Gryt – en skärgårdsocken och dess texter
Av Gunnar Enequist
Gryt har en lång historia. Socknen, dess natur och kultur, har liksom dess innevånare skildrats i texter av vitt skilda slag. Texterna om Gryt sträcker sig från arkeologiska inventeringar till spännande romaner. Det handlar om ett stort antal verk som kan ge olika vinklingar på socknen och som på ett eller annat sätt bör kunna intressera alla som har anknytning till eller intresse för Gryt. För att underlätta för den nyfikne har jag sammanställt denna förteckning.
I förteckningen redovisas texter som direkt kan förknippas med Gryt. Gemensamt är också att de med något undantag finns i tryckt form och kan lånas på bibliotek i Gryt, Valdemarsvik eller Linköping. Några av dem kan skrivas ut från nätet utan avgifter. Verken redovisas i tre kategorier. I den första finns sådana som i huvudsak är faktabaserade, i den andra finns mer personligt färgade texter om folk och folkminnen, och i den tredje finns mer renodlad skönlitteratur.
Utöver de verk som redovisas i listan finns en del källor tillgängliga på nätet, ofta i sådan form att de kan skrivas ut. Det rör sig bl.a. om broschyrer och andra kortare skrifter. Jag har valt att inte ta med dessa i listan. På biblioteket i Gryt finns en rad icke publicerade texter med anknytning till vår bygd. Det handlar bland annat om några uppsatser av studenter på universitetsnivå, men också intressanta texter av Helge och Per Gräslund. Jag har valt att inte heller ta upp dessa i listan.
Jag som gjort förteckningen heter Gunnar Enequist och bor i Gryt, av och till sedan närmare 50 år. Jag har under årens lopp försökt engagera mig i bygden på olika sätt, bl.a. i Biblioteksföreningen, i Snäckevarps samfällighetsförening och i Gryts jollevecka. Allt som allt ligger Gryt mig varmt om hjärtat. Mina känslor har inte blivit mindre när jag har upptäckt all den litteratur som finns om Gryt! Beskrivningen av respektive verk har inspirerats av olika källor och är ett försök av mig att ge en personlig bild av innehållet. Bäst uppfattning får man förstås genom att själv läsa böckerna!