning.se/arkosund )
Tack till alla inblandade

Sommarfesten på Björkudden i juli 2022
Äntligen kunde Gryts Hembygdsförening ordna Hembygdsfesten efter två års uppehåll på grund av pandemin.Karsten Åström höll ett fint sommartal, Syskonen Linn & Adam Svensson underhöll oss med kända melodier som vi kunde sjunga med i.Här kunde vi äta Ostkaka och Kalvdans, varmkorv och kaffe med dopp. De traditionella lotterierna och Chokladhjulet var på plats.Och man kunde prova på att träffa rätt i luftgevärsskytte. Allt är sig likt och ska så vara, när vi håller vår fina Hembygdsgård vid liv. Här kunde vi mingla runt bland vänner och tillbringa ett par trevliga timmar.

GRYTS LUCIA 2022
Lucian Ella Eriksson med tärnor i årets luciatåg intog Gryts kyrka med sina vackra sånger.