Grytportalen Gryts skärgård

Startsidan

Annonser
Gryts Skärgårdspensionat
Kättilö båttransporter
Fullservicemarina i Gryts skärgård .
Finnö fisk & Grådsbryggeri
Olja & Entreprenad AB
Allvärmeteknik - Värmepumpar för hus och hem!
Gryts skärgårdsfrakt
Valdemarsviks Sparbank
Tingvalls mureri
Magnussons Byggvaror
Bygga OM, TILL och NYTT!
Ida på Udden
Gryts tomater Lagermans Handelsträdgård
Ledig Annonsplats
Annonser


Föreningar
Snäckevarps Samfällighetsförening
Föreningar

<< Tillbaka <<

För en brukad och bebodd skärgård

med rent vatten och rikt biologiskt liv

i ett väl hävdat och med ömsint omtanke

bebyggt kulturlandskap. Gryts skärgårdslandskap

Gubbar i mitt minne


Han hette Karl Bernhard Karlsson och kallades mestadels för KB. Han var född 1884 och varit över i Amerika i unga år. Det sägs att han hade lite pengar sparade då han återvände till Sverige. Omkring 1915 var han ladugårdsarrendator vid Karlskog. Sedan arrenderade han en gård i Vångsten. I slutet av 1930-talet köpte han Lervik som tidigare gått i samma släkt i sex generationer. Han var säkert en driftig och arbetsam jordbrukare. Jag upplevde honom som självsvåldig och lite skrytsam.

En gång kom han gående uppför källarbacken på Grytö. Han fick se en ståtlig tistel som växte utanför gårdsgrinden . Han anföll den lik en Don Quijote och trampade ner den." Sånt otyg ska utrotas" skrek han. Jag var ju bara ett barn. Ett barn sa inte så mycket till vuxna på den tiden. Men jag tänkte: "Gubbe lille, tisteln var vackrare än du och den är envisare också. Inte har du utrotat den, den har hundratals rötter med utskott. Hade du grävt undan ett par kubikmeter kanske den blivit utrotad om du behandlat den bortgrävda jorden rätt."

Sådana saker biter sig fast i minnet , och man tänker :" Det hade jag velat sagt" Och nu är det gjort.
"I Amerika säjer man du till självaste presidenten " sa KB "Amerika var bra så länge jag var där, men nu vet jag inte " tillade han.

Mjölnare Oskar Trybom kom ofta till Grytö. Han var oftast den förste som beträdde nyisen på Glåpebofjärden. "Jag såg att räven gått över och då tänkte jag att då bär den väl mej också" sa han. Han var dock en klok karl och tog säkert inga onödiga risker. Han kom andra årstider också men då ropade han från Glåpebogärdet och vi fick hämta honom med båt.

Han var god vän och f.d. jaktkamrat till Ernhard Nahlbom på Grytö. De kunde sitta och berätta jakthistorier i flera timmar. Trybom uppmärksammade inte barn särskilt mycket, men tyckte om att nojsa med unga flickor, som han gärna gav en kram. Han var änkeman sedan flera år. Hans fru hade varit mejerist vid Åbäcksnäs där Trybom var mjölnare.

Efter makans död var Oskars syster Anna hushållerska åt honom. Som de flesta mjölnare var han också snickarkunnig. Motorer var han duktig att serva. Fiskarna i södra skärgården gick ofta upp i bäcken vid Åbäcksnäs och sökte hjälp, när det var något fel på deras båtmotorer.

Trybom var född 1871 i Gryt. Han dog helt oväntat 1945 under en prostataoperation. Namnet Trybom kommer från Tryserum. Oskars och Annas far, Nils August Trybom, var född 1843 i Tryserum. Även han var snickare och mjölnare vid Åbäcksnäs.

En historia som Trybom berättade handlade om gubben Kjellgren på Katrineholm. Han hade kommit till kvarnen med en påse havre som skulle malas till gröpe åt korna. Det var tid för förmiddagskaffe så Trybom bjöd med Kjellgren in. Kjellgren var pratsam och han blev kvar till middagen också. Någon timme efter middagen var han beredd att gå.

