Grytsbladet 2017 Nr 1

                       

                                 Man kan bara vinna om man vågar satsa

  Under 2016 kom några på idén att vi måste ”Sätta Gryt på kartan” igen. Tanken var, att alla som driver någon form av verksamhet, skulle få visa upp sig under några dagar i juli 2017. Vi vill värna om våra lokala näringsidkare när vi behöver hjälp med något, vad det än månde vara. Det finns så otroligt många duktiga aktörer i Gryt som kan sitt yrke som t.ex. snickare, målare eller elektriker. Vi vill också att Gryt ska få visa upp de Grytsbor som utför  fina hantverk och skapar konst. Vi vill visa vår skärgård, alla vackra öar som finns här. Vi vill visa våra besökare att man mycket väl kan leva ett gott liv i Gryt, året runt, oavsett sin ålder.
Fyrudden Livs & Restaurang har fått nya ägare som vågat satsa. De har satsat stort, renoverat och lagt ner pengar och själ för en fungerande verksamhet. Vill vi ha en affär året runt i Gryt, så beror det på oss själva som bor här, vi måste börja handla nära och stödja de som verkligen tror på och arbetar för en framtid i Gryt.
Vi har en fungerande infrastruktur med kollektivtrafik både till lands och till sjöss. Vi har en väl fungerande förskola och ett trivsamt äldreboende och vi har inte allt för långt till tätorten, där vi har tillgång till flera affärer, vårdcentral, apotek och bank.
Vill man bo i närheten av havet, så är Gryt och Fyrudden ett klart alternativ, vi har allt man kan önska omkring oss. Vågar man satsa på ett boende här, har man vunnit mycket. Ett liv i en avstressad värld, med massor av naturupplevelser, med frisk luft och med havet alldeles inpå sig. Du är en del av Gryt.
                                               Det är det vi vill visa upp under Kustdagarna 2017

                                                                GRYTS IDROTTSFÖRENING
Vi minns Sixten Magnusson Bröderna Sixten och Bertil Magnusson var de som startade upp Gryts IF, en av de alla föreningarna som Sixten var med i.    Han hade en livsfilosofi som värnade om friskvård och ett sunt leverne. Hans många mil i orienteringen och skidspåret gjorde honom till en ambassadör för Gryts IF. Länge kunde vi se honom ute på sina laggar, sättande spår i snön till gagn för oss andra skidåkare. Han deltog också i gymnastiken långt upp i åren.  Sixten kunde det mesta om Gryt och berättade gärna om alla hus och människor som bodde här. Alltid med en glimt i ögat.  Sixten avled den 6 november 2016, 96 år gammal.  Gryt har blivit en ikon fattigare, men han har satte sina spår här för all framtid. Han sitter, med all sannolikhet, där uppe i sin himmel och dinglar med benen.
                   Allt fler rör på sig i Gryt    
Carina Dahlsten är en bra ambassadör för Gryts IF  Carina har haft gymnastiksgrupper i Gryt i 23 år, i tjugotre år! Fortfarande lika entusiastisk leder hon både tjejer och killar i Core eller intensivjympan som den också kallas.
Och det roliga är att det blir fler och fler som jympar. Carina är ett energiknippe och verkligen håller igång med motion. Kanske ett sätt att varva ner sitt arbete som distriktssköterska här i kommunen.
                                       Gubbjympan blev Ryggjympan
Tidigare var det bara ”gubbar” i den tidiga onsdagsjympan, men när tjejerna dök upp bytte man namn till rygg/lättjympan.  Gruppen har ökat till 1213 som nu tränar ryggymnastik regelbundet i den grupp som höll på att tappa deltagare.
                                                Söndagsjympan
med Carin och Gunilla är också mycket populärt, tuffare än ryggjympan men inte riktigt lika tuff som intensivjympan. Jympan i Gryt har fått ett uppsving, fler och fler kommer nu på våra jympapass. Och det finns plats för fler. I minst fem år till kommer vi att kunna ha gymnastiken kvar trots att skolan nu är såld. Det känns bra att vi har ledare som ställer upp, för att våra kroppar ska må bra. Och det är bra att det finns olika varianter.  Tack till Carina, Carin, Gunilla och Jana. Det är ni som ser till att vi har möjligheten att få jympa här i Gryt.
                                             Att träna ute är inne
Det håller på att anläggas ett utegym i anslutning till Sandgärdesbadet och motionsspåret. På önskelistan finns också uppförande av en handikapptoalett så att alla kan få möjligheten att bada vid Sandgärdet.
Grytsloppet slog nytt rekord i år igen Påskdagen i år bjöd på sol, men med iskalla nordliga vindar. Men det hade ingen betydelse för dem som sprang, lunkade eller gick den fem kilometer långa slingan. 178 personer, unga som gamla ställde upp, vilket åter igen slog rekordet av deltagare. Grytsloppet har kommit för att stanna, Gryts IF har instiftat ett arrangemang som kommer att bestå. Grytsloppet har verkligen satt Gryt på kartan. Vi säger grattis till Jonas Bergström som var först i mål på drygt 18 minuter, till Karin Sandell som var första tjej i mål på 24 ,9 minuter.

