Nu finns en helt ny runda för den digitala tipspromenaden Xrundan på Ekön i Gryt. ”Vi har sett att en del har hittat hit redan”, säger Anders Karlsson från Gryts sockenförening.

Xrundan som lanserades i Valdemarsvik 2021 får spridning i kommunen. Den nya rundan av den digitala tipspromenaden på Ekön är ett initiativ från Gryts sockenförening.

– Vi tycker att det här är ett bra sätt för att öka trivseln i Gryt. Och något som bidrar till ökad aktivitet, säger Jan Peder Daréus från sockenföreningen.

Den digitala tipspromenaden genomförs med hjälp av mobiltelefon. Genom en karta hittar man sedan fram till nästa fråga.

– Vi har inte marknadsfört det hittills, men vi har sett att en del har hittat hit redan, säger Anders Karlsson från Gryts sockenförening.

Frågorna byts ut en gång i veckan.

– Vissa gånger är de väldigt svåra, någon gång har jag haft 14 rätt och någon gång har jag bara haft sju rätt. Det är ett brett spann med både nutid och dåtid. Det finns även barnfrågor, så det passar alla åldrar, säger Anders Karlsson.

Initiativet genomförs med stöd av kommunen och en lokal företagare.

– För mig är det viktigt att vi har en levande landsbygd, att vi har saker att göra och att det finns aktiviteter. Om jag kan bidra med material och redskap så är det fantastiskt. Sedan är det är kostnad, men jag tycker att det är värt det, säger Manne Lundström som driver Mannes Trädgård.

– För oss som kommun är den bästa kombinationen när något sånt här kan göras tillsammans. Om man som förening vill göra det här så kan vi hjälpa till. Då är man välkommen att höra av sig, säger Fredrik Thörnborg, fritidssamordnare på Valdemarsviks kommun.