Då frågade Tryboms syster, Anna, om han inte skulle stanna till eftermiddagskaffet." Nej" sa Kjellgren " det ska jag väl inte, Lina sitter där nere i båten och vänter".

En person som mycket ofta besökte Grytö var Abel Birgersson. Han var bror till Julia Nahlbom. Nahlbomspojkarna kallade honom för "treveckarn" ty han kom på besök ungefär var tredje söndag. Abel var född 1890 i Fredriksnäs. Han var yngste son till gårdssnickaren Johan Algot Birgersson.

Abel gifte sig 1912 med Märta Fogelstrand f.1891. Som nygifta bodde de vid Löfhagen i Fredriksnäs och Abel arbetade vid sågen i Brotorp. Döttrarna Lisa och Ines föddes i Löfhagen. Då Majken, den tredje dottern, föddes 1915 var Abel torpare vid Grinden Fredriksnäs. Sedan tog familjen Snäckvarps gård på arrende. Gården ägdes av patron C.V.Söderström som hade handelshus vid Evelund.

Abels hustru Märta dog 1923. Hon hade en tvillingsyster som hette Anna och hon hushållade åt Abel in på 1930-talet.

Under de svåra åren i 1930-talets början gjorde Abel konkurs och fick lämna Snäckvarp. Han tog anställning som lantbrevbärare och cyklade med post på Fredriksnäslinjen. Då hyrde han järnspiselrum hos slaktare Valle Rosenqvist i Kallberg Åbäcksnäs. Det var då han ofta besökte Grytö. Han gick till Glåpebo och ropade över fjärden då han ville bli hämtad. Det var alltid roligt när Abel kom. Han hade berättartalang och man fick ofta lyssna till dråpliga skildringar.
I mitten av 1940-talet köpte Abel Heidelberg vid Gryts kyrka. Där hade han bland annat sin svåger Efraim Fogelstrand som hyresgäst. Abel dog 1964. Vi är många som minns honom med glädje.

En av Abels historier var den om Store Manne. Store Manne i Vika tog tåget till Norrköping . Han skulle spela poker och han löste enkel biljett för att ha mesta möjliga pengar att spela med. Resultatet blev uselt. Utan pengar och utan biljett stod han utanför Johannes kyrka och försökte hejda någon bil så han kunde få skjuts. Det var en mulen gråkall kväll. Det kom en lastbil som stannade, men det var fullt i hytten så Manne fick sätta sig på flaket.

Det började regna och det stog en likkista på flaket. Manne kände på kistan den var tom. Ett utmärkt regnskydd tänkte Manne och så kröp han ner i kistan. Vid Skälboö stog en cyklist och viftade. Han ville åka med. Chauffören sa åt honom att slänga upp cykeln på flaket och sätta sig bredvid den andre.

Nykomlingen såg ingen på flaket så chauffören måste han menat liket i kistan tänkte han. Det kändes kusligt att sitta där i mörker och regn med kistlik som reskamrat. Han blev mer och mer uppskrämd. Då bilen stannade i Vika lättade Store Manne på locket och frågade " regner dä än ". Det blev för mycket för medpassageraren han hoppade av flaket och sprang. Cykeln glömde han, men den tog Store Manne vara på. Så någon vinst blev det för honom.

Lars Nahlbom

 

Artiklar publicerade i Gryts-Skanken Nr 1 Maj 2006

 

2007-01-14: Gubbar i mitt minne: Läs berättelsen här.
2007-01-14: Ånge garn å rumme: Läs berättelsen här.
2007-01-14: Om Gryts skärgård: Läs berättelsen här.
2007-01-14: Hänt i Grytsbygden Korta nyheter: Läs berättelsen här.
2007-01-14: Litteratur: Läs berättelsen här.
2007-01-14: Utredning om båtkörkort: Läs berättelsen här.
2007-01-14: Nr 1 Maj 2006 Första sida: Gå tillbaka här.