              Påskdagen är en av Gryts främsta helgdagar.
Tre stora arrangemang under en och samma dag. Dagen inledes med en Påskgudstjänst i kyrkan, med efterföljande frukost i Församlingshemmet. I kyrkan samlades 50-60 personer för att tända ljus och lyssna på kyrkokören. I Fyrudden hölls vårens sista tipspromenad, där 68 personer klurade

knepiga frågor. Och så Grytsloppet. Gryt levererar—Gryt är fantastiskt!

                                                               Gryts Sockenförening
Medborgarförslag
Med anledning av att det saknas parkeringsplatser vid och i närheten av Fyrudden och då i synnerhet under sommarhalvåret, så föreslår vi, som medborgarförslag i Gryts Sockenförening att p-plats anordnas utmed väg 212. Platsen som vi anser lämplig är området till höger om uppfarten till Fyrbacken. Där är ett grönområde som nu inte sköts och ägs av kommunen och där det finns möjlig plats för minst ett tiotal parkeringsplatser.

                                                Försköning av Eköns naturreservat
Länsstyrelsen har beviljat kommunen dispens från föreskrifter för att genomföra slybekämpning på Eköns naturreservat. Åtgärderna är nu genomförda. Utsikten/känslan märks redan från receptionen/vändplanen …. Även alla bord är nyrenoverade samt en ordentlig lucka för värnnedgången. Arbetet är utfört av Sivert Sahlström/Bo Eriksson


Flera förslag att uppföra en ny mack fanns från Sockenföreningen,  men de förslagen ansågs olämpliga. Sista, och kanske det bästa alternativet är att placera macken på den vänstra sidan av infarten till Lundby. Då kan fler tanka. Där är vi nu, mer information kommer i nästa Grytsblad och på www.gryt.se

Vi är alla bra ambassadörer, var och en, på sitt sätt i Gryt.  Vi har alla ett gemensamt mål, att värna om Gryts bästa.

                                                             GRYTS HEMBYGDSFÖRENING
                                              Vårvandring 2017 till Bokö (Text och foto: Erik Lundberg )
G
ryts Hembygdsförenings Vårvandring genomfördes i år på ön Bokö, i Gryts södra skärgård, lördagen den 13 maj. Hembygdsföreningens ordförande Erik Lundberg hälsade de 30 deltagarna välkomna till dagens vandring.


Från trappan till Naturvårdsverkets informationsbod, hälsade vår, för dagen lokala guide, Håkan Skånman alla välkomna till det vackra Bokö. Håkan berättar en stund om öns historia i dåtid och nutid.
Vandringen går till den blommande äng med vitsippor, mandelblom, Adam och Eva och flera vårblommor. Röster hördes bland deltagarna ”jag tror jag är i paradiset” så vackert är det på ängen vi står på.
Vandringen fortsatte mot byn och vi passerar 3 betande kor, en av korna är en Ringamålako, informerar Håkan oss. Vi kommer snart till byn här Håkan berättar histori- en om vilka som äger bostadshusen i dag och förr i tiden.
Håkan tar oss vidare ner till sjöbodarna och berättar om näringsverksamheten som en gång var här på Bokö. Här fanns det lotsar, tullare, skutägare, rorgängare (pråmskeppare), fiskare och trålskeppare förr i tiden.
Här tackar vi Håkan Skånman för en mycket intressant guidning, på det soliga för dagen lite kyliga Bokö, och intar sedan vår matsäck i lä för vinden.

                      Från ”Forntid till nutid” visas onsdagen den 19 juli mellan kl.13-16    
Björkudden, är en av Gryts vackraste platser, en plats som är öppen för allmänheten.  Under Kustdagarna 2017 arrangeras en guidad visning och utställning. Passa också på att ta en kopp kaffe i denna vackra miljö.

                                                 Gryt visar i Bygdegården
I samband med Kustdagarna 19-21 juli kommer den årliga traditionen ”Gryt visar” att äga rum. Utställning av hantverk och konst av lokala utställare.

