Vad finns att göra i Gryt och Fyrudden?

Det är lätt att bli hemmablind men nu har ni möjligheten att upptäcka er egen kommun med fantastisk natur och duktiga näringsidkare. Gå inte över ån efter vatten!!! Välkomna! Här finns flera länkar till vår vackra skärgård.
 Läs mera: http://www.utonjut.se
https://www.visitostergotland.se/destinationer/ostgotaskargarden/
https://www.destinero.com/list/12258

Harstena museum
Välkommen att besöka Harstena museum som omfattar öns gamla skola och vedboden på skolslätten samt trankokeriet på Tures udde. Upplev hur livet på ön var förr i tiden! Öppet alla dagar kl 11-15. Entré 25k

https://www.valdemarsvik.se/wp-content/uploads/2020/03/turistbroschyr-version-r-final.pdf

fiskmås

I Gryt finns många fina strövområden. Östgötaleden sträcker sig från Fyrudden längs hela strandkanten mot Ekön, En sträcka på ett par kilometer, med många fina vyer. Utmed stigen finns ett utkikstorn och en grillplats.

En helt utmärkt anpassad väg, även för rullstol och barnvagnar, går från Gryts Båt & Motor utmed sjön till badet vid Snäckevarp. För att ta sig till Gryt från Fyrudden, per fot eller cykel, tar man vägen över Snäckevarp, för att slippa trängas med trafiken på 212.

Fångö
http://www.fangostuga.se

                                              Lilla Vik- Kärlekens trädgård
Ett besök i Lilla Vik hos Karola Messner är ett måste, här finns hundratals olika slags Rhododendron, rosor och andra växter. Samt Karolas unika konst i måleri och träsnide. Ring för att boka tid  0730- 545105 eller epost info@karolamessner.se.  Se hemsidan: http://www.karolamessner.se/

DSCF4607

Björkudden -Hembygdsgården

Vill man ta sin kaffekorg med sig så är Björkudden en helt underbar plats, för vila och en lisa för själen. Ta ett dopp i det lätt bräckta vattnet. Det är tillåtet att besöka Björkudden, om man lämnar det som man fann det. Vill man ha en guidning, vänder man sig till någon i Hembygdsföreningens styrelse.

Ekön och dess vandringsled
Ekön har en lång strand, här kan man äta på restaurangen när den har öppet under sommaren, eller ta med en kaffekorg, sitta och titta på milsvida havet. Här går också farleden förbi, vilket gör att många båtar kan ses från land. Här finns även en minigolfbana, boulebana och grillplatser.

Sandgärdets badplats
Allmänt kommunalt bad finns vid Sandgärdet, beläget mellan Gryt och Hembygdsgården. Badet i Sandgärdet är handikappanpassat och har nya toaletter. Här finns ett utegym. Här startar också motionsspåret som har belysning kvällstid.
Man kan även bada vid Björkudden och  Eköns camping.

Allemansrätten råder, vilket betyder att man får gå på andras mark vid strandkanten men dock inte så man stör de som bor där. Hundar ska alltid hållas kopplade.
Häradskärs fyrplats
Häradskär i det yttersta havsbandet har nyrenoverade f.d lotsbostäder att hyra. Här kan man skåda enorma vyer, gå på det vackra klipporna och få se många olika  fågelarter. Här ligger fyren som Gustav von Heidenstam ritade, den har välkomnat och ledat sjöfarare sedan 1863  http://www.haradskarsfyrplats.se/

                                        Håskö
På Håskö finns en privat anlagd gästhamn, här kan man köpa rökt fisk samt glass, dricka och lite fikabröd under sommaren. Här finns också en naturhamn. http://hasko.se/

                                Ämtöstugorna
Ämtöstugorna är ett bra alternativ att hyra  t.ex veckovis http://amtostugorna.se/. På Ämtö finns en fin vandringsled.

I Gryt finns många matställen som alla är öppna under sommaren, se under Äta och Bo i vinjetten.

Gryts Hembygdsförening håller varje år i juli sin Sommarfest på Björkudden

SkärgårdsCupen har flera segeltävlingar utanför Fyrudden och Gryts Varv.

Harstena en genuin gammal fiskeby

Harstena ligger längst ut i Gryts norra skärgård. Här finns en populär gästhamn, men på sommaren kan man också ta sig hit med Skärgårdslinjen eller Skärgårdstrafiken från Fyrudden. Förutom gästhamn och en väldigt fin skärgårdsmiljö finns också en restaurang, ett litet bageri, en handelsbod som säljer rökt fisk, ett glasscafé och ett litet muséum. www.harstena.se

Motion och Idrott

Spela minigolf på Eköns camping eller hyra en kajak.

Motionsspår finns i Gryt. Även under den tid då det finns snö, finns skidspår där. Vid skolan spolas isen för skridskoåkning.  Här finns också en fotbollsplan. Vid Sandgärdesbadet finns också ett utegym.

Påskdagen arrangerar Gryts IF Grytsloppet gå-lunka-löp 5 km med start vid skolan.

Valdemarsviks Golfklubb ligger utmed Grytsvägen. http://www.waldemarsviksgolf.se/

Boulebanan, mitt i Gryt där pensionärer spelar varje tisdag och torsdag kl. 10 när vädret tillåter. Även ickepensionärer är välkomna.

Gymnastik för olika sorts kondition, Söndag 18-19, onsdagar 18-19 resp. 19-20 (se under Gryts Idrottsförening)

Gryts bibliotek är öppet måndagar och torsdagar 18-19 och under sommaren 18-20. Biblioteket finns på Församlingshemmets baksida.

Biblioteket är öppet två dagar i veckan, se deras hemsida på Grytportalen,

Övrigt:

Paddla kajak i sommar i Gryts vackra skärgård

kanot/Kajak http://ostkustenkajak.se/

IMG_7793 IMG_4253

Namnlös