Din start i Gryts skärgård ~ Sidan drivs av Gryts Sockenförening

Landa i Gryt

Landa i Gryt
https://upplev.valdemarsvik.se/gora/naturreservat/gryt/

Till nyfikna, orädda människor
som undrar vad vi gör på vintern…
… vi lever som folk gör mest.
Men livsnjutare är vi året om.

Visst,
vi ska inte sticka under stol med att vi tycker Du ska flytta till oss här i Gryt. Vi ser gärna att vi blir några fler, för att hålla affärerna vid liv och bevara lantbrevbäringen fram till stugdörren. Men det finns också ett osjälviskt motiv.

Vi har det bra – och vi vill att fler ska ha det lika bra.
Det handlar om att ta beslut, att bestämma sig: I vilken miljö vill jag att mina barn ska växa upp i, hur vill jag leva mitt liv, var jag ska njuta av min ålderdom och mina sista aktiva år. Ibland tror vi att det är vanans makt som styr och felaktiga bilder som avgör. Vi vill berätta om att det finns alternativ för att må bra.
. Vi har lika kul här som i Hägersten eller i Askim. Lika nära till teatern, biografen, konserten, simhallen eller universitetet.

Dessutom har vi allt som hör landsbygden och skärgården till, som detta till exempel… 
Horisont, enskildhet, tid, svampskogar, klippor, båtliv, djur, fiske, natur, närhet och enkelhet.

Tång

Men nu kommer själva finessen:

Gryt har dessutom ett aktivt föreningsliv, snabba kommunala beslutsvägar, eget bibliotek, golfbana, båtvarv, gästhamn, camping, restauranger, livsmedelsbutik, vandringsleder, bra kommunikationer, äldreboende, havsnära tomter, pensionat, båt- och bilverkstad, lediga bostäder, barnomsorg, vacker kyrka, fiberutbyggnad klar i större delen av Gryt.


Att det dessutom är lugnt, tryggt, fridfullt och gemytligt ingår liksom i det andra. Servicen är nära och enkel att nå. I Gryt finns stor bredd i näringslivet, från moderna It-företag till traditionella hantverk.  Näringslivet består till stor del av mindre familjeföretag. Det gäller såväl snickare, fiskare, elektriker, målare som turistföretag och lantbrukare.

Men här finns även större arbetsplatser så som flera marinor med fullservice.

Kommunen satsar på IT-utbyggnad, är redan klar i Gryts tätort, och strävar efter att underlätta för moderna småföretag. Samtidigt värnar den om de gamla näringarna och möjliggör såväl öppna landskap som en levande skärgård. Det nya blandas med det gamla på ett smakfullt och förtroendeingivande sätt.

 

Köbefriat område

– eller om konsten att leva och bo i Gryt Du ska helst inte ha anlag för sjösjuka om du vill bo här.
Här är det svårt att undvika vattenspeglingar och havets oändliga horisont. Gryt är nämligen beläget i en kommun med en nära 700 km lång strandlinje. Utmed den linjen finns flera havsnära tomter till försäljning.
Inte långt därifrån kan man hyra eller köpa en lummig ”skogsgård”.

Tag kontakt med projektet Framtidens Gryt så lotsar vi Dig vidare till rätt person utifrån Dina önskemål och behov – oberoende av om Du söker en fastighetsmäklare, kommunens planavdelning eller hyresvärdar. Om Du ska bo i Gryt ska Du inte heller ha behov av alltför stora folksamlingar, trängsel eller av att stå i kö. I Gryt löser vi det mesta på enklaste sätt, utan byråkrati och väntetider. Här finns ingen kö till barnomsorgen, entreprenörerna har ingen sekreterare som ber Dig vänta.
I Gryt jobbar vi för att fler ska ha möjligheten att flytta hit, och framför allt att de som redan bor här ska stanna kvar. Vi jobbar för turister ska trivas och återvända hit.


Och framför allt, att prata gott om vårt vackra Gryt med dess unika skärgård.

 

 

Kustlandet

 ” När landtjäla åker på bergen, då är det vår”  gammalt ordspråk

 

Redaktörer för Grytportalen:

Camila Swartz, 073 – 805 86 85

Fredrik Gräslund, 073 – 656 23 68 

Mejl redaktionen: webmaster@gryt.se

Alla privata bilder på Grytportalen får ej kopieras eller laddas ned!