                                           GRYTS BIBLIOTEKSFÖRENING

Det är få småorter som har ett eget bibliotek, som hela tiden förnyar sig med nya böcker. I Gryt har vi ett sådant, ett unikt bibliotek som drivs helt av ideella krafter.  Att låna böcker här kostar ingenting, mer än ett medlemskap i Biblioteksföreningen på 100 kronor.
Böcker är dyra, men föreningen får lite stöd från kommunen, av sponsorer, andra föreningar och frivilliga. Därför kan man hålla inköpen av nya böcker aktivt. På biblioteket kan man botanisera inte bara i nya böcker, här finns mycket kuriosa i gamla böcker. Du som inte besökt biblioteket, ska nog ta dig en titt där.
Man ordnar även författaraftnar och Kura skymning. Kura skymning är verkligen en höjdpunkt i Novembermörkret.
Passa på att njuta av en god bok i sommar!

                       Mycket musik i Gryts kyrka i sommartid
I sommar kommer det att hållas många trevliga musikarrangemang i Gryts vackra kyrka, sång och musik i   sommartid.

”Ljuvlig stämsång i underbara sommarsånger”
Söndag 18 juni kl. 18.00 gästar oss kören Ta Ton   under ledning av Marie Dimpker.

 Tisdagen den 4/7 kl. 19.00 får vi njuta av en orgelkonsert med Diplomorganisten Ralph Gustafsson i Gryts kyrka.

Fredag 21 juli kl. 19.00 ”All you need is love
Beatleskonsert framförd av Erik Gruvebäcks kapell

     ”Vackra sånger”
Tisdag 1 augusti kl. 19.00 Konsert med Alexandra Falk och Claes Ljungdahl, sång, piano, orgel

Fyruddens Livs och Restaurang har bytt ägare
Efter 10 år som innehavare av Fyruddens livs, restaurang & skeppsfournering beslutade  sig Lotta och Ida att gå vidare och sålde företaget till Ola Andersson och Lise-Lotte Nilsson. De tog över stafettpinnen 15 februari. De har gjort en del renoveringar och fräschat upp lokalerna inför öppnandet av affären i april, tillika restaurangen. De driver dessutom Gryts Skärgårdspensionat.

                                                                    KORPEN
Tipspromenaderna i Fyrudden är mycket populära, och under vår och höst kommer många tipssugna, ibland långväga, för att vara med att visa upp sina kunskaper, eller att gissa svaren på en massa kluriga frågor. Samtidigt idkar man motion, insuper frisk luft och en massa social samvaro.
Kaffet med nybakat efteråt är mycket viktigt. Det är här vi för samtal om vad som händer i bygden och runt om i hela världen.

                                                                 Nya Grytsbor
Det är alltid roligt att kunna presentera nya människor som bestämt sig för att flytta till Gryt för att bo här, framför allt de som väljer att bo permanent. Och särskilt när det kommer barnfamiljer hit.
Vi hälsar den här gången Jessika Eriksson med familj välkomna till Snäckuddevägen, Ida Karlsson
och Johan Ling som nu bor i Klasborg, Hosum med sina grabbar.
Margareta Bergstrand och Gunnar Defte lämnar Lidingö för sitt boende vid havet på Korsudden.

                             Sortera rätt vid Gryts och Breviksnäs Återvinning!
För allas trevnad vore det bra om man sorterar rätt i de containrar som finns  på Stallplan i Gryt och Breviksnäs. Alltså den här typen av skräp, som på bilden,  hör inte hemma där. Ta med ditt gods till Valdemarsviks återvinning i stället och låt oss Grytsbor visa att vi är bäst på att sortera vårt avfall på rätt sätt.

                      
                            Magnus en av dem som driver Harstena Turistservice
 Jag heter Magnus Lindkvist, är 44 år, bor vintertid utanför Linköping och jag har tidigare jobbat som systemutvecklare på ett IT-företag inne i Linköping. Sedan något år driver jag nu istället en annonssida för stuguthyrning på internet, som jag då jobbar lite mer med när jag inte är på Harstena. Kan dock sköta den helt via internet, så det fungerar också på sommaren, även om fokus då ligger på verksamheten på ön. Vi driver verksamheten på Harstena tillsammans i familjen, dock är arbetsuppgifterna uppdelade. Vet inte hur detaljerat det är intressant att veta, men turistverksamheten startades av min mormor och morfar, Stella och Elof Magnusson, morfar var fiskare i trettonde generationen på Harstena. Själv har jag tidigare drivit handelsboden och restaurangen, men när restaurangen började ta allt mer tid tog min bror Martin över handelsboden. Min mor och far, Gunni och Kennet, sköter stuguthyrningen och de hade tidigare även hand om rökeriet. Nu sköter min bror även rökeriet. Efter att jag drivit restaurangen i 15 år så är den nu utarrenderad sedan några år tillbaka. Jag har nu fullt upp med turbåtstrafik och varutransporter, vi kör även Skärgårdslinjen från bland annat Fyrudden. Bageri finns också på ön under sommaren.
                                                                          Harstena
Harstena är en ö belägen i Gryts nordöstra skärgård . Ön är mest känd för den säljakt som förr bedrevs där men även som en av observationsplatserna för SMHI`s väderleksrapporter. Ön är ett populärt turistmål och på sommaren utgår dagliga båtturer från Fyrudden och Tyrislöt.  Som en pärla i havsbandet finns denna vackra skärgårdsö med en historia redan från tidigt 1500-tal.  Harstena har en häpnadsväckande natur i kombination med historiska hus, sjöbodar och båthus i bevarad skärgårdsmiljö. Ön är än i dag berikad med 100-årig bebyggelse. Ca sex sjömil från Fyruddens hamn når man ön med turist- eller egen båt.

