Arkivet

Tack Sivert för ditt driv och engagemang för Gryt

Gryts Sockenförening ber att få tacka Sivert Sahlström för allt han gjort för att göra Gryt lite bättre. Han gick in i styrelsen 2016 men har nu avgått på grund av hälsoskäl. Han har varit en drivande och inspirerande kraft. Utan Sivert hade vi med all sannolikhet inte haft den återvinningsstation vi har på Stallplan, heller ingen bensinmack vid Lundby. Sivert genomförde Kustdagarna 2017 tillsammans med företagare och föreningar. Han såg till att Ekön fick fiber, utförde planering och grävning tillsammans med JM maskin. Vi vet att Sivert har många fler idéer som är värda att lyssna till. Dom ska vi ta vara på.
Till minne av Lars Nahlbom
En av Gryts största “kunskapare” avled i januari i år. Lars Nahlbom har under hela sitt liv dokumenterat händelser och människor i Gryt. Han lämnar efter sig en stor skatt i form av hyllvis med pärmar om Gryt, han skrev också böckerna Grytbitar med mera, Med mera Grytbitar som kom ut 2006 respektive  2008.
Han tillbringade sista åren i Stockholm, men återvände ofta till Gryt för att hälsa på sin gode vän Sixten Magnusson när han levde.
Lars var också Gryts Hembygdsförening trogen och 2005 tilldelades Lars
Tryserum-Hannäs Kulturhistoriska Stiftelsens kulturpris.
Lars Nahlboms böcker finns att köpa av Hembygdsföreningen och av Biblioteksföreningen.
Lars blev 91 år.
(bilder från Hembygdsfesten 2014 tillsammans med sin vän Sixten)

Musik med hög klass i Gryts kyrka -Linn & Adam

Vi fick uppleva en musikkväll med mycket hög kvalité när syskonen Linn & Adam Svensson gjorde sin entré i Gryts kyrka.
Med ackompanjemang av  Roland Engdahl på piano, dragspel och trombon.
Linns säkra pipa lyfte nästan kyrktaket och håret reste sig på armarna på oss åhörare när hon gav sig på “ein bisschen frieden”, Tysklands bidrag i Melodifestivalen 1982.
Adam som bl.a uppträtt i Mello och Diggiloo är en musikalartist och visade oss några danssteg i  jazzlåten “When I fall in love”
Vi fick Sven-Ingvars, Siw Malmqvist, Kvinnaböske band m fl fina sånger och som avslut fick vi en riktig höjdare i Elvis Hound Dog.
Vi fick också höra Amazing grace på trombon av Roland Engdahl.
Erik Gruvebäck gav oss några tänkvärda ord på vägen.

“Snören och ståltråd har räddat många bönder”

En reflektion efter att balsnöre och kunnigt folk fått igång självbindaren. En härlig dag när Grålleklubben mejade havre i Hosum. Nu har man fått köra självbindare också, det är inte alla 90-talister som kan säga det!
Text & bild: Magnus Ek


Musikkväll i Gryts kyrka med Maria och Stefan Rolf juli 2021
En kväll då vi äntligen fick lite regn, kändes det varmt och gott att få gå in i vår vackra kyrka.
Maria och Stefan Rolf bjöd oss på en mycket trevlig musikkväll. Det känns att vi behöver lite underhållning just nu och det hördes att de fick med sig publiken i de kända melodierna. Alla sjöng med.
Vi fick lyssna på musik av Cornelis Vreeswijk, Lars Berghagen, Darin, Anita Lindblom, Kent och många fler. Nallen, vid namnet Fredriksson, som för övrigt tillhör sonen Hampus, fick en central plats på högtalaren. Och vi fick höra historien om nallen.
Vi fick också äntligen sjunga psalmen “I denna ljuva sommartid” och vi fick höra vår kyrkoherde Matilda Helg läsa en vacker text.

Snäckevarp sailweek 2021
Antagligen är Snäckevarp Sail Week årets händelse i Gryt i år.
72 barn/ungdomar har fått uppleva ett så fint seglarläger. Något de kan berätta för sina klasskamrater efter sommarlovet. Från små barn till tonåringar har fått lära sig som nybörjare att handskas med en optimistjolle eller de lite större fortsätta att segla 2-krona. Det har också varit segling med varit övernattning ut till Gubbö kupa för de äldre.
Vilket engagemang dessa barn har, med att rigga och lyfta båtarna i sjön. Inget gnäll, bara glädje.
Vilka ledare! och vilka stöttande föräldrar! Man bli helt “varm” att se dem.
Tack vare att Snäckevarp Sail Week och Gryts Segelsällskap samarbetat för att få till det.

Hölass körs med storöka från Grönsö till gården Strömmen 2021
Efter traditionella ängsslåttern på Grönsö så avgick i år ett ett hölass till gården Strömmen i Gryt. Det lastades i öns storöka, den enda kvarvarande i Gryt i aktiv drift. Storökan var förr varje skärgårdshemmans storbåt som användes till allt från att frakta hö, kor och varor till att ta sig till kyrka och marknader. Höet lastades om till grålle med kärra inne vid Sandgärdesbadet och kördes upp till Strömmens lagård. Tack till alla frivilliga som tog i och svettades. Ett arrangemang av Grönskrokens skärvårdsförening.

Höhässjning vid Bygget 2021
Ulf Jonsson i Bygget organiserade höhässjning och ett flertal frivilliga grytsbor deltog i arbetet. Även en häst bidrog och drog räfsa. Hässjor och krakar kan nu beskådas utmed väg 212.

Tina fick första  Henning Mankell stipendiet
Författaren Henning Mankell hade en viss förkärlek till Gryts skärgård, men särskilt till Gryts Hembygdsförening. Han skänkte en ganska stor summa pengar till föreningen.
Ett hundra tusen avsattes, enligt Henning Mankells önskan, för att utdelas till ungdom som visade intresse för Gryts  Hembygdsföreningen och dess framtid. Men även för Gryts historia.
Stipendiet fördelas på 10 000 kronor/år och ungdomar kan söka det hos Hembygdsföreningen. Den som ska få stipendiet beslutas av Hembygdsföreningens årsmöte och ska utdelas på sommarfesten.
Eftersom årets sommarfest är inställd, kommer stipendiet att delas ut redan nu. Det är Tina Carlsson, Hosum, som får ta emot årets stipendium. Det är första gången som det utdelas.
Tina har varit med och bidragit under många år vid sommarfesterna (alltid klädd i traditionell hembygdsdräkt).
Vi tackar Tina och hoppas att fler ungdomar i Gryt inspireras av Tina. En viktig roll att för att föra traditionen vidare.

Till minne av Sixten Magnusson
Sixten Magnusson finns inte mer, men han kommer att leva kvar i Grytsbornas minne för alltid.
Sixten var en del av Gryt, kommer alltid att vara en del av Gryt, han kunde allt om Gryt.
Hans gärningar inom alla föreningar, hans idrottsintresse var enormt. Sixten har lämnat spår efter sig och det är vi inom alla föreningar tacksamma för. Sixten fattas oss och vi kommer verkligen att sakna honom:
http://sixtenmagnusson.blogspot.se/2013/10/min-blogg.html