Skärgården/Gryts historia

”Ödsligheten och tystnaden finns fortfarande bevarad i Gryts skärgård. Där kobbarna reser sig både börjar och slutar det land som heter Sverige”
Henning Mankell.
Det handlar om livskvalite´

Ta kollektivtrafiken ut till skärgården, taxibåt eller hyr en kajak och upptäck vår vackra skärgård. Här finns många öar att landa på som är skyddade för flera vindar. Det bjuder vi på!
https://www.regionostergotland.se/Regional-utveckling/regional-planering/Landsbygds–och-skargardsutveckling/Skargardsutveckling/
Gryts skärgård är vida känd för sitt natursköna läge vid ostkusten och dess vackra öar.
Gryts socken har omkring 2 900 öar på sammanlagt 8 000 hektar.

PICT1280

Det finns många smultronställen att besöka. Ett är t.ex. Ekön som har ett underbart läge vid havet,
Med Flisön precis utanför och Ensammarön strax nedanför och det öppna havet rakt ut.

På Ekön bedrivs även en camping för turisternas stora glädje. Under sommarhalvåret mångdubblas Gryt  av invånarantalet av sommarboende och turister.
Författaren Henning Mankell tillbringade sin barndom i vår skärgård och de sista åren ägde han en egen ö. Han skrev flera böcker som hade anknytning till Gryt och skärgården.

Vi tar upp några av våra underbara öar, och presenterar dem lite kortfattat.

DSCN0404 Harstena

Harstena är centrum för fritidsbåtstrafiken i Östergötlands skärgård. (Besöks av 5-6 000 fritidsbåtar per år) Sommarrestaurang samt bagarbod med servering. Vi höra varje dag sjörapporter från Harstena i radion.
      :

Fyrudden var före 2015 en av SCB avgränsad och namnsatt småort i Gryts socken i Valdemarsviks kommun i Gryts skärgård. Småorten upphörde 2015 när området växte samman med småorterna Snäckevarp och Fyrtorp och Gryt för att bilda tätorten Gryt. Namnet till trots har det aldrig funnits en fyr i Fyrudden. Det är istället tallarna, furorna, som gett platsen sitt namn. ]Fyrudden är huvudnoden för att nå ut i Gryts skärgård

  • Håskö med en trevlig och populär gästhamn. Här kan man bada i tunna, basta och köpa rökt fisk. Kiosk och vackra strövområden
  • Gubbön med Gubö kupa, ta en promenad till kupan och bedåras av den otroliga utsikten.
  • Kättilö är kanske mest känd för att Björn Borg ägde en fastighet på ön. Den första styresmannen som nämns till namn var Olof i Kättilö 23 juni 1539. Det sägs att han kom i onåd med Gustav Vasa för att han har smugglat salt, sill, mjöl och malt. Söderköpings borgare anlitade Olof till ändamålet och varorna sändes troligen till Dackes folk. (Från en besökare har jag fått veta att en Matts Persson blev dömd till döden i en trolldomsprocess 1672.) Denna gamla lots och tullplats härbärgerar i dag Gryts skärgårds största jordbruk.
  • Fångö är känd för sin Koppargruva (kopparmalmsbrytning skede mellan ca 1820-1876) Namnet Fångö kommer från ”fånga och fångst”. Enligt sägner så skulle namnet komma ifrån ryska krigsfångar, i tryckta källor finns ingenting som tyder på det.
  • Ämtö stugby där kan man hyra stugor. Kiosk
  • Häradskär är en gammal Lots och Fyrplats. Häradskär fyr är byggd 1863. Numera är de gamla lotsbostäderna ombyggda till vandrarhem. Många fågelskådare besöker Häradskär.
  • Bokö är skepparnas och sjömännens ö.
  • Björkskär ligger längst ut i Gryts södra skärgård och har kvar 7 st ryggåsstugor ifrån 1800 talet. Dessa fiskestugor representerar den äldsta bebyggelsen i skärgården. De är av ryggåstyp och består av ett rum och kök, och står som en kvarleva från en gången tid, när man byggde lågt för att vara skyddad mot havsstormar.
  • Kråkmarö Morsholmen Bondekrok Gräsmarö Stora Ålö Kallsö m.m.
  • Välkommen till Gryts Skärgård