                                                                Harstena byskola
Folkskolan byggdes 1921 eftersom elevantalet växte. Tidigare hade skola bedrivits i Carl Svenssons hus på  övervåningen. Nu fick man en egen byskola, där fröken med familj kunde bo i samma hus. Barn från Gräsmarö och andra bebodda öar kom med båt till skolan. Den sista lärarinnan var Ingrid Andersson som bodde i huset med sin familj. Maken var fiskare som alla andra karlar på Harstena. Skolan upphörde som skola 1964 och är idag delvis museum och Harstena byskoleförenings lokaler.


Näckrosdammen
När man besöker Harstena bör man också besöka Djupdalen, den lilla sötvattenstäkten på öns östra sida. Där växer de röda näckrosorna. Det är en rent märklig syn att se de sällsynta blommorna där de flyter i stort antal på vattnets yta, bladens frodigt gröna cirklar och de klart röda blommorna.
Näckrosorna inplanterades i slutet på fyrtiotalet av Hugo Magnusson, Harstena och Danielsson, Stegeborg. Den enda blomman kom från Fagertärn i Tiveden. De röda näckrosorna blommar som rikligast från mitten av juli till mitten av augusti.


                                                                         ÅLDERSRO

Avtalet mellan Valdemarsviks kommun och ägaren till Åldersro är förlängt i fem år Avtalet gäller fram till 1 mars 2022, vilket tryggar jobben i Gryt i minst fem år framåt. Åldersro är en lugn och trygg miljö för den som inte klarar av sin vardag och att kunna bo hemma längre. Dessutom är Åldersro en viktig arbetsplats i Gryt.

10 år som redaktör och skribent för Grytsbladet
I tio år har jag varit redaktör och skribent för Grytsbladet, med två nummer per år. Varje nummer har för mig varit en utmaning och jag har varje gång ställt mig frågan  -Vad ska jag skriva om? Men med min ”nyfikenhet” för vad som händer, så har jag varje gång fått ihop ett nummer. Som redaktör behöver man känna till Gryt, människorna här och alla Gryts föreningar. Jag har försökt att ge rätt information, varit lyhörd för det som händer i bygden och har alltid jobbat för Gryts bästa. Jag har väl snart haft en fot inne i varenda förening på ett eller annat sätt. Jag är också redaktör på Grytportalen, vilket är mycket roligt och tacksamt. Jag ser hur många som är inne och läser på vår hemsida varje dag. Under vintern 150-300, under sommaren betydligt fler, uppemot 800. Därför gäller det att hålla sidan uppdaterad hela tiden. Jag hade tänkte sluta som redaktör efter dessa 10 åren. Att skriva är min hobby, att fortsätta mitt arbete med Grytsbladet gör att jag stannar vid min post. Grytsbladet är Sockenföreningens hjärta och Grytportalen är viktig för alla föreningars information till allmänheten. Vi vet att Grytsbladet och hemsidan behövs.

                                         Tack till dig som läser och stöttar oss!
Det är tack vare våra trogna sponsorer och medlemmar som vi kan fortsätta trycka Grytsbladet och administrera  vår hemsida. Varje Grytsblad kostar c:a 8 kronor att trycka, bladet delas ut i 600-800 ex. i brevlådorna runt om i Gryt. Den som inte fått någon, kan hämta den hos Finnö fisk, Handelsträdgården, Affären i Fyrudden m.fl. ställen.  I och med förra numret av Grytsbladet bytte vi tryckeri som kunde erbjuda oss en billigare tryckning och dessutom en snyggare sida som vi är nöjda med. Man kan också läsa alla tidigare nummer på hemsidan.
Vill du bli medlem hos oss eller sponsra Grytsbladet?  Medlemskapet kostar endast 50 kronor om året och man betalar via bg 5056-5787.
Kom ihåg att uppge namn och adress!  Vill man som företag ha sin reklam på Grytportalen är kostnaden 1.000 kr/år. Man kontaktar redaktören för den tjänsten. Vår hemsida : www.gryt.se

         Glad sommar önskar vi i Gryts Föreningsliv med lite fler bilder från Gryts vackra